Voorpagina Ervaringen, Maatschappelijk

Paardengate, vanuit de ogen van een schaap

Vanaf een geheime locatie blogt Schaap – enigszins verbitterd – over de vreemde menselijke houding ten aanzien van dierenwelzijn en andere misstanden in de wereld. Schaap geeft een stem aan de stemlozen en een blaat aan de blaatlozen. Ze heeft bovendien slechts één droom: om één keer in haar leven een mens uit te laten.

Ook weer zoiets, paardengate. Afgelopen week kwam de lasagna van de Euroshopper in opspraak omdat er paardenvlees in zou zitten. Heel Nederland in rep en roep, want dat stond niet op de verpakking. Alleen die verpakking al. Die lijkt ontworpen te zijn om consumenten af te schrikken, of niet? Wiens idee was dat? Het symboliseert wat mij betreft de troosteloosheid van de consument anno 2013. De wansmaak in het kwadraat.

Nou kun je inderdaad stellen dat er naast ‘rund’ ook minimaal ‘paard’ op de verpakking had moeten staan. In een eerlijke wereld, met normale mensen die geen boter op het hoofd hebben. Maar laten we eerlijk zijn. Even tussen ons: ‘Zou het die Euroshopper-tokkies werkelijk wat kunnen schelen dat er paard in zit?’

Stelletje puistenkoppen die op tijd willen zijn voor de voetbal.

Zijn dat nou echt de mensen die wat te eisen hebben? Ik bedoel, we hebben over het type wat voor het aller-aller-goedkoopste gaat, zich niet laat afschrikken door die afgrijselijke verpakking, binnen drie minuten een prakkie op tafel wil hebben, zodat het vervolgens kan afstemmen op het gemekker van Albert Verlinde.

Die discussies over ‘dierenwelzijn’ komen me de neus uit. Want als je expliciet moet vermelden dat er in Europshopper-lasagna ook paard zit, hoe zit het dan met slavendrijver MacDonalds? Waarom mogen zij hun producten wel Chicken McNuggets noemen, terwijl er voor minimaal 50% aan chemische spul in wordt verwerkt. Waarom krijgt het de naam McTertbuthylhydrochinons niet? Klinkt minder kip hé? Dacht ik al.

Jaarlijks eten jullie 500 miljoen frikadellen. De meesten van jullie weten niet wat er in zit. De meesten van jullie willen niet weten wat erin zit. Want onwetendheid is een zegen, en zo rollen jullie mensen. En nu spreken jullie plotseling massaal schande omdat jullie niet ‘correct’ geïnformeerd worden?

Stelletje schapen.

Foto: chrisinplymouth via photopin cc

Schaap zag ergens in Nederland het levenslicht, maar werd al snel van haar ouders gescheiden. Ze groeide op in een megastal, maar door haar koppigheid wist ze ternauwernood aan de slachtbank te ontsnappen. Vanaf een geheime locatie is ze op zoek naar haar biologische ouders en blogt ze - enigszins verbitterd - over dierenwelzijn en andere misstanden in de wereld. Schaap geeft een stem aan de stemlozen en een blaat aan de blaatlozen. Schaap moet niets hebben van boomknuffelaars, huisdier-fetisjisten en andere wezens die haar denken te begrijpen. Eigenlijk moet ze gewoon niet zoveel hebben van mensen.

Lees andere stukken van Schaap