Voorpagina Politiek

Exit Vogelaar

Het is gedaan, afgelopen, achter de rug: Ella Vogelaar is weggepest en opgestapt. De minister voor Wonen, Wijk en Integratie heeft het niet altijd even slim aangepakt. Tegenwoordig moet je als politicus goed weten om te gaan met de media en daar was deze mevrouw helaas geen kei in. Ze deed de emmer overlopen bij de Partij van de Arbeid top door te weigeren om Antilliaanse probleemjongeren te registeren (chapeau!). Goed, Vogelaar is verleden tijd, maar wie gaat haar dan vervangen? 
De PvdA top heeft niet stilgezeten en helemaal voor gezorgd dat we daar niet lang over na hoeven te denken. Want jawel een vrouw eruit, weer een vrouw erin lijkt me. Maar nee helaas, we krijgen alweer een man: Eberhard van der Laan. Bah! Ik bedoel, los van het hele politieke conflict dat nu los gaat barsten over wie de schuldige is en hoe het is verlopen en de hele ratatouille, moet ik echt even mijn hart luchten over het feit dat mannen weer de top moeten domineren.

En dit gaat wel verder dan het ‘wie capabel is moet een functie bekleden, zonder daarbij te kijken naar geslacht’. Want op de een of andere manier zijn we er hier in Nederland, zeker vergeleken met andere landen, erg goed in om het ‘old boys network’ in stand te houden. Het glazen plafond moet nog op veel vlakken gebroken worden.

Van de zestien ministers, zijn er nu dus slechts vier vrouw. Veel en veel te weinig. Dat kan echt niet. Ik weet zeker dat er genoeg capabele vrouwen zijn, maar volgens mij dacht Bos dat na een vrouw die volgens hem niet genoeg gezag had, wat mannelijk gezag de ministerspositie wel goed kon maken.

Iemand die misschien wel Antilliaanse, Marokkaanse (?), Turkse (?) probleemjongeren wil registeren (iets wat notabene voorganger Verdonk heeft voorgesteld) en/of de huidige keiharde taal wil gebruiken. Vogelaar was vooral van de oude stempel, de mensen die ik doorgaans het meest mag. Maar het politieke klimaat is veranderd en als politicus moet je daar slim mee weten om te gaan. Dat kreeg deze mevrouw op de een of andere manier toch maar niet voor elkaar.

Tijdens de persconferentie van gisteren, die Vogelaar naar aanleiding van haar aftreden heeft gegeven, verweet ze de PvdA geen duidelijke visie te hebben over integratie. Dat ben ik van harte met haar eens. Vogelaar heeft al vanaf het begin weinig steun genoten. De partij is op veel vlakken behoorlijk in de war. Wat willen ze nu en wat is de koers die ze varen? Een vraag die ik sinds Bos’ aantreden niet meer heb kunnen beantwoorden en ik ben eerlijk gezegd erg benieuwd wat de nieuwe minister ervan gaat bakken. Misschien kunnen we dan de échte koers zien van de PvdA.