Voorpagina Politiek

Beiroet en Gaza

Mohammed Cheppih is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl

Net toen ik in de taxi in Beiroet stapte, werd de radio aangezet. Tijd voor het nieuws. Alle aanwezigen in de auto werden opgeschrikt door het nieuws dat er een massale luchtaanval was uitgevoerd op Gaza met tot dusver meer dan 140 doden en meer dan 200 gewonden. Dit vond plaats, nog geen 300 kilometer zuidelijker dan waar we ons op dat moment bevonden!

We zaten met de mond vol tanden, hoe kon dit weer gebeuren en onder het toeziend oog van de gehele wereld? En niemand die er wat aan doet! In mijn hotel aangekomen, kwamen de eerste beelden binnen en ik geloofde mijn ogen niet; 30-40 als politie uitziende mannen lagen over elkaar heen! Zij bleken geraakt te zijn terwijl ze bezig waren met hun afstudeerceremonie. Aan de beelden kon je zien dat de meesten al dood waren, doch zat er nog een aantal bij dat om hulp leek te roepen!

Later zouden er meer beelden binnenkomen. Inmiddels zijn er meer dan 275 doden gevallen en meer dan 800 gewonden. Waarvan 180 zwaar gewond.

Hetzelfde scenario herhaalt zich, de VS (en daardoor ook de VN) weigeren elk commentaar, behalve de beschuldigende vinger richting Hamas te wijzen; zij wilden immers de wapenstilstand niet verlengen. Deze was vorige week verlopen.

Dit keer was er een speciale rol weggelegd voor Egypte; de contactpersoon van Hamas in de onderhandelingen met Israël. Een dag voor de aanvallen op Gaza hebben zij Hamas gerustgesteld dat ze geen aanval hoefden te verwachten waardoor uiteindelijk het verassingselement erg groot was.

Wat ik me na al die jaren afvraag: wat is er nodig voordat we als internationale gemeenschap inzien dat dit conflict op deze manier nooit opgelost zal worden? En dat dit tot in de eeuwigheid zal voortduren indien er geen maatregelen komen met als inzet een internationale vredesmacht die toeziet op vrede in het gebied, ook al weigert Israël deze.

Inmiddels breken de demonstraties los, ook hier in Beiroet waar Libanezen bijeen zijn gekomen om solidair te zijn met Gaza; de enige manier die in handen van de volkeren is gebleven om hun onvrede te uiten! De onmacht is op de gezichten van mensen af te lezen, wat kunnen ze anders; zojuist heeft Israel waarschuwingsvluchten gemaakt in het Zuidelijke deel van Libanon zodat de Libanezen en vooral Hezbollah niets in hun hoofd halen.

Het Midden-Oosten staat weer in brand…


Mohammed Cheppih is voorzitter van Academica Islamica, een organisatie die streeft naar een volwaardige positie van Islam en moslims in Nederland.

Mohammed Cheppih (Oujda, 1977) is een Nederlands imam én spreker van Marokkaanse afkomst. Hij studeerde aan de Islamitische universiteit van Medina.

Lees andere stukken van