Voorpagina Algemeen, Cultuur

Story Telling at IDFA

IDFA, het grootste documentaire filmfestival ter wereld, is weer eens van start gegaan. En dat allemaal gewoon in Amsterdam. De afgelopen dagen mocht ik kennis maken met Musa Syeed, een ‘independent filmmaker’ wiens film, Bronx Princess, getoond zal worden op IDFA.


Bronx Princess / Vader met dochter

Musa Syeed is Amerikaan, moslim, Kashmiri… en heeft een creatieve kijk op zaken. Zijn motto: "We should own our own story!"

De film Bronx Princess gaat over een 17-jarig meisje in Amerika met ouders uit Ghana. Voor zij naar de universiteit gaat, wil haar moeder dat zij wat manieren bijleert – ze schijnt nogal rebels te zijn – en stuurt haar voor een korte tijd naar Ghana. Daar is haar vader zojuist het hoofd is geworden van zijn stam. Hiervoor maakte hij de film ‘A Son’s Sacrifice’, over een zoon die het halal-slachthuis van zijn vader wil overnemen.

Wat ik mij meteen afvroeg, was de reden achter zo’n film. Waarom voelt een jongeman van 24 zich geroepen om zulke films te maken. Sowieso zien Zuid-Aziatische ouders hun kinderen liever arts of piloot worden, maar verder moet er toch wat diepers achter zitten dan ‘slechts’ een interessante film maken over een apart verhaal.

Hij begon te vertellen…

Story Telling

Zijn echte eerste film was die van Malcolm X. Hij was nog acht en werd geinspireerd door de sterke persoonlijkheid, de mogelijkheden, de wil, het verhaal… het inspireerde hem. En sindsdien gelooft hij heilig in de macht van ‘story telling’.

Hij zegt: "Vaak reageren moslims op alles wat er gezegd of getoond wordt. Maar waar wij slecht in zijn, is het vertellen van ons verhaal." En dat doet hij ook. Hij vertelt verhalen die een andere kant van de werkelijkheid laten zien, volgens hem een werkelijkere werkelijkheid. En niet alleen in het geval van moslims.

Zo kwam hij ook met de film Bronx Princess. "Als we het hebben over Afrika gaat het vaak over armoede, oorlog en vrouwenbesnijdenis. Zelden horen we over werkelijke verhalen van echte mensen. De mensen worden omgevormd tot problemen en situaties en ik wil weer de mensen met verhalen en ervaringen in beeld krijgen. Ik wil die verloren stemmen weer terugbrengen bij de mensen."


Musa (links) en collega Yodi in actie

"Dat moet ook bij de moslims sterker gebeuren. We moeten zelf de aandacht van de problemen verplaatsen naar werkelijke mensen en echte verhalen. We moeten niet de problemen negeren, maar ook een keer een andere kant tonen. Daar bereik je namelijk meer mee."

De Profeet (vzmh)

Als voorbeeld noemde hij iets dat ik erg mooi vond. Hij vertelde dat moslims een lange traditie kennen van ‘story telling’. Het grote voorbeeld is het verzamelen en overleveren van verhalen over de Profeet (vzmh), wie voor moslims de praktijk en werkelijkheid werd van de literaire openbaringen in de vorm van de Quran.

"Als wij de Profeet (vzmh) niet hadden en zijn verhaal niet kenden, hadden wij de Quran nooit begrepen. Dat is precies wat er ook moet gebeuren bij de issues van moslims. Door middel van ‘story telling’ moeten we mensen dichter bij elkaar brengen. En zolang wij niet ons eigen verhaal gaan vertellen, gaan percepties van mensen werkelijkheid worden."

"Zelfs Allah (swt) vertelt verhalen om zaken duidelijk te maken in de Quran. Daar mogen wij van leren. Op die manier leven zaken meer voor mensen, kunnen zij zich beter inleven en kunnen wij ons beter presenteren."

"We should own our own story!"


Bronx Princess zal op IDFA vertoond worden op 21/11, 23/11, 25/11 en 27/11. Zie de website.