Voorpagina Algemeen, Politiek

‘We zullen Irak vernietigen en terugbrengen naar het Stenen Tijdperk’

In Irak vielen er honderdduizenden doden. Op 20 maart 2013 zal het precies tien jaar geleden zijn dat de VS & bondgenoten op valse gronden Irak binnenvielen en het land ‘bevrijdden’ van de dictator Saddam Hoessein. Tony Blair heeft altijd volgehouden dat het bezetten van Irak de juiste beslissing was. Anno 2013 blijft hij bij zijn standpunt: Irak en haar bevolking zijn er beduidend op vooruit gegaan sinds 2003. Cheney liet vandaag in een tweet weten dat iedereen die een rol had in de treurige realiteit van Irak: een schouderklopje verdient.

Kinderen
Laat het duidelijk zijn: een oorlog kent geen winnaars. Niet is minder gepast dan in deze context spreken over ‘succes’, ‘complimenten’ en ‘overwinning’. Een grote verliezer daarentegen kan wel degelijk aangewezen worden. Net als in elk conflict zijn dat de kinderen.

De schokkende cijfers die het aantal kinderslachtoffers weergeven liegen er niet om. Het ministerie van Sociale Zaken meldt dat er 4,5 miljoen Iraakse kinderen wees zijn. Daarvan verloor 70 procent van de kinderen hun ouders vanaf het begin van de invasie. Vanwege het gebrek aan weeshuizen – die een buitenproportioneel aantal kinderen kan opvangen – leven 600.000 kinderen op straat. De toenemende werkloosheid en inflatie zorgen ervoor dat het land een armoedegrens heeft bereikt die het moderne Irak nog niet eerder heeft gekend.

Als gevolg daarvan lijdt 28 procent van de kinderen aan chronische ondervoeding. Volgens Fuad Azziz, een van de weinige artsen die het land nog kent (sinds 2003 is het aantal artsen in Irak is met meer dan 30 procent afgenomen) worden kinderen gevangen door een angst die hun belemmert in de ontwikkeling: “Children have become prisoners”, they “need to move, read, learn and play but today in Iraq such normal things might lead to death”. Ook toenemende radicalisering is hier het gevolg van. Getraumatiseerde kinderen die familieleden hebben verloren en die nergens terecht kunnen vallen eerder ten prooi aan criminaliteit dan kinderen die nog ogenschijnlijk meer te verliezen hebben. Het lot van de Irakezen, met name de kinderen, mag niet in de vergetelheid raken.

Een andere gedachte die het zogenaamde succesverhaal impliceert is dat de oorlog voorbij is. Een les die ik geleerd heb bij het bestuderen van het vak Politieke Transformaties is dat die zogenaamde afsluitingen niet bestaan. Irak mag dan wel ‘bevrijd’ zijn van één dictator, maar de politieke en sociale conditie vormt een voedingsbodem voor duizenden nieuwe dictators. Die gedachte zou de gemoederen bezig moeten houden, net zoals op de vooravond van de invasie, toen massa’s mensen over de hele wereld de straat opgingen met de leus ‘niet in onze naam’.

Obama noemde de operatie onlangs een ‘buitengewoon succes’, ook al ligt het land in puin en is het vervallen in een chaos. Maar gezien de feiten is aannemelijker dat hij met die uitspraak verwees naar de Amerikaanse minister James Baker die in 1991 tegen de Iraakse minister Tariq Aziz zei:

“We zullen Irak vernietigen en terugbrengen naar het Stenen Tijdperk.”

Die missie lijkt me behoorlijk geslaagd.

Foto: United Nations Photo via photopin cc

Asma El-Fassi (1986), het zusje van, Arabiste van beroep, studeerde Arabische Taal & Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Ze deed een MA Midden-Oosten Studies, werkte voor Al Jazeera en was werkzaam als multimedia producer in Doha. Momenteel werkt ze als fulltime producer voor FunX.

Lees andere stukken van Asma