Voorpagina Politiek

De VS gaat met de blanke billen bloot

Alle oren en ogen van de wereld zijn de komende uren gericht op de Verenigde Staten. De Democratische presidentskandidaat Barack Obama kan vandaag geschiedenis schrijven als de eerste zwarte president van de VS. Maar is het machtigste land op aarde wel klaar om geregeerd te worden door een gekleurde man? Gaat de blanke Amerikaan vandaag over de knieën bij Obama en met de blanke billen bloot? Of weigert hij nog steeds kleur te bekennen in het stemhokje? Dit zijn de prangende vragen die de wereld deze dagen aan de buis gekluisterd houden.

Tijdens de eindronde van de Amerikaanse presidentsverkiezingen zal de raciale component een belangrijke rol spelen in de hersenen van de blanke Amerikaan. Het ook door blanke Obama-aanhangers gevreesde Bradley-effect kan hun zwarte president uit het Witte Huis houden. Zal de huidskleur van de donkere medemens de uitslag van deze verkiezingen bepalen of zal het gezonde verstand prevaleren? Kiezen de VS eindelijk voor de competenties van een bijzondere man? Obama is een baken van hoop waar de wereld smachtend op wacht na het debacle Bush dat 8 jaar heeft geduurd. Of kiest men voor een man die zinspeelt op angstgevoelens en al zingend grapt om Iran te bombarderen?

Hoe dan ook de VS zullen vandaag geschiedenis schrijven. In het ergste geval zal de politieke voorkeur voor een blanke man in het Witte huis, in plaats van een donkere man, een nieuwe zwarte bladzijde toevoegen aan de geschiedenis van een land dat zich graag het land van de vrijen en dapperen noemt. Of het land nu ook vrij is van racisme en xenofobie weten we straks. Hoewel Obama voorop ligt in de peilingen kan hem de toegang tot het centrum van de macht worden ontzegd door de kiezer. Alleen vanwege het feit dat hij er anders uitziet.

Toch is mijn hoop gevestigd op Barack Obama. Hij is in staat om een brug te slaan naar het Midden Oosten. Mijn angst is dat de blanke conservatieve Amerikaan kiest voor een houten klaas als McCain die de wereld nog sneller dan Bush in de richting van de afgrond zal sturen. Met John McCain in het Witte Huis dreigt de wereld nog dieper in een politieke en economische crisis te raken.

G.I. Jane Sarah Palin, de rechterhand van G.I. JOE, is duidelijk het type vrouw met twee gezichten en een die totaal niet weet waar ze het over heeft. Palin is een waardige opvolger van Bush, maar als McCain wordt gekozen, zal de wereld kennismaken met een gevaarlijke tante die de wereld beschouwt als haar jachtterrein. De McCain die ik ken, hoort niet in het Witte Huis maar op een ovenschaal. Goudgeel van kleur en lekker krokant van binnen. Palin daarentegen lijkt thuis te horen in de gevangenis bij haar corrupte vrienden, omdat haar naam nu al in verband wordt gebracht met een reeks schandalen.

Hoewel ik mij geen illusies maak, dat Barack Obama zich kan losmaken van de machtige pro-Israël-lobby en kan zorgen voor een doorbraak in het Palestijns-Israëlische conflict, is hij wel de juiste man op de juiste plaats in deze tijd. Obama heeft de kwaliteiten om de wereld weer een beetje hoop te geven. De militair John McCain zal de wereld angst blijven inboezemen met zijn politiek en nieuwe preventieve oorlogen starten. De wereld is beter af met een verstandige zwarte president in het Witte Huis dan met een blanke oud-veteraan McCain als commander-in-chief, die nog steeds op oorlogspad is na al die jaren. Laat dus alsjeblieft Obama winnen en wel voor de lieve vrede!

Mijn liefde voor dit land is groter dan die van Geert Wilders. Ik ben verwikkeld in een polemische strijd met populisten, die zogenaamd het beste voor hebben met dit land. Ik ben Ata, beetje burgerlijk ongehoorzaam en al heel wat lentes jong. Mijn naam is seculier, mijn pen messcherp en voel me gelukkig nog altijd thuis in dit land. Ook ik blijf hier!

Lees andere stukken van Ata