Voorpagina Algemeen

Mimoun, laat jezelf niet vernederen!

Beste Mimoun, laat jezelf niet vernederen door pantoffeldiertjes als Joling.

Beste Mimoun,

Vandaag steunde ik je. Niet omdat ik Sterren dansen op het ijs zo leuk vind. Het was meer omdat ik hoopte dat jij weer aan het werk zou komen.

Enige tijd zit je volgens mij al thuis en bombardeer je Facebook en Twitter vol met berichtjes. Leuke, stomme, hinderlijke, grappige en ontroerende berichtjes. En ondertussen komt het werk maar niet. Je doet zo erg je best. Inderdaad, je was niet de beste acteur in Shouf Shouf Habibi. Wel was je de grappigste van de film. Je sullige manier van doen, je gekke stem met datAmsterdamse accent en je gezette lichaam maakte je ideale acteur voor komische films. Het was ook al bekend dat je het nooit heelver zou schoppen als acteur, in Nederland, maar elke komedie hoorde jij eigenlijk wel in. Ondertussen zie ik Najib Amhali steeds vaker terugkomen in films. De rollen waarvan ik denk: Hey! Dat is iets voor Mimoun. Daar duikt de kop van Najib Amhali op.

En daar was Sterren dansen op het ijs. Op het andere net was de komische film The Hang Over. De rol van Alan, de gek met de dikke baard, dat was een ideale rol voor jou geweest. Als er ooit een Nederlandse versie van die film komt, hoop ik dat ze jou vragen. Via Twitter bleef ik wel op de hoogte van wanneer jij het ijs mocht betreden. Op dat moment wilde ik de film wel eventjes onderbreken en kijken hoe jij het deed op schaatsen. Het duurde niet lang en ik mocht de film onderbreken. Je kwam lachend het ijs op met een knappe ijskoningin aan je arm. De gangnam style van PSY schalde door de speakers. Springend en dansend volbracht jij jouw taak. Het publiek amuseren.

Het geheel duurde –gelukkig- niet heel erg lang. Al leken de minuten dat ik met plaatsvervangende schaamte op de bank zat uren. Het schaatsgedeelte van jou was nog niet eens heel erg. Het duurde niet heel erg lang of jij mocht praten met Gerard ‘ik heb er geen kracht meer voor’ Joling. De man die van SBS 6 alles aan elkaar mag lullen. De eerste opmerking die hij maakte ging over Marokkanen en de tweede opmerking die hij maakte was nog erger dan de eerste, die ging over kamelen en Marokkanen.

Mimoun, ik snap dat je werk nodig hebt. Ik weet alles van leven zonder werk en hoe erg dat is. Geloof mij maar. Meerdere malen ben ik op het punt beland dat het mij geen reet meer uitmaakt wat ik moest doen, als ik maar werk heb. Alleen Mimoun, moet jij jezelf echt zo laten vernederen door een relnicht als Joling? Je bent altijd zo gebekt en je weet altijd wat je terug moet zeggen. Deze keer niet. Je liet jou en jouw volk beledigen door iemand die te dom is om te poepen en niet eens mooi kan zingen. Wat doe je ons aan, Mimoun? Dat jij jezelf voor schut wil zetten op het ijs, dat mag. Het is aan jou, geen enkel probleem. Dat je daarom wordt uitgelachen, dat is dan ook jouw probleem. Waarom moet jij je hele volk belachelijk laat maken zonder enige reactie, zonder maar een woord terug te zeggen? Je had jezelf onsterfelijk kunnen maken en honderden baantjes kunnen krijgen als je op dat moment Joling direct van repliek had gediend, maar helaas.

Ik wens je, als oprechte fan, het allerbeste toe, Mimoun. Ik hoop dat ik in de toekomst van je mag genieten als grappige acteur in een goede film. Een kaskraker als Shouf Shouf Habibi daar heb ik, en heel Nederland denk ik, weer behoefte aan. En laat jezelf niet vernederen door pantoffeldiertjes als Joling. Laat je niet op de kop zitten, Mimoun! Je kunt het ook zonder jezelf slaaf te maken van zo’n viezerik als Joling.

Groetjes,

Jouw vriend Rachid
Lees ook op zijn blog

Abdelrachid blogt op abdelrachid.wordpress.com

Lees andere stukken van Abdelrachid