Voorpagina Maatschappelijk

Te laag schooladvies

Ha, I knew it! Allochtone kinderen blijken inderdaad een te laag schooladvies te krijgen op de basisschool. Zij stromen "dubbel zo vaak via het vmbo en mbo in naar het hoger onderwijs dan autochtone leeftijdgenoten." Leerkrachten geven op de basisschool een lager schooladvies omdat ze denken dat die kinderen eerder zullen struikelen. Dit moet echt ophouden!

Sowieso klopt er meer niet aan het systeem. Steeds minder scholen geven de mogelijkheid om in het eerste van de middelbare school over te stappen naar havo of vwo. Waarom wordt het leven van een kind op 12-jarige leeftijd bepaald door een CITO-toets? Dat is toch te gek voor woorden? Een vriend van me heeft er een jaarlijkse bezigheid van gemaakt om het lage schooladvies van vrienden op te krikken naar de CITO-score. De score zegt dan niet alles, maar vaak geven de docenten ook toe en laten ze de leerling het toch maar proberen op havo of vwo. Laat je niet te snel afschrikken door potentieel gevaar, laat die kinderen maar hun best doen op school en geef hen op de middelbare school de ruimte om in de eerste twee jaar te switchen!

Volg Umar ook op Twitter 

35 Reacties op Te laag schooladvies

 1. avatar Naas says:

  En maar afvragen hoe het toch komt dat allochtonen zo vaak uitvalen op het voortgezet onderwijs.

 2. avatar christinA eijkhout says:

  In de krant staat dat de leraren dit zeggen:
  Ze geven aan dat ze voorzichtig zijn omdat leerlingen veelal te weinig ondersteuning krijgen van hun ouders en omgeving.

  De adviesraad maakt er van:
  Volgens de adviesraad zijn ze bang dat allochtone scholieren op de havo of hbo sneller struikelen.

  Dit lijkt mij het aloude: welke basisschool scoort het best?probleem.
  Scholen moeten scoren, dus met laag advies scoort de school beter, weinig uitval.
  Voor veel ouders blijft de school een soort autoriteit “die het wel het best zal weten”.

 3. avatar ANra says:

  Het leven bestaat uit het krijgen van kansen.Als die kans je dan bij voorbaat al wordt ontnomen enkel omdat je allochtoon bent is dat belachelijk.Dan zijn we onderhand net zo bezig als het zuid-afrika tijdens de apartheid, daar vonden ze ook dat iemand met een donkere huidskleur alleen maar geschikt was voor een lager beroep.
  Alsof afkomst je slimheid bepaald. Het moet inderdaad afgelopen zijn, die cito-toets is echt niet bepalend voor wat je in de toekomst zou kunnen.Het is een advies waar je je niet perse aan hoeft te houden.

 4. avatar abc says:

  Bijna helemaal met de schrijver van het artikel eens. De afvalkinderen moeten wel de taal goed kennen. Als een genie uit china hier komt op de lagere school zal het ook niet gaan en krijgt die ook advies vakkenvullen.

  Leraren inspraak geven is denk ik een goed idee.

 5. avatar wereldburger says:

  Ik heb een beetje het idee dat de politiek een loopje met ons neemt. Vorig jaar kwam dit punt ook ter sprake. En er is nog steeds niet zichtbaar iets meegedaan.

  De cito adviezen voor allochtonen/wijblijvenhier kinderen zijn in mijn ogen in bepaalde buurten in Rotterdam echt niet aangepast,er wordt nog steeds een te laag advies gegeven, ik ben het dus helemaal eens met bovenstaand stukje!
  In de praktijk hebben de meeste zwarte scholen, dit nog niet in hun beleid geimplenteerd.
  Als je als ouder minder bekend bent met wat je kind kan en doet, leg je je sneller neer bij het advies van de school ook al is deze lager.

  Verder heeft het ook te maken met het hele proces. Als je graag het advies hoger wilt moeten deze kinderen al in een heel vroeg stadium begeleidt worden om dit doel te realiseren. Het bewust maken van de gevolgen van deze keuzes zijn ook belangrijk om naast de leerkrachten ook bij de ouders neer te leggen.

  En dan heb ik het niet over de geijkte ouderavond van groep 8 in hartje Rotterdam Noord waar de directeur even vertelt hoe leuk het is op een vmbo en dat dit heel belangrijk werk is (en dat is het ook,maar geef ook kennis over de andere scholen).
  En constant suggereren dat dit en de theoretische leerweg de beste optie is voor deze kinderen. Vervolgens de scholen uit te nodigen die vooral de beroepsonderwijs komen toelichten, want ja evn het gymnasium uitnodigen is te hoog gegrepen.
  Om vervolgens heel kort iets toe te lichten over havo en vwo/gymnasium en nogmaals de nadruk leggen dat dit veelste moeilijk is voor deze kinderen.

  Wat ik nog belangrijker vindt dan een hoog schooladvies te geven is te investeren in de taalontwikkeling.
  Ik bedoel dat leerlingen over gaan van bijv groep 6 naar 7 met een gemiddelde van net een voldoende. En dan vind ik het van belang dat ze deze kinderen extra ondesteunen,op bijv. taalontwikkeling en allerlei vaardigheden,en dergelijk.
  Begin hiermee in een vroeg stadia, wie weet dan heb je als school een bijdrage geleverd aan misschien een lager school uitval op het voortgezetonderwijs, en een hoger schooladvies, want niet voor niks kiezen de nieuwe Nederlanders steeds vaker voor een witte school…..

 6. avatar vele says:

  ieder moet gelijke kansen hebben.
  de leraar heeft nu ook een grote inbreng in de keus

  maar let wel er is veel uitval en dat komt niet alleen door een verkeerde advies, maar ook door het thuis front

  Waarom doen meisjes het aanmerkelijk beter dan jongens uit de allochtrne gemeenschap van marokkanene en antilianen?

 7. avatar Ayshh says:

  Ik ben het ook met de schrijver eens.
  maar je moet maar een school hebben waar je gemakkelijker naar havo/vwo kan!
  Ik had [b]vmbo-t[/b] advies op de basis school. En toen ik in de eerste kwam had je vmbo-t, havo en vwo bij elkaar en dan hing het van je cijfers af wat je het volgende jaar ging doen. ik zit nu in de 2e van havo/atheneum, het is echt fijn dat ik zo gemakkelijk omhoog kan komen!

 8. avatar Sohail says:

  Ook helemaal mee eens. Ik kwam van de basisschool met een vbo/mavo advies. Na vier jaar mavo toch naar de havo doorgestroomd. Die heb ik alleen niet afgemaakt omdat ik van vier havo naar vijf vwo doorstroomde. En nu ben ik bijna klaar met mijn studie technische natuurkunde aan de TU Delft. Hoezo te laag school advies??

 9. avatar Liz says:

  Inderdaad kan een te laag advies de boel behoorlijk afremmen. Maar men vergeet hier dat het om een advies gaat, dat niet bindend is. De leerling en zijn/haar ouders zijn te allen tijde in de mogelijkheid om dit advies in de wind te slaan. Zo is het bij mijn buurmeisje ook gegaan. Zij kreeg het advies om naar de huishoudschool te gaan maar haar vader zei: jij gaat gewoon naar een scholengemeenschap met mavo/havo/vwo. Zij is uiteindelijk naar het vwo gegaan. Ik kreeg havo-advies, ben naar de zelfde school gegaan en belandde na de brugklas ook makkelijk op het vwo.

  Dus wat Ayshh zegt snijdt wel hout, zorg ervoor dat je op een school komt waar je op allerlei niveaus terecht kan komen.

 10. avatar Turkse..in..tha..house says:

  Jaa, hier heb je een punt :) brotha. Ik geef zelf ook huiswerkbegeleiding aan groep 8 en merk dat het echt beter kan… wanneer men er meer tijd in steekt. Het basis onderwijs en de brugklas, is een periode waarbij goed naar de kwaliteiten van een kind gekeken moet worden. Waarbij elke kans door de docent en ook de ouders, genomen moet worden.

  GreetZ!

 11. avatar abdel says:

  Is het probleem niet dat ouders vaak niet weten hoe het onderwijs in elkaar steekt en dit als een bindend advies zien. Heel vaak denken leraren dat er niet genoeg ondersteuning is van huis uit, vaak is dat zo, maar ze onderschatten de kracht van de leerling om zelf vooruit te gaan. Ondersteuning in de zin van helpen met huiswerk kunnen de eerste generatie ouders meestal niet maar wel met het wijzen op de noodzaak van goed onderwijs. Dit doen ze dan ook blijkt uit deze cijfers.

  Ik heb wel gelijk een vwo advies gekregen terwijl een vriend van mij een mavo advies kreeg maar in 3 vwo we weer bij elkaar kwamen. Hij deed dit geheel op eigen kracht door zulke hoge cijfers te scoren dat er niet meer om heen gedraaid kon worden.

 12. avatar Saifullah says:

  In een beschaafd land noemen ze dit economische repressie of intellectuele apartheid.

 13. avatar Alison says:

  @ Saifullah
  ja, intellectuele apartheid is walgelijk. Het is er niet expres, maar door opvoeding en media onbewust, maar even schadelijk, aanwezig.

 14. avatar Saifullah says:

  Wanneer het onbewust gebeurd maakt het wellicht nog erger, aangezien het dan een inherent onderdeel van de samenleving is.

 15. avatar Alison says:

  Het is idd tijd voor bewustwording bij de Nederlandse bevolking, niet verdoezelen en beledigd de gelederen sluiten.

 16. Ik heb eens op de link geklikt en dat ziet er eerder Afghaans dan Saoedisch uit. Maar dat zal wel weer de bedoeling zijn. Sobere, donkere, onopvallende kleuren zijn beter en mooier.

 17. Ingaande op het onderwerp schooladvies. De beste onderwijs begint thuis en ik heb een sterk vermoeden dat het onderwijs dan ook steeds meer, beetje bij beetje, zich terug zal verplaatsen naar het ouderlijk huis. Dus wees gewaarschuwd.

 18. avatar lieke says:

  Zoals hier al in post 2 wordt gesuggereerd heeft de keuze niet zozeer te maken met afkomst maar meer met gemakzucht van school en ouders.

  De ouders en niet de school zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor de doorverwijzing van een kind. Een leraar of school kan zoveel zeggen. Ik als ouder bepaal uiteindelijk.

  de suggestie dat er hier onderscheidt wordt gemaakt, op basis van afkomst tussen allochtoon en autochtoon is m.i. te kort door de bocht.

 19. avatar Liz says:

  In dit land is geen sprake van repressie en apartheid, want je kan nog steeds naar iedere school gaan die je wil, je wordt geen strobreed in de weg gelegd. Je mag je kind ook naar een bijzondere school sturen en zelfs ook nog een eigen school oprichten. Dus ophouden met het gezeur, en neem je eigen verantwoordelijkheid voor jezelf of voor je kind. Je kunt net zo goed de schuld bij de ouders leggen in dit geval. We zijn toch al lang voorbij de eerste generatie die nog niet goed wegwijs was in dit land??

  Ik denk dat het genoemde fenomeen, dat allochtonen vaak wat lager worden ingeschat, gewoon een tijdelijke kwestie is, die zijn wortels ergens ook in realistische vroegere achterstanden heeft.

  Vroeger was het met meisjes ook zo, die kregen ook nooit hoge adviezen. En wie presteren nu het beste, van basisschool tot en met universiteit? Juist.

 20. avatar Liz says:

  Precies Lieke, je stipt de verantwoordelijkheid van de ouders aan net voordat ik het deed.

 21. avatar Saifullah says:

  Het verschil tussen allochtone en autochtone ouders is dat allochtone ouders er vaker vanuitgaan dat leraren vakbekwaam zijn.

 22. avatar Liz says:

  Wat wil je daarmee zeggen Saifullah? Dat ze zielig zijn, en dat Nederland gemenie gemenie tegen ze is?

 23. avatar Naas says:

  Hier in de regio neemt het voortgezet onderwijs vaak de keuzse van de school over. Als de school vmbo advies geeft en de ouders willen het kind toch op een havo krijgen, lukt het hier vaak niet.

 24. avatar Liz says:

  Cijfers, Naas.

 25. avatar vele says:

  Saifullah

  vak bekwaamheid van een docent één, de staat heeft de plicht dat te controleren, maar aleen met dat heb je nog geen resultaat daarnaast zal de leerling ook de wil hebben on een prestatie te leveren.

  Als die motivatie er niet is dan kan een vakbekwame docent niets uitrichten

  Het besef dat je verantwoordelijk bent voor je eigen toekomst( studie) dien je in de opvoeding THUIS en op school er al vroeg in te brengen.

  Uit een onlangs verschenen rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat bovenmatig veel Marokkaanse jongeren in Nederland al op zeer jonge leeftijd beginnen met een criminele loopbaan. Zij worden niet warm of koud van een Halt-straf of een veroordeling van de rechter.

  Huiswerk
  Daarnaast moeten jongeren die in een halfjaar tijd twee keer in aanraking komen met de politie, verplicht met een van hun ouders elke avond van 18.00 tot 19.00 uur naar school komen om huiswerk te maken.

  ”˜Een te grote groep ouders slaagt niet in de opvoeding. Zij moeten begeleiding krijgen en het moet duidelijk zijn dat zij betrokken moeten zijn bij school,’ zegt Azarkan. ”˜We horen ook van jongeren zelf die op het verkeerde pad zijn geraakt: had ik maar meer tijd aan school besteed, was ik maar strenger aangepakt door mijn vader.’

 26. avatar Alison says:

  Ik bespeur in sommige reacties toch een beledigd de gelederen sluiten en de verantwoordelijkheid van Nederland hierin afwijzen.
  Natuurlijk, Liz en Lieke, ligt de verantwoordelijkheid in eerste instantie bij ouder en kind, maar ik heb het bij aangetrouwde familie ook meegemaakt dat een hartstikke intelligent iemand via het vmbo de lange weg naar HTS met diploma aflegde.
  Het is toch beter om aan alle zijden fouten toe te geven.
  Natturlijk, Vele, hebben jongeren die crimineel zijn dat uiteindelijk zelf gedaan, maar je maakt de belangrijke denkfout dat de criminele jongere niet altijd dezelfde is als de te laag geplaatste jongere. Het is nauwelijks fair om de goed proberende met dezelfde lat te slaan als de crimineel-in-spe. En dat gebeurt dus. Het is toch niet zo moeilijk om toe te geven dat het best mogelijk is dat veel Nederlanders onbewust allochtonen minder intelligent inschatten dan zichzelf.

  Bij deze link kun je (na toegangstest) psychologische testen doen waar je onbewuste voorkeuren liggen. is slim opgezet. Je moet keuzes maken waarbij bijvoorbeeld ‘moslim’ en ‘slim’ in beeld komen en je zo snel mogelijk op de juiste knop moet drukken en 10 plaatjes later ‘blank’ en ‘slim’. Interne verwaaring zorgt ervoor dat je sneller juist reageert als je de woordcombinatie onbewust vindt kloppen.

  https://implicit.harvard.edu/implicit/

  Ik zou eenieder (ook Saifullah) willen uitnodigen: test je eigen impliciete vooroordelen.
  Wees eerlijk naar jezelf.

 27. avatar abdel says:

  Alison,

  Ik heb er net een gedaan voor etniciteit,

  uit de test komt naar voren dat ik een lichte voorkeur voor blanke mensen heb.
  Ik dacht altijd juist van niet.

  Grappige test.

 28. avatar Alison says:

  ik had een lichte voorkeur voor aziatische mensen, vrouwen en niet-dun ;)

 29. avatar Herman says:

  Uw data suggereren een gemiddelde automatische voorkeur voor Gekleurde Mensen boven Blanke Mensen.
  (klopt, ik vond zwarte piet altijd al veel minder eng als sinterklaas ;-) )

 30. avatar vele says:

  Vindt dit verschijnsel van verkeerd advies ook plaats op islamitische scholen?

 31. avatar Saida says:

  Dit bericht komt haast jaarlijks terug. Met andere woorden er wordt niks aangedaan en het zal zo blijven. Zulke onderwerpen hoor je ook niet in het ‘integratiedebat’.

 32. avatar moestafa says:

  32.
  Saida, ik vind dat jij een heel goed punt maakt.
  Niet alle allochtonen ondervinden dit.
  Maar in het verleden gebeurder dit te pas en te on pas.
  Meerdere gezinsleden hadden en te laag advies mee gekregen
  Maar hebben de Mavo/Havo/VWO en vervolgens afgestuurd aan de UvA.
  Jammer dat zij er zolang over hedden moeten doen

  cheers,

 33. avatar kam Gregory says:

  Stel je eens voor: dat Hassan aan Patrick vraagt kan je dat even opruimen en daarna kan je verder mee gaan waarmee je gebleven was.

  (met Nederlandse klanten binnenin).

  Nederland moet Nederland blijven

  (white Power?) Word gezegt er is géén discriminatie zelfs de staat die hierover controle zou moeten hebben en heersen doet net zo hard mee en sluit de ogen!

  I.p.v dit soort belangrijke dingen aan te pakken hoor je de kabinet, minister J balkenende z’n Betoging/’medeleven’ uitspreken over Jolante en Jan.

  (er is vast niks belangrijkers?)

  Wilders die hinderlijk irritant met domme opmerkingen komen en zich 100 keer blijft herhalen wat hij vind.

  En dit is pas niet ééns 1% van de puntje van de ijsberg.

  Mijn advies: Sluit de deuren ? maar wie je binnenlaat als gast MOET je met respect behandelen en éérlijk kansen en rechten geven net als ieder ander Nederlander die dat hier heeft.

  Gregory allochtoon ?

 34. avatar hoi says:

  ik vind het slecht wat ze doen.. maar ja wat moet je ertegen doen,
  trouwens ik heb ook een slecht advies maar alle anderen kinderen hebben hoger terwijl ik zekerweten slimmer dan hun ben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.