Voorpagina Ervaringen

Integreren voor Dummies!

Buiten beeld staat een ‘Orgel Vreten’ t.w.v. 39,95. Naast dit object staat een stoere, blonde, blauwogige, Hollandse, brildragende gozer, genaamd ‘Maarten’. Rechts ziet u een donkerharige, bebaarde en nonchalant kijkende Marokkaanse jongeman die door het leven gaat als ‘Abdelkarim’. Op de achtergrond ziet u tenslotte 487 blockbusters die op alfabetische volgorde staan gesorteerd. Het zal u wellicht niet zijn ontgaan dat dhr Maarten een vreemd gewaad schijnt te dragen. U vreest waarschijnlijk dat de eerste golven der islamisering Nederland hebben bereikt? Ik kan u geruststellen. Maarten is nooit moslim geweest en waarschijnlijk zal hij dat ook nooit worden. Maar toch denk ik dat deze foto dé oplossing herbergt van ‘de islamitische toestanden’ in Nederland.

Maarten is sinds de jaren dat ik hem ken altijd geïnteresseerd gebleven in mij als mens. Hij heeft me nooit willen veranderen, wel willen begrijpen. Hij heeft me talloze vragen gesteld en ik heb ze ook altijd beantwoord. Zo weet hij nu het verschil tussen het Suiker- en Offerfeest en kent hij de reden dat veel vrouwen er wel of niet voor kiezen een hoofddoek te dragen. Ook weet hij waarom moslims vasten en snapt hij waarom we elk jaar, als we op vakantie gaan naar Marokko, een busje volproppen. Maarten is zelfs zo geïnteresseerd dat hij zichzelf afvroeg hoe een Marokkaans gewaad zou zitten. In plaats van het te verafschuwen leek het hem leuk om er zelf ook een te hebben. Daarom besloot ik om er een voor hem te kopen zodat we (met een grote knipoog) geheel in uniform naar bijvoorbeeld dit programma konden kijken.

Andersom weet ik hoe ik een stampot met boerenkool hoor te bereiden (weliswaar zonder spek en met halal rookworst, erg lekker) en waarom je tijdens het eten ook scheten mag laten. Zolang je elkaar maar niets oplegt, kan het uitwisselen van informatie, tradities, principes en gebaren erg informatief en hilarisch zijn. Interesse tonen in elkaar maakt het leven makkelijker én leuker. In plaats van naast Maarten te leven, mag ik met trots zeggen dat ik nu al 5 jaar MET hem leef. Naast een intelligente en grappige huisgenoot is hij ook nog eens een hele goede vriend van me geworden.

Het is eigenlijk heel erg simpel begonnen, gewoon bij het stellen van een vraag.

Abdelkarim. Voormalig hoofdredacteur van Wijblijvenhier.nl. Documentairemaker. Is geboren in de Zeeuwse contreien en wist al op vroege leeftijd dat het boerenleven niet voor hem was weggelegd. Hij besloot om zijn hooivork aan de wilgen te hangen, de koeien vaarwel te zeggen en zijn geluk te beproeven in Rotterdam. Hij studeerde Nieuwe Media aan de Universiteit van Amsterdam, was als journalist werkzaam bij de VARA, columnist voor KRO Hemelbestormers en Joop.nl, praat graag tegen vreemden, schaamt zich slechts voor zijn tenen en hoopt dat zijn levensmotto ooit de geschiedenisboeken ingaat: "Als je een geit een jurk cadeau geeft, weet je nooit wat er gebeurt"

Lees andere stukken van Abdelkarim