Voorpagina Cultuur

Al-Wahda: “peaceful NIO-year!”

Terwijl afgelopen vrijdag de halve ‘WBH-crew’ aan het "outlandishen" was, kreeg ik de gelegenheid om een optreden van koor Al-Wahda bij te wonen bij de nieuwjaarsreceptie van de NIO.

Als allergrootste fan ter wereld van Al-Wahda vond ik het een grote eer dat ik met het koor mee mocht reizen en kon ervaren hoe Al-Wahda ‘backstage’ opereert.

Het was een gezellige avond. Vooraf werd ik getrakteerd op een warm kopje Marokkaanse thee, volgens mij de beste remedie tegen de Hollandse vorst! Bij aankomst was het voor mij even wennen. Zoveel BMN’ers (bekende moslim Nederlanders) bij elkaar maak ik niet vaak mee! Het thema van de nieuwjaarsreceptie was: ‘Een boodschap van vrede’. In de Nieuwjaarsspeech werd verteld dat het leuk was dat dit jaar het gregoriaanse en hidjri nieuwjaar bijna samenvielen.

Minder leuk nieuws was de humanitaire catastrofe in Gaza. Ook Al-Wahda toonde zich in de geest van dat thema. De jonge mannen en dames droegen uit solidariteit met het onderdrukte Palestijnse volk allemaal zwart-wit geruite Palestijnse sjaaltjes en zongen o.a. de volgende teksten:

"Mensen luister eens, wij zijn kinderen, oorlog maakt ons bang. Stop de oorlogen tussen oost en west, het duurt al veel te lang. Ook al kunnen wij heel verschillende zijn hierin zijn we één. (…) Denk niet zwart of wit…"

Ook zongen zij het lied ‘Salaam’ (vrede). Een mooi Engels-Arabisch lied dat een half jaar eerder improviserend geboren werd uit de geesten van de Zuid-Afrikaanse zanger Zain Bikha en het Al-Wahda koor. Voor datzelfde liedje kregen ze een week eerder veel complimenten tijdens de demonstratie in Amsterdam tegen de Israëlische agressie in Gaza.

"Salaamun, Salaamun, Salaamun, Salaam!
Peaceful, Peaceful, Peaceful, Peace!"

De boodschap van vrede is universeel en voor iedereen te begrijpen. Al-Wahda brengt deze boodschap over in het Nederlands, Arabisch en Engels. Het is een boodschap die broodnodig is. Onze wereldleiders schijnen namelijk in het Israelisch-Palestijns conflict niet te (willen) begrijpen dat een echte duurzame vrede een rechtvaardige vrede betekent. Een vrede gebouwd op het recht van de sterkste is een schijnvrede.

Op de terugweg kwam ik erachter dat het koor nog lang niet was uitgezongen. Ik werd in de auto getrakteerd op ‘life all-surround sound’. Goed nieuws voor de fans: er wordt gewerkt aam een nieuwe cd! We zullen insha’allah nog veel van deze talenten horen die nog lang de top van hun kunnen niet hebben bereikt. Bovendien heeft de wereld behoefte aan hun blijde boodschap:

‘Bring us the much needed message of islam, love and peace!’

Kamel Essabane is het stilste jongetje van de klas dat toch begon te praten en zijn klasgenoten soms hard aan het lachen wist te maken. Hij overwon zijn angsten en maakte van praten voor groepen zijn beroep. Doordeweeks loopt hij met de pet op van docent islamitische godsdienst rond op een hogeschool en voorziet hij tevens diverse scholen van advies als onderwijsbegeleider identiteit en levensbeschouwing. Ook vertelt hij soms filosofische verhalen aan het Fahm Instituut. Af en toe plaatst hij vanachter zijn laptop in alle stilte een ernstige tekst op het net. Misschien dat iemand het leest.

Lees andere stukken van Kamel