Voorpagina Politiek

Sörensen liegt over wat hij denkt

Ik kan me voorstellen dat er op 16 oktober een beeld is ontstaan in den lande, dat Ronald Sörensen is voorgedragen als de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Het heeft nu geen nieuwswaarde meer dat Ahmed Aboutaleb door de Rotterdamse vertrouwenscommissie, waar ook Marco Pastors deel van heeft uitgemaakt, naar voren is geschoven als de nieuwe voorzitter van de gemeenteraad en van het college van B&W. Jawel, de zoon van een imam, een Nederlandse politicus van Marokkaanse afkomst… met een dubbel paspoort, net als ondergetekende.

 

De huidige staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt dus de nieuwe burgemeester van Rotterdam. In de ogen van Ronald Sörensen komen daar de woorden opportunist en carrièremaker bij op zijn CV als het gaat om de politicus Aboutaleb. Een beetje schlemielige opmerking van een lokale politicus die gelijk in de voetsporen van Fortuyn trad als voorzitter van de Leefbaren. Zeurensen zou als hij de kans krijgt vandaag nog zelf de stap maken naar de landelijke politiek.

De uitspraken van Sörensen missen behalve scherpte ook de argumenten om anderen te overtuigen dat een gekozen burgemeester beter zou zijn voor de Rotterdammers. Wie de uitspraken van Aboutaleb bestudeert, weet dat deze de achterban van Leefbaar Rotterdam juist aanspreken. Je zou zeggen dat Sörensen een bondgenoot heeft gevonden in de Rotterdamse gemeenteraad, maar dat is niet het geval volgens Sörensen. Hij slaagt er alleen niet in om het uit te leggen aan de Nederlandse pers.

Wie de emotionele uitspattingen van de fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam kort na de voordracht van de nieuwe burgemeester heeft gevolgd, kan niet blijven volharden dat de argumenten van Sörensen valide zijn. Sörensen’s irrationele uitspraken voor de cameralenzen van alle belangrijke nieuwszenders en zijn hatelijke opmerkingen die de volgende dag veelvuldig zijn geciteerd in de landelijke dagbladen, zijn in zekere zin racistisch van karakter.

Sörensen, was misschien terecht boos dat er geen referendum is gehouden om de burgervader van de stad met de mooiste skyline te kiezen, maar dat neemt niet weg dat hij zich onbehoorlijk heeft uitgelaten. Aboutaleb verwijten dat hij niet geschikt is omdat hij zijn baan als wethouder heeft ingeruild voor de post van staatssecretaris, en nu als burgemeester van Rotterdam, is niet integer. Wetende dat Henk Kamp binnenkort de Tweede Kamer zal verlaten om de transformatie van Bonaire, Saba en Sint Eustatius tot bijzondere gemeenten te begeleiden.

Ook de VVD’er Hans van Baalen ruilt de oppositiebanken in de Tweede Kamer in voor een baan bij de Europese Unie. Van Baalen heeft zich kandidaat gesteld en is gekozen boven Toine Manders om het lijsttrekkerschap van de VVD bij de Europese Verkiezingen te trekken. Saillant detail is dus dat Marco Pastors voor de Leefbaren in de vertrouwenscommissie zat en dus wist dat er een geringe kans bestond dat Aboutaleb als winnaar uit de strijd kon komen.

De opmerking van de losse flodder Sörensen dat de kogel nu door de moskee is, mist zijn doel en is niet meer dan een ongeleid projectiel. Er blijft maar weinig over van de door Sörensen aangevoerde argumenten. De Tweede Kamer zit vol met opportunisten en carriëremakers  en -najagers. Dat Aboutaleb uit Amsterdam komt, is nauwelijks een bezwaar. Nee, ik denk dat Sörensen tegen de voordracht van Aboutaleb is, omdat hij Marokkaan en moslim is. Helaas niet omdat hij een geduchte politieke tegenstander is van de Leefbaren uit huize Rood.

Dat is wat mij irriteert. Fortuyn zei wat hij dacht, maar Sörensen liegt wat hij denkt.

Mijn liefde voor dit land is groter dan die van Geert Wilders. Ik ben verwikkeld in een polemische strijd met populisten, die zogenaamd het beste voor hebben met dit land. Ik ben Ata, beetje burgerlijk ongehoorzaam en al heel wat lentes jong. Mijn naam is seculier, mijn pen messcherp en voel me gelukkig nog altijd thuis in dit land. Ook ik blijf hier!

Lees andere stukken van Ata