Voorpagina Politiek

De Burgemeester van Kabul

Gisteren hoorde ik Hans van Baalen op radio 1 ongeveer het volgende zeggen: “Het Westen moet nu geen slappe knieën krijgen en deze koers in Afghanistan aanhouden want anders zouden gevechten daar zich wel eens kunnen verplaatsen naar de straten hier in Nederland.”  Dit naar aanleiding van wat de hoogste Britse commandant in Afghanistan afgelopen weekend zei: “Dat de oorlog in Afghanistan niet winbaar is.” Hans van Baalen doet deze bewering af als nonsens en wil de koers van de afgelopen zeven jaar aanhouden en blijkbaar doorgaan op dezelfde weg.

Op 7-10-2001 begon de oorlog in Afghanistan en nu precies zeven jaar later is die oorlog nog steeds gaande sterker nog de oorlog wordt uitgebreid naar Pakistaans grondgebied en de gevechten worden steeds heviger. De Taliban (lees: iedere Afghaan die zich gewapenderhand keert tegen de aanwezigheid van bezettingstroepen in zijn land) zijn terug: Back with a Vengeance om in Hollywood termen te spreken. Hun doel is Kabul en ze zijn hard op weg dat doel te bereiken.

De president van Afghanistan Karzai in Afghanistan zelf spottend de burgemeester van Kabul genoemd ziet de bui al hangen en is onderhandelingen begonnen met de Taliban. Afgelopen maand hebben de Saudi’s  als gastheren gefungeerd voor een bijeenkomst waar zowel de afgezanten van Mullah Omar en Karzai elkaar hebben ontmoet. Aangezien Karzai als marionet van de VS geen stap kan zetten zonder hun toestemming moet hij groen licht hebben gekregen vanuit Washington om deze onderhandelingen te beginnen met de Taliban.

In Washington is men met een kater wakker geworden uit de waanideeënwereld van de neoconservatieven en is men gaan beseffen dat de Taliban militair onverslaanbaar zijn en dat de enige manier om hetzelfde lot als de Russen in Afghanistan te voorkomen is de onderhandelingen aan te gaan met Mullah Omar & Co. Waarschijnlijk gaat men dezelfde strategie als in Irak volgen: If you can’t beat them, buy them. De prijs waarvoor Mullah Omar & Co gekocht kunnen worden is: Een politieke terugkeer van de Taliban in Kabul. Misschien dat Mullah Omar & Co om het gezichtsverlies voor de VS te beperken zelfs gepaaid kunnen worden om in te stemmen met het aanblijven van Karzai & Co voor een paar maanden na de aftocht en niet gelijk bij terugkeer in Kabul beginnen met een bijltjesdag.

Terwijl dit in de grote mensenwereld wordt bekokstoofd (waarschijnlijk al maandenlang in het geheim) en waarover met enige regelmaat in de grote mensenkranten in het buitenland te lezen valt doet van Baalen alsof dit niet gaande is en blijft hij geloven in de neoconservatieve propaganda of hij doet alsof hij daarin gelooft. Zou van Baalen zelf geloven wat hij verkondigd? Of weet hij dondersgoed dat de Britse commandant gelijk heeft en doet hij aan oorlogspropaganda en demagogie om de missie in Uruzgan te rechtvaardigen en te verkopen aan het volk? In het eerste geval zou dat betekenen dat hij totaal niet weet waar hij over praat en in het tweede geval dat hij het volk doelbewust voorliegt. Wat is erger een onwetende volksvertegenwoordiger of één die doelbewust het volk voorliegt?

Mohammed is: Een Man (althans als men dat woord slechts als geslacht opvat), een Moslim (in hart en nieren totaal, echter in daad maar mondjes maat), een Maliki (maar tot zijn schande moet hij bekennen al-Muwatta nog nooit gelezen te hebben), een Afrikaan, een Noord-Afrikaan, een Maghrebijn, een Berber/Amazigh, een Riffijn, een Ayzenay, een Aqarou3, een Arabier (in culturele zin), een Westerling, een Europeaan, een Nederlander, een Hollander, een Zuid-Hollander, een Leidenaar, een Voorschotenaar, een Vlietwijker.

Lees andere stukken van