Voorpagina Gastarbeiders, Maatschappelijk, Politiek

Gastarbeiders zijn loyaal aan de PvdA, maar waarom nog?

Bastiaan Verberne is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl

Resoluut presenteerde de Partij van de Arbeid vorige week de resolutie integratie. Tolerantie is slecht voor integratie, de dubbele nationaliteit is onwenselijk, allochtonen mogen geen slachtofferschap meer tonen en kritiek op religie hoef je niet meer in te slikken. Zo koppen althans de kranten van vorige week. In de resolutie worden ook behoorlijk wat oude koeien uit de sloot gehaald, zoals de niqaab (aka de burka), handen schudden voor ambtenaren, de vrijheid van meningsuiting, etc.

De Partij van de Allochtonen verwordt zo langzamerhand tot de Partij van de Assimilatie. Wie daar nog aan twijfelt, moet hier maar eens de paragraaf over discriminatie lezen.

Iets waar allochtonen het meeste last van hebben, maar toch gaat de helft van dit stuk over allochtonen die vrouwen onderdrukken en geweld plegen tegen joden en homo’s. Niet dat je daar niks over mag zeggen, maar het hoort gewoon niet thuis in een stuk over discriminatie. Bovendien zijn sommige autochtonen ook niet altijd even lief tegen homo’s.

Nu ben ik geen allochtoon – nou ja vooruit, als bekeerde moslim met Marokkaanse schoonfamilie ben ik misschien een halve allochtoon – maar met een beetje inlevingsvermogen proef je direct de harde en belerende toon van deze resolutie. De PvdA kan blijkbaar maar geen vaste koers varen tussen het doodknuffelen of het doodknuppelen van de allochtoon.

De nieuwe koers van de partijtop is inmiddels helder. Een flinke ruk naar rechts. Blijkbaar is het electoraal erg interessant de BBB-er (bange blanke burger) weer terug te halen uit de rechtse regionen die na Fortuyn zo flink zijn gegroeid. Maar hoe ver laten de kiezers de PvdA naar rechts varen? Zo stemmen de meeste allochtonen in Nederland steevast op de PvdA. Vooral de voormalige gastarbeiders zien PvdA nog steeds als de partij die het hen mogelijk maakte een beter bestaan in Nederland op te bouwen. Uit peilingen blijkt dat ze dit bij de volgende verkiezingen in overgrote meerderheid weer zullen doen. Over loyaliteit gesproken.

Maar wordt het niet eens tijd onder ogen te zien dat Bos geen Den Uyl is? En dat er wellicht ook andere partijen zijn waar je op kunt stemmen? Als ik een echte allochtoon was, had ik het wel geweten: voorlopig geen PvdA meer, ook al ben ik van nature loyaal.


Bastiaan Verberne is religiewetenschapper en intercultureel consultant

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie