Voorpagina Ervaringen

Verslag Nationale Bekeerlingendag 2009

Dus dat was ‘m dan alweer! De Nationale Bekeerlingendag 2009 zit erop. Het begon allemaal met de voorpret dat Khalid Yasin zou komen om een lezing te geven. Hierbij kwam The Dark Side meteen in werking en begon modder te schieten. Reeds voordat deze prediker een voet in ons land had gezet, wilden verscheidene mensen hem al het land uitgooien. Beetje lastig met dat hele EU/vrij verkeer van mensen, diensten en goederen enzo. Maar de voorpret was nog niet op, want een of andere oenige verslaggever had niet opgelet tijdens de Engelse les van meneer Enter-Bruinsma en vertaalde de frase "judicial slap on the wrist" met het inmiddels klassieke ‘geselen’.

Zo ga je dus van een uitspraak naar een fictief uiterste: Yasin sprak namelijk zijn dank uit aan de leiders van dit land voor de mogelijkheid dat hij in dit land aanwezig kon zijn en voegde daar aan toe dat hij het niet vervelend vond dat Die Politicus met Die Film een juridische tik op de vingers had gehad. Maar, opeens hadden we zogenaamd toch een haatprediker in het huis die oproept tot het fysiek mishandelen van onze politici. Hehehe. Uiteraard sprong de partij tegen de vrijheid hier direct op in met een brief op hoge poten. Overigens hebben ze die nu zelf weer ingetrokken omdat ze zich gebaseerd hadden op die prutvertaling in die flutkrant van die niet bijster snuggere verslaggever. Enfin, tot zover de voorpret shmoorpret, hoe was die dag zelf?

Het begon na het dohrgebed met een lezing van broeder Remy Soekirman. Het interessante aan zijn lezing was dat hij ons als moslims en bekeerlingen een koekje van eigen deeg bakte. Hij schetste ons namelijk een beeld van de verschillende motivatievormen die bekeerlingen hadden om tot de islam toe te treden. Nou nou poeh poeh dacht ik, kom maar op! Hij schetste eerst een beeld van dat eerste moment dat je de islam toe treedt, met de getuigenis – shahada – en wat die betekent. Ook besteedde hij aandacht aan de aantrekkingskracht van het godsbeeld in islam, de directheid en eenvoud ervan. Dit koppelde hij weer aan de kracht van de Qur’an en de vele levensvragen die mensen beantwoord kunnen zien in de boeken van de islam.

Nu ben ik altijd sceptisch als het aankomt op andere mensen die mij gaan vertellen waarom ik iets heb gedaan, maar verbazingwekkend genoeg scoorde Remy hier toch zo’n 2 uit 4 als het gaat om mijn eigen motivatie om moslim te worden.

Na broeder Remy was het de beurt aan Saud Khadjé, die een iets andere aanpak had. Hij begon met het adagium dat vele nieuwe moslims op hun ‘slechte’ momenten nog wel eens willen verzuchten: alhamdulillah, dat ik de islam leerde kennen voordat ik de moslims leerde kennen. Hij maakte hier gewag van de discrepantie tussen dat wat de islam voorschrijft en dat wat sommige moslims doen. Verder stipte hij het belang van zelfstudie aan, maar wel met mate en met bescheidenheid. Ook conformisme en groepsgedrag kwamen nog aan de orde, maar uiteindelijk eindigde hij op een positieve aansporing: zoek kennis en studeer voor jezelf maar vooral ook om Allah (swt) te behagen.

Hierna was het de beurt aan Khalid Yasin. Deze broeder verraste ons met een lezing met een lange aanloop. Hij prikkelde en zette aan tot denken dat het een lieve lust was. Hij prikkelde ons door op onze verantwoordelijkheid als moslims te wijzen. De verantwoordelijkheid naar Allah (swt) om goede toezichthouders te zijn op deze aarde, maar ook om als mensen met het best mogelijke gedrag door het leven te gaan. Om de rechten van de buren te respecteren, om de maatschappij op een pro-actieve wijze te verbeteren. Ook prikkelde hij ons door de vergelijking te maken tussen de wetten van het land en dat wat Allah (swt) van ons verlangt: in zijn optiek hebben beide dezelfde doeleinde, i.e. rechtvaardigheid.

Uiteindelijk kwam hij op het onderwerp van zijn lezing, vrij vertaald (altijd gevaarlijk) "de islamitische wederopstanding". Hij sprak over de noodzaak om islam als meer dan een religie te zijn, maar als een geheel en uitgebreid levenssysteem. Hierbij schuwde hij geen grote woorden; zo was hij niet bang om het over het islamitische khalifaat te hebben, of over de noodzaak om onze dromen waar te maken. "Wees visionair", zo spoorde hij ons aan. Hij paste hierbij een retorisch truukje toe waarbij hij een reeks slechte voorbeelden gaf (de stichting van Australië, de Verenigde Staten, Israël) en er vervolgens aan toevoegde: zo is het niet onmogelijk om een islamitische staat te stichten.

(Daar zag je de wenkbrauwen fronsen, want geen van die staten is op rechtvaardige wijze… ) Maar dan op ethische wijze, aldus Yasin.

Er zat nog veel meer in de lezing: goede omgang met andersgelovigen of nietgelovigen, de noodzaak om onze geleerden scherp te houden zeker gezien onze positie als minoriteit onder nietmoslimbestuur. De respektvolle omgang met onze bestuurders van dit land en eventuele participatie in de overheid. En nog veel, veel meer. Samenvattend kun je zeggen dat het een lezing was die uit twee delen bestond: een deel dat erg gericht was op het hier en nu en het beter maken van de samenleving zoals we die nu kennen door er deel in te nemen en het beste gedrag te vertonen. Een tweede deel dat erop gericht was om niet dogmatisch en statisch in een hoekje te zitten klagen maar om ons aan te sporen ons actief in te zetten voor onze dromen, om onszelf beter te vertegenwoordigen, een wereldvisie op islam te ontwikkelen.

Dus dat. Niet mis zo’n khalifaat. Verder was het een mooie dag met lekker eten en de lancering van een bekeerlingenplatform! wordt vervolgd…

Volg Wij Blijven Hier! ook op Twitter 

19 Reacties op Verslag Nationale Bekeerlingendag 2009

 1. avatar Nordin says:

  Ik vond het enorm stom van alle media hoe zij gewoon klakkeloos alles overnemen… en nog stommer van die krant zelf dat zij zoiets gewoon plaatsen… hoe betrouwbaar zijn die kranten dan nog?

 2. avatar Jasmin says:

  Mooi stuk, Nouredinne..
  Je hebt deze keer niet je notes kwijt geraakt in de menigte, lees ik ;)

  Ik ben blij dat ik op deze manier de kern van de lezingen meekrijg. Volgens mij was het gister alleen superdruk omdat Khalid Yasin als gastspreker is uitgenodigd. Ook ik was benieuwd naar deze man en ik heb hem dan wel niet horen spreken op de bekeerlingendag, maar de lezing ‘Purpose of life’ op vrijdag bij de IUR was echt prachtig, masha Allah!

  wassalaam!

 3. avatar Samira says:

  Here Here!!!

 4. avatar Simon says:

  En Nouredinne, wat denk je zelf over een kalifaat? Een staat van en door moslims, op basis van de sjaria? Een staat met minder diversiteit dan de nederlandse samenleving. Een staat waarin mullahs je uitleggen wat God’s wil is? Wat stel je je er bij voor?

 5. avatar Simon says:

  Indonesië tendeert ook steeds meer richting een kalifaat. De ‘wijze’ schriftgeleerden hebben er het volgende geoordeeld lees ik vandaag in de Volkskrant:

  “Yoga, de uit India overgewaaide ontspanningskunst, is haram ”“ onrein ”“ verklaard, omdat het moslims ”˜besmet’ met hindoeïsme. ”˜Dat zal hun moslim-geloof verzwakken’, aldus de Majelis Ulama Indonesia (MUI). (..) Stemmen op iemand van een ander geloof is ook een zonde, natuurlijk, en vanaf nu officieel bij fatwa verboden. “

 6. avatar Alison says:

  Lijkt me niet fijn voor andersgelovigen, zo’n kalifaat.
  Van de regen in de drup.
  Voor je het weet is er een Vrijdagswet ipv een Zondagswet.
  Leven en laten leven is mijn motto, maar of dat gewaarborgd is in een Kalifaat?
  Leve de diversiteit zonder Leitkultur.

  Verder: informatief ;)

 7. avatar jack says:

  here here? Hier Hier???

 8. avatar 7 says:

  In reactie op 6:
  “Voor je het weet is er een Vrijdagswet ipv een Zondagswet.”

  is in tegenspraak met

  “Leven en laten leven is mijn motto,…”.

 9. avatar Fran says:

  Onbegrijpelijk dat de “dark side” met argusogen naar deze prediker kijkt:

  There’s no such thing as a Muslim having a non-Muslim friend. If you prefer the clothing of the kafirs over the clothing of the Muslims, most of those names that’s on most of those clothings is faggots, homosexuals and lesbians…The Koran gives a very clear position regarding homosexuality, lesbianism and bestiality ”” that these are aberrations, they are immoralities and if they are tried, convicted, they are punishable by death.

 10. avatar Frank says:

  Hij paste hierbij een retorisch truukje toe waarbij hij een reeks slechte voorbeelden gaf (de stichting van Australië, de Verenigde Staten, Israël)

  En natuurlijk de stichting en verspreiding van de Islam niet te vergeten, ook dat was er 1 van verovering en geweld!

  Mvg

 11. avatar Alison says:

  @ 7 (#8)

  in tegenspraak?? Ik begrijp je niet.
  Ik vind dat er noch een Zondagswet, noch een hypothetische Vrijdagswet moet zijn, omdat beiden interne geloofsrestricties opleggen aan anders- en niet-gelovigen.
  Laat Christenen die dat willen de zondag als rustdag hanteren en Moslims die dat willen de vrijdag. Maar dwing anderen niet hetzelfde te doen.

 12. avatar Simon says:

  Bij wat ik hierboven schrijf (#4 en #5 ) over de fatwa’s in Indonesië moet ik de kanttekening plaatsen van Elske Schouten van de NRC (zie haar weblog):

  “Gisteren werden de fatwa’s onmiddellijk veroordeeld door de grootste islamitische organisatie van Indonesië, de Nahdlatul Ulama. De vice-voorzitter noemde yoga een onschuldig tijdverdrijf en vond een islamitische fatwa een ongeschikt middel om roken te ontmoedigen. In de Jakarta Post zei hij ook dat de ,,MUI niet God erbij moet halen en mensen moet bedreigen met de hel”, als ze de bevolking wil stimuleren om te gaan stemmen”.

 13. avatar lieke says:

  Indonesie??

  Tja daar heerst wel een heel schizofrene situatie in sommige gevallen.

  Onderstaande link is daar wat mij betreft een goed voorbeeld van.

  http://www.snoecks.be/

 14. avatar lieke says:

  Bij bovenstaande link even doorklikken naar reportages en dan naar het hoofdstukje bandung!!

 15. avatar khalid el says:

  Het was top van begin tot eind. De organisatie verdient alle lof! Het feit dat op een winterse dag als afgelopen zondag, broeders (en zusters) buiten aan het bidden waren, geeft aan dat de sprekers zeker wat te vertellen hebben. ik dank Allah dat ik erbij was en de sprekers voor de inspiratie.

 16. avatar elmakr says:

  Fran #7/ Noureddine

  Weet iemand of Yasin die uitspraken recent gedaan heeft, of hij er wel eens op teruggekomen is o.i.d.?
  Ik weet dat het niet het eerlijk is om iemand te veroordeelen op grond van 1 kort citaat (dat hij misschien wel jaren geleden in een fase van verstandsverbijstering ofzo gezegd heeft). Maar ik moet heel eerlijk zeggen, ik zag ditzelfde citaat op Wikipedia en besloot gelijk om die bekeerlingendag maar te laten zitten :(

 17. avatar Fahima el Morabet says:

  Mooi stuk geschreven, zelf kon ik er niet bij zijn helaas. Mij kindjes waren ziek. Ik heb heel lang geleden de aflevering, van jou gezien op de NMO (Moslim Match) sterk persoon ben je zeg. Ik wou mijn respect voor je uiten om zo door het leven te gaan, ontzettend sterk. Zelf ben ik ook Moslima en dat ben ik al 26 maar jij weet meer dan mijn. Nogmaals petje af.
  Ik wens je veder veel kracht en liefde, ook naar je familie toe.

  groeten van Fahima

 18. avatar Kees says:

  Yasin! You are the man! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.