Voorpagina Algemeen, Ervaringen

‘Badr Hari, welkom terug en trek je niets aan van de haters’

Badr Hari maakte afgelopen vrijdag zijn lang verwachte rentree in de K1 World Grand Prix in Zagreb. Ik was blij om hem weer terug te zien en bovenal maakte hij een goede sportieve indruk. Toen ik van de week een aantal mensen vroeg of zij het gevecht gaan volgen kreeg ik slechts negatieve en afwijzende reacties: “Badr is een domme klotegast, daar ga ik echt niet naar kijken’’, zei een van hen. Ik kan het begrijpen dat men Badr Hari om zijn gedrag afwijst, maar wat mij opviel was de eensgezindheid en het venijn in de reacties die normaal gesproken zo  genuanceerd en innemend zijn.

Ik kon mij niet onttrekken aan het gevoel dat het niet alleen ging om de gewelddadige uitspattingen van Badr, maar dat men hem verafschuwd omdat hij een niet-deugende Marokkaan zou zijn. Toen ik vervolgens fora afspeurde naar de meningen van (anoniem) internettend Nederland kon ik de ongezouten mening van mijn medelanders lezen. De reacties zijn om van te schrikken.

Het staat bol van de racistische reacties richting Badr. Nog erger vind ik dat ze ook aan Marokkanen in het algemeen gericht worden. Een greep uit de reacties op geenstijl.nl: “Marokkanen – Arabieren- zijn bijna tegenovergesteld aan Chinezen – Oost Aziaten-, op het ego-continuüm’’.  De pseudowetenschappers van geenstijl.nl laten zien hoe zij op een zeer foute inductieve redenatie van Badr Hari een algemene strekking maken over niet alleen Marokkanen; ook de Arabieren ontkomen er niet aan. Als je denkt dat Badr een op zichzelfstaand geval is: niet lang geleden zagen we hoe half Nederland El Hamdaoui door het slijk haalde.

In tegenstelling tot andere foute sporters is er geen sympathie voor de Marokkaan. Om maar wat namen te noemen: Patrick Kluivert, Lance Armstrong, Van Boogerd, Romario en de lijst is nog lang. Als je de reacties op fora erop na leest dan lijkt het alsof veel mensen leiden aan het Stockholm syndroom, ze verdedigen de sporters en bovenal betrekken ze vrijwel nooit nimmer de identiteit van de betrokkene er negatief bij.

Hebben wij hierdoor een sportprobleem? Welnee dit is veel groter dan sport, het is een wijdverspreid fenomeen, het heet het Marokkanenprobleem. Het Marokkanenprobleem is anders als racistisch Nederland ons wil doen geloven (lees, Marokkanen zijn agressieve, onbetrouwbare allochtonen die criminaliteit in hun DNA hebben).

in feite geeft het Marokkanen probleem exact weer wat er gaande is in Nederland. Het systematisch, op grote schaal en in alle gelederen van de samenleving discrimineren van Marokkanen. Zolang Marokkanen zich gedeisd en rustig gedragen, worden ze gedoogd. Maar o wee wanneer een Marokkaan het lef heeft om zich op allerlei wijze te misdragen, dan wordt hij met de grond gelijk gemaakt en onevenredig bestraft.

Badr, keep up the good work! Houd je buiten de ring gedeisd en doe datgene waar je zo goed in bent.

Foto: tdub303 via photopin cc