Voorpagina Algemeen

Na Sesamstraat…

De avond is nog geen eens begonnen of we moeten kinderen tegenwoordig al achter de tv vandaan halen, omdat ze anders overspoeld worden met een overdosis aan geweld en vunzigheid. Slechts Nederland 1, 2 en 3 lijken nog enigszins veilige territoria, maar éénmaal als ze Sesamstraat uitgelopen zijn, komen ze toch vrij snel terecht in een gevarenveld.

Afgelopen jaar stond de media bol van de berichten over verkrachtingen en mishandelingen van meisjes door vaak minderjarige jongens. En niet zo lang geleden is een groep van 11 Rotterdamse jongens (14 t/m 17 jaar!) veroordeeld voor een groepsverkrachting. Opvallend was dat ze zelf vonden dat ze niets fout hadden gedaan.

De jongens zijn natuurlijk hartstikke fout en er scheelt wel wat aan hun opvoeding, maar ze worden ook wel heel vaak en heel makkelijk blootgesteld aan beelden van vrouwen als lustobjecten. Of dat nou op tv is, op internet of in hun muziek.

Vaak wordt dan ook de rol of invloed van hiphop en rapmuziek erbij gehaald, wat ook niet altijd terecht is. Er zijn veel rappers die wel over nuttige zaken rappen en in hun nummers politieke of maatschappij kritische teksten hebben. Zo ook Raymzter, die op zijn nieuwe cd hard en raak uithaalt naar hoe vrouwen vaak op tv worden neergezet:

Als je je zelf afvraagt waarom Raymzter zo kritisch is
M?n broertje kijkt videoclips en ziet alleen vieze chicks
Al die kids denken dat het echt is
Dus ik leerde hem wat respect is
Ik ben zeker niet de eerste die zegt:
Ik vind Britney Spears en Christina Aguilera te nep
Als je je lichaam moet verkopen om je album te promoten
Blijft al dat bloot in die kleine meisjes de hoofden
En het is zonde als een kleine meid die een vrouw had kunnen worden
slachtoffer wordt van de omgeving die haar vormde
Je voelt me, als je een zusje hebt of een dochter
Als ik zeg: wat vroeg rijp is, is ook vroeg bedorven
En daar is niks van gelogenDie kids worden groter
De grens tussen mode en als h**r erbij lopen
Als je mij vraagt, is die aan het vervagen
Als je respect wilt als een echte vrouw, dan moet je je er ook naar gedragen

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van