Voorpagina Fatwa, Islam, Maatschappelijk

Fatwa: “Halal bankieren tegen crisis”

Tjah, tot nu toe was het theorie, maar blijkt op dit moment dan werkelijk wat het nut van Islamitisch bankieren is? "Er doet zich een opvallend verschijnsel voor: islamitische banken vallen niet om en hun kapitaal verdampt niet, tot nu toe althans. Er zijn zelfs berichten dat de Amerikanen willen onderzoeken of islamitisch bankieren een bijdrage zou kunnen leveren aan de oplossing van de huidige crisis." (Trouw)

Aan de andere kant staat een kleine nuance aan het einde van het artikel, maar nog steeds met bewondering voor Islamitisch bankieren. "Het is de vraag of een moderne economie zonder beursspeculatie en een reële economie zonder virtuele economie mogelijk zijn. Maar er lijkt wel behoefte te bestaan aan mechanismen, die de virtuele economie dienstbaar maken aan de reële economie en niet omgekeerd. (…) Immuun voor de crisis zullen ook de islamitische banken niet zijn want die crisis tast ook hun werkterrein, de reële economie aan. Maar dat de islamitische banken wel de eerste klappen hebben overleefd is hoe dan ook opvallend."

Moeten we dan toch maar massaal Islamitisch bankieren in Nederland?

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van Wij Blijven Hier!