Voorpagina Ervaringen, Politiek

Waiting on the World to Change

Vandaag staat de overgang van 2008 naar het nieuwe jaar centraal in de planning. Iedereen maakt zich klaar om al vierend en vol goede voornemens 2009 tegemoet te gaan. Gezellig, leuk! Terecht want 2008 was een bewogen jaar, in ieder geval op internationaal vlak. Je kan het op zijn minst op een feestelijke manier afsluiten, toch? Maar.. persoonlijk ben ik, hoewel ik het graag anders had gezien, niet echt in die feeststemming en weiger ik te doen alsof er niets gebeurt. Noem het selectieve verontwaardiging maar ik onttrek me in ieder geval aan die Pro-Israëlische selectieve onaandoenlijkheid.

Mijn plannen? Te beginnen een demonstratie in Den Haag om twee uur ‘s middags. Ik roep daarom iedereen op die fel tegen de onrust en geweld is waaraan het Palestijnse volk wordt blootgesteld, daaraan deel te nemen. De pro-Israëlische media heb ik vervangen door Al Jazeera berichtgeving en ik zou hen die blindelings blijven staan achter de Israëlische gruwelheden aanraden een objectieve blik te werpen op de beelden die deze zender vertoont. Hartverscheuring gegarandeerd.

Beelden die overigens een onmiskenbaar voortvloeisel zijn van de harde realiteit waar duizenden onschuldige Palestijnen mee geconfronteerd worden. Dat hier sprake is van apartheidspolitiek en schending van mensenrechten aan de kant van de Israëli’s staat zo klaar als een klontje; ik laat daarom een uitgebreide veroordeling van deze wandaden achterwege, gezien de feiten voor het oprapen liggen. Je moet er alleen je ogen niet voor willen sluiten.

Laten we nu vooral naar het feitelijke heden kijken en aan de hand daarvan een balans opmaken. Er zijn bijna 400 Palestijnen om het leven gebracht, om maar over de 1750 gewonden te zwijgen. Het aantal doden gevallen in Israël door Hamas? Eén. Ja, precies één!

Ik demonstreer vandaag omdat mij niets anders rest. Omdat ik me machteloos voel en mijn stem wil laten horen maar bovenal omdat het mijn recht is. Ik kan immers niet toekijken en niets doen. Maar laten we eerlijk zijn, ik kan ook NIETS anders doen.

De onderstaande regels zijn afkomstig van het nummer Waiting On The World To Change, by singer/songwriter John Mayer. Een nummer dat ik maandenlang niet meer had gehoord en nu een compleet andere lading dekt voor me. Het is mij uit het hart gegrepen en hoewel ik weet dat de zanger misschien iets heel anders had beoogd met deze tekst, wat mij betreft, had hij het niet beter kunnen zeggen. Dit wordt mijn oud-en-nieuw gedachte.

Fijne jaarwisseling allemaal!

me and all my friends
we’re all misunderstood
they say we stand for nothing and
there’s no way we ever could
now we see everything that’s going wrong
with the world and those who lead it
we just feel like we don’t have the means
to rise above and beat it

so we keep waiting
waiting on the world to change (..)

it’s hard to beat the system
when we’re standing at a distance
so we keep waiting
waiting on the world to change

now if we had the power
to bring our neighbors home from war
they would have never missed a Christmas
no more ribbons on their door
and when you trust your television
what you get is what you got
cause when they own the information, oh
they can bend it all they want

that’s why we’re waiting
waiting on the world to change (..)

it’s not that we don’t care,
we just know that the fight ain’t fair
so we keep on waiting
waiting on the world to change

(..) one day our generation
is gonna rule the population
so we keep on waiting
waiting on the world to change
we keep on waiting
waiting on the world to change