Voorpagina Ervaringen, Maatschappelijk

Vrouwen meer in zicht, samenleving meer in evenwicht

Stelt u zich onze maatschappij voor als een weegschaal. Met aan de ene kant een zelfde hoeveelheid mannen als dat er vrouwen aan de andere kant van de schaal zijn. Gaat u eens mee in de gedachte waarin vrouwen weggehaald zouden worden uit deze metaforische weegschaal. Is het dan niet evident dat de kant van de mannen automatisch naar beneden helt?

Pijnlijk, ontwricht en een zware last om alleen te dragen. Diezelfde werking is de realiteit van de dag, waarin vrouwen geen evenredig aandeel hebben in de samenleving. Een evenwichtige en gezonde samenleving, kent geen disbalans tussen vrouwen en mannen. De samenleving heeft beiden nodig en beiden bezitten immers een uniek set aan onmisbare eigenschappen.

Om nog even in de sfeer van symbolische vergelijkingen te blijven: een samenleving is zo kleurrijk als een regenboog. De regenboog die alle zichtbare kleuren bevat. Iedere kleur is uniek en brengt iets waardevols mee zich mee. Wanneer één van de kleuren ontbreekt dan kan het nooit samenkomen tot een prachtig licht dat op ieder van ons kan schijnen. Net als de mannen belichaamt ieder vrouw een kleur, een kleur die zichtbaar zou moeten zijn voor ons allen. Herkenbaar en bewonderenswaardig in haar unieke vorm die zorgt dat zij in haar kracht staat.

‘I have a dream..’ sprak Martin Luther King ooit eens uit. Ook ik heb er een.  Ik droom dat er een dag komt dat niemand meer verrast is bij het ontmoeten van een moslimvrouw die in haar kracht staat, ondernemend, intelligent en stoer is.  Dat zij iemand is die haar eigen pad kiest. Een vrouw die haar eigen unieke stem laat horen. Dat wij deze vrouwen echt zien, zoals ze zijn, in al hun diversiteit. Aangezien vrouwen 50% van de wereldbevolking vormen en 66% van al het werk verrichten, zijn zij onmisbaar.

Binnen Al Nisa zien wij de vrouw in al haar diversiteit en stimuleren wij vrouwen om met hun talenten  mee werken aan een evenwichtige samenleving. Het niet voorschrijvende karakter en de ander accepteren zoals ze is, zorgt ervoor dat zoveel verschillende vrouwen zich thuis voelen binnen het kleurrijke Al Nisa. Wij zijn allen vrouwen en staan voor dezelfde missie. Voor mij staat het als een paal boven water dat deze vrouwen zich op een indrukwekkende manier inzetten voor de moslimgemeenschap en de Nederlandse samenleving. Vrouwen die een belangrijke brugfunctie vervullen.  Het is ook geen toeval dat als je goed kijkt naar het Al Nisa logo je dan de Arabische letter WOW ziet die tevens vaak als een verbindingsletter wordt gebruikt in de taal.

Met trots wil ik van deze gelegenheid gebruik maken om te vermelden dat Al Nisa dit jaar is genomineerd voor de Cordaid WOMEN-Inc stimuleringsprijzen. Het zou een bekroning zijn op het verrichte werk van alle vrouwen in de afgelopen 31 jaar. Vrouwen die op vrijwillige basis met zoveel passie zich hebben ingezet voor Al Nisa tot waar zij nu is gekomen. Een organisatie die staat voor zelfbewuste vrouwen, inspirerende verhalen en vernieuwende inzichten. Daar waar anderen alleen  debatteren slagen wij erin om woorden in daden én beelden om te zetten. Immers meer vrouwen in zicht betekent samenleving meer in evenwicht. Bekroning of niet, één ding staat vast: We gaan vooral door!

Hier kun je stemmen op de organisatie, waarvan jij vindt dat zij een bekroning verdient.

Dit artikel verscheen eerder op de website van de Kleurrijke Lijst

Leyla Cakir werd bekend als de eerste vrouwelijke moskeevoorzitter van Nederland en is momenteel voorzitter van de moslimvrouwenorganisatie Al Nisa.

Lees andere stukken van