Voorpagina Algemeen

Miljoenen in opstand tegen corruptie in Pakistan

Op 23 december kwam het Pakistaanse volk in opstand in wat de grootste bijeenkomst van de historie van Pakistan werd. Dr Tahir-ul-Qadri geeft ultimatum van drie weken aan de overheid, anders marcheert hij met miljoenen anderen naar de hoofdstad.

Gisteren was voor mij een historische dag. Een dag waar ik met veel ongeduld en hoop naar uitkeek.

Gisteren, op 23 December, kwamen miljoenen mensen bijeen in Lahore (Pakistan’ om samen met de Islamitische geleerde en professor in Recht, Dr Tahir-ul-Qadri, te protesteren tegen corruptie en terrorisme. Hiermee werd dit de grootste bijeenkomst in de historie van het land met 180 miljoen inwoners. De schattingen varieren van 2 tot 5 miljoen betogers.

De overheid van Pakistan heeft in de afgelopen jaren geen enkele wet doorgevoerd om terrorisme te bestrijden. Na onderzoek blijkt weer dat tijdens alle verkiezingen in afgelopen jaren fraude heeft plaastgevonden. Hele rijke politici kopen duizenden stemmen van arme stammen in ruil voor een moskee of een waterpomp in het dorp. Zo nu en dan schijnen ook weer tienduizenden mensen gestemd te hebben op de grootste partij die achteraf al jaren overleden bleken te zijn. Families die tientallen jaren geleden aan de macht waren, hebben inmiddels hun kinderen afgevaardigd op die posities. De schoonzoon van de president werd onlangs benoemd tot de executive director namens Pakistan in de World Bank (salaris: $200,000). In de afgelopen 10 jaren zijn duizenden terroristische aanslagen gepleegd in het land. Etc etc etc. In dat licht was de bijeenkomst van 23 December historisch.

De miljoenen betogers kwamen bijeen om te luisteren naar de lezing van Dr Tahir-ul-Qadri. Hij verklaarde dat hij van Pakistan een werkelijke democratie wil maken. Niet slechts een land met verkiezingen, maar een volwaardige democratie waarin afgerekend wordt met corruptie en corrupte elementen binnen de overheid. Dr Tahir-ul-Qadri zal zich niet verkiesbaar stellen tijdens de a.s. verkiezingen. Hij gaf aan dat hij deze lezing niet gaf om stemmen te winnen, maar om het land Pakistan te redden van ondergang. Om de miljarden euro’s die verdwijnen door corruptie weer terug te geven aan de arme bevolking. Om het electorale proces te hervormen, zodat eerlijke en zuivere verkiezingen gehouden kunnen worden en capabele mensen zich verkiesbaar stellen.

Dr Tahir-ul-Qadri geeft de overheid een ultimatum van drie weken om met de genoemde punten aan de slag te gaan, anders zal hij met de miljoenen aanwezigen naar de hoofdstad Islamabad marcheren.

De bijeenkomst was live te volgen via Pakistaanse online tv-zenders, kabeltelevisie en satellietzenders. Een uitzondering hierop was de staatstelevisie, die op een gegeven moment ook de kabeltelevisie afsloot in grote steden. Via twitter werd de bevolking gemobiliseerd via hashtags #23Dec en #ChangePK. En ook ik deed daar fanatiek aan mee. Lees ook >

//platform.twitter.com/widgets.js

//platform.twitter.com/widgets.js

Fotoverslag

Klik op de foto’s om te vergroten

Hoofddocent Islamitische theologie aan het Minhaj Instituut en tevens docent bedrijfseconomie aan een hogeschool.

Lees andere stukken van