Voorpagina Ervaringen, Opmerkelijk, Ramadan

Carlos, appelkruimeltaart en vasten

Even speciale aandacht tijdens dit gezegende Suikerfeest voor een jongen die de hele maand heeft mee gevast, terwijl hij dit helemaal niet hoefde te doen. Ik heb het over niemand minder dan Carlo Schriks. Een nuchtere Brabantse jongen van pas 14 jaren jong!

Waarom Carlo? “Om voor mezelf en mijn klasgenoten te bewijzen dat ik het ook vol kan houden een hele maand lang.”

Het begon in het klaslokaal tijdens een weddenschap met zijn vrienden. “Iedereen zei dat ik het niet vol kon houden”, zegt Carlo. “Maar dat kan ik zeker wel!” Hij zou aan het einde van de Ramadan van zijn klasgenoten een chocolade- en appelkruimeltaart krijgen als hij het zou volhouden. En dat heeft de jongeman gedaan.

Tja, best saai als je bedenkt dat hij ’s avonds alleen moest eten (en tot overmaat van ramp zijn magnetron ook nog kapot ging waardoor opwarmen ook geen optie was) en ’s ochtends ook alleen moet opstaan om nog even eten op te slaan in z’n buikje. “Thuis dachten ze in het begin dat ik gek was geworden, maar mijn opa vond het hartstikke goed dat ik me ging verdiepen in andere geloven en culturen en heeft de rest van de familie overgehaald.”

Heb je nou niet stiekem iets gegeten? “Nee!", zegt hij steevast. “Dat vind ik niet eerlijk.” Daarom mocht hij bij zijn vriendje, en mijn broertje, Emre thuis regelmatig aanschuiven tijdens het avondeten. En dat was dolle pret aan tafel!

Ook vandaag mag Carlo van zijn middelbare school samen met de rest van de moslims het Suikerfeest vieren, want hij heeft het dubbel en dwars verdiend. Op school stonden ze wel even te kijken van dit uniek geval, maar hebben besloten om ook Carlo vrij te geven. En wat gaat Carlo de hele dag doen? “ETEN!”

Wij vonden het in ieder geval ontzettend leuk om Carlo over de vloer te krijgen gedurende de Ramadan. Hij is nu onderdeel van de familie geworden. Chapeau! Bravo! Hulde Carlo! Goed gedaan! I’m proud of you! :D