Voorpagina Maatschappelijk

Brainwash TV

Met een afstandsbediening in mijn hand zat ik voor de tv te zappen langs alle zenders. Langs de altijd vrolijke blondjes die je proberen af te zetten tijdens de belspelletjes, de Nederlands sprekende Amerikanen die de zoveelste oplossing hebben gevonden tegen “die afschuwelijke dikke dijen”, de muziekzenders die vermomde 18+ zenders zijn en allemaal pimps en bitches de maatschappij in sturen, de Italiaanse en Turkse TV waar de dames verwikkeld zijn in een wedstrijdje faceliften, etc.

En na de laatste zender te hebben gehad, begon ik als een zombie weer bij één. Als ik er dan bij stil sta, schrik ik er gewoon van. Van mijzelf. Van wat dat kastje in huis ons wel niet vertelt.

Er zijn programma’s die ons vertellen hoe mooie mensen eruit zien en dat je heel snel wat moet gaan doen als je er anders uitziet. En er zijn vele programma’s die ons vertellen dat we ons best moeten doen om zoveel mogelijk geld te verdienen en dat dan direct uit moeten geven aan de duurste wagens, de grootste huizen en marmeren zwembaden. De films vertellen ons wie de good guys zijn en wie altijd weer de bad guys zijn. De tv vertelt je wanneer je succesvol bent, wanneer je trots mag zijn op jezelf en wanneer je gewoon een loser bent (sinds wanneer is het aan types als Gordon om dat te bepalen?).

En natuurlijk zijn er ook programma’s waar het wel om de inhoud gaat. Programma’s waar je wat van leert en waar je mee aan het denken wordt gezet. Ja, die programma’s zijn er, die worden tussendoor even uitgezonden. En natuurlijk kun je ook altijd wegzappen en zit er een knop op je tv, maar we weten ook dat velen wel beinvloed raken door dat ding. Tot aan meisjes van 13 met anorexia en jongens op de middelbare school die de pimp uithangen. En daarnaast geeft het blijkbaar aan dat velen dit wel lekker consumeren.

Ik weet hoe ik het ga doen met mijn kinderen. Als eerste blokkeer ik TMF en MTV, daarvoor in de plaats komen Animal Planet (al scheelt dit niet veel) en Discovery Channel. Naast BBC World plaats ik Al Jazeera. Jeugdjournaal wordt verplicht. Boeken lezen ook. RTL Boulevard is fout! Swingen kan op goede nasheed of vette Qawwali. We leren de evolutietheorie, maar ook de andere theorieën of waarheden. En niet meer dan 2 uur tv per dag. Voor de rest vertellen we verhalen om het kampvuur in de tuin en daarna trekken we het bos in om de natuur op te snuiven. En we gaan natuurlijk te voet en eten in de avond wilde herten en… hmmm… you get the point. Wees maar blij dat ik het niet voor het zeggen heb daar in Hilversum!

Damn, wat voel ik me opeens oud nu ik dit schrijf. In mijn tijd…