Voorpagina Gastarbeiders, Islamic Finance

Islamic Finance ontwikkelingen

Nordien Chalhi is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl

Het IOSCO verwacht dat de helft van alle spaartegoeden van alle moslims op aarde, rond 2015, bij ‘ sharia-compliance’ (‘Islamitische‘) financiële instellingen zullen staan.

´Islamic finance industry records high growth rates but remains fragmented´, aldus Moodys. Maar er zijn ook moslims met kritiek op islamitische banken. Geweldig. Ik denk juist dat de branche dit nodig heeft om volwassen te worden en eventuele uitwassen te bestrijden. Tot op heden is er geen enkele Islamitische bank in de wereld ´omgevallen´..dus je kan zeggen dat het niet slecht gaat. Lees verder over de ontwikkelingen in de Islamic finance sector…

AfrikaAfrika komt steeds meer in het zicht van de aandeelhouders van islamitisch financiële instellingen.De eerste islamitische bank in Ghana is inmiddels een feit. De autoriteiten in Marokko hebben besloten om islamitische financieringen mogelijk te maken. Nu nog de vraag welke commerciële banken deze producten zullen ontwikkelen in de markt plaatsen. De´sharia-compliant´ aandelen uit Marokko hebben maar liefst 34% rendement in het eerste kwartaal van het jaar 2008 laten zien.

Canada

– Recente ontwikkelingen en de verwachtingen op de lange termijn omtrent Islamitische financiële dienstverlening in Canada kan je hier lezen.

Azië & Midden Oosten Indonesië: Indonesië heeft zijn wetten aangepast om voor het eerst een ‘islamitische staatsobligatie´ (sukuk) aan te bieden om zodoende haar investeringen op een ‘islamitische’ wijze te kunnen financieren. De vermogensverschaffers krijgen jaarlijks een vaste inkomensstroom, waarbij het waardepapier (letterlijk;sakk=contract sukuk=contracten) gedekt is met een vermogensbestanddeel uit het ´echte´ leven.

Israel: Islamic Finance in Tel Aviv?? China: De eerste islamitische bank is een feit geworden in Hong Kong.

Qatar: NIEUW: BMW te koop, via een speciaal islamitische financiering.

Dubai:Een ex-topbankier van de Dubai islamic Bank, verdachte van corruptie, heeft z’n ex-werkgever aangeklaagd i.v.m. mishandelingen en martelingen door de overheid. Interessante casus aangezien DIB gedeeltelijk in handen is van de overheid.

Saudi Arabië: Na deze site te hebben gelezen, viel het me op dat geen enkele bank zich ´Islamitisch´ noemt. Inmiddels via een kennis aldaar begrepen dat het te maken heeft met het feit dat de Islamitische wetgeving deel uit maakt v/d grondwet. Dus jezelf Islamitisch noemen zou betekenen dat andere niet Islamitisch zijn. Echter zijn er maar 3 ´echte´ islamitische banken (al Rajhi, Al jazira & Alinma) werkzaam, en de rest werkt als conventionele bank met een ´islamic window´.

Europa

Ierland

– De roep om een halal hypotheek, bij onder meer de Moslims (ruim 32000) in Ierland, stijgt. Voornamelijk omdat in England het e.e.a. al mogelijk is.

Frankrijk

Parijs heeft in mei 2008 een conferentie gehouden omtrent Islamic finance om de mogelijkheden voor Frankrijk te bespreken om ´Islamitisch´ bankieren mogelijk te maken. Ondanks dat Islamitisch bankieren niet alleen bestemd is voor Moslims, zijn er 3 keer zoveel Islamitische inwoners in Frankrijk (6mln) als in het Verenigd koningrijk.

Italië

– Op 3 december 2008 zal er in Milaan een Islamic finance conferentie gehouden worden.

Duitsland

– Ook Duitsland is zich aan het oriënteren op ´Islamitisch´ bankieren. In April is er in Bonn een symposium gehouden over de praktijkervaringen van I.F. in andere landen.

Spanje

Kuwait finance House verspreidt kennis van Islamitisch bankieren in Barcelona.

Zweden

Premiär i Sverige för islamisk fond: Het eerste Islamitische beleggingsfonds in Zweden.

Turkije

– In Turkije heten islamitisch banken, participatie banken. Istanbul heeft eind mei een grote conferentie opgezet met de Turkse premier Erdogan als 1 van de sprekers.

Verenigd Koninkrijk

– Het verenigd Koninkrijk heeft er een Islamitisch bank bij, nl: Gatehouse Bank. Er zijn nu 5 zelfstandig opererende Islamitische banken te weten: Islamic bank of Britain (2004), European Islamic Investment Bank (2005), Bank of London and Middle East (2007) en European finance house (jan2008).

– Mei 2008 heeft de toezichthouder op het Britse verzekeringswezen (FSA) een vergunning verleend aan Principle Insurance, de eerste onafhankelijke Britse verzekeringsmaatschappij die polissen aanbiedt conform de sharia-wetgeving.

– PwC heeft een award gewonnen voor haar advieswerk en dienstverlening in de Islamitische verzekeringsbranche.

– Vanaf september 2008 kan je in Engeland een cursus volgen over Islamitische verzekeringen. (takaful)

Centraal & Oost Europa

Beleggers zijn zeer geïnteresseerd in het investeren via het ´sharia compliant´ vastgoedfonds, opgezet door o.a. Faisal Islamic bank uit Zwitserland. Het doel van het fonds is commercieel vastgoed te kopen voor in totaal €150miljoen in voornamelijk Roemenie, Bulgarije, Polen, Tsjechië, Kroatië en Oekraïne.

Nederland

Nioscoop heeft in april 2008 een uitzending laten zien met opnames van het `Symposium Islamitisch bankieren` van 19 november 2007 bij de Islamitische universiteit in R`dam. [Ben je geïnteresseerd in de presentaties van alle gastsprekers met onder meer prof. Dr. Umer Chapra (Islamic Development Bank) stuur mij dan even een mailtje]

– De Nederlandse Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hebben eind mei een verkennende analyse over ‘Islamitisch financieren’ gepubliceerd. Er vond tevens een toetsing aan de Wet op het financieel Toezicht (WFT) plaats. De aanleiding van het rapport is de sterke opkomst in het Verenigd Koninkrijk (VK) van Islamitische financiële producten en diensten.

– De Erasmus Universiteit uit Rotterdam biedt in samenwerking met een Instituut in Libanon de volgende opleiding aan: Master in Islamic Financial Management.

Team Al Yaqeen stelt 20 vragen aan kamerlid van de SP: Harry van Bommel. Vraag 18 gaat over het kopen van een huis door Moslims.

– NRC opinie, ´VVD begrijpt niets van Islamitisch bankieren´. Gaat de VVD echt zover om Islamitisch financieren af te wijzen, terwijl hun bestaansgrond bestaat uit het verdedigen van zaken waar burgers, zich zelf in vrijheid, aan wensen te houden?

– Maleisië wordt de belangrijkste plek voor ING om nog meer Islamitische beleggingsproducten te introduceren.

– Een korte tijd geleden was ´short selling´ in Nederland verboden..In Islamic finance is dit altijd al verboden geweest omdat je niets kan verkopen, wat je niet in je bezit hebt.

– Bilaa-riba (sinds 2006 actief als de eerste Islamitische financiële instelling) heeft eind juli 2008 besloten haar actieve marktactiviteiten omtrent I.F. te beëindigen. Minister Bos bepaalt het lot van de ´halal´hypotheek.

– Eind juli 2008 wilde de European Islamic Investment Bank(EIIB) strategischsamenwerken met ROBECO om Islamitische beleggingsproducten te ontwikkelen. Dit zou begin 2009 beginnen maar in verband met de huidige financiële crisis heeft EIIB in september aangegeven dat het voor hun niet meer interessant is om samen te werken.

– De Nederlandse Antillen : na onderzoek is gebleken dat alleen bij directe actie het mogelijk is om Islamitische financieringen mogelijk te maken.

Tot slot ben ik bezig met een Master of Arts in Islamic banking in Engeland en hoop te kunnen afstuderen met een onderzoek of de huidige financiële crisis, Islamitische banken in Engeland (heeft) beïnvloed. Via http://nordien.waarbenjij.nu/ ben ik te volgen.

Nordien Chalhi is voorzitter van Stichting Onderzoekscentrum Rentevrije Financiële Dienstverlening. ORFD houdt zich bezig met eigen onderzoek, voorlichting en ondersteuning van onderzoekers, academici & studenten en is actief met de ontwikkeling van rentevrije financiële producten en diensten door samen te werken met diverse maatschappelijk verantwoorde organisaties.

Lees andere stukken van