Voorpagina Gastarbeiders, Politiek

Bestrijd Wilders met argumenten, niet met rechtszaken

Bastiaan Verberne is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl

Teruggekomen van vakantie in Marokko las ik vorige week dat de Amsterdamse rechtbank Geert Wilders gaat vervolgen. Mijn eerste gedachte was: “Mooi, net goed! Blijkbaar kun je in Nederland toch niet alles roepen zonder dat je daar bij de rechter verantwoording voor moet afleggen.” Maar de aanvankelijke blijdschap ging snel over toen ik wat dieper ben gaan nadenken over de gevolgen.

Ik kom tot de conclusie dat een eventuele veroordeling van Wilders niet goed is voor Nederland en voor de moslimgemeenschap. Denk even met mij mee: Wilders wordt beticht van haatzaaien door de Koran te vergelijken met Mein Kampf en het stelselmatig karakteriseren van de islam als een kwaadaardige fascistische ideologie. 

Kwalijke ideeën? Ja. Gevaarlijke retoriek? Ja. Verdraaien van de feiten? Ja. Er zijn immers 845.750 moslims in Nederland die elke dag weer bewijzen dat hun religie geen enkele belemmering vormt om op een positieve manier bij te dragen aan Nederland. (Ik ga hier even uit van een totale moslimpopulatie van 850.000 met een fascistenpercentage van 0,5%). Dus naarmate ik me meer in de islam verdiep zou ik steeds kwaadaardiger en fascistischer moeten worden.

Maar het tegendeel is waar! Ik word er juist een beter mens van. Voor mezelf, voor mijn omgeving en voor de samenleving. Geert, dan kloppen je ideeën over de islam toch niet? “Nee Bastiaan”, zou hij zeggen, “dat komt omdat je nog niet de ‘pure’ islam hebt ontdekt; die roept namelijk op tot geweld tegen alle ongelovigen”. Nou lekker dan, dus Wilders heeft de waarheid in pacht en weet wat de ‘pure’ islam inhoudt. Wie hoor ik dat toch ook altijd zeggen? Oh ja, iemand met een lange baard die vanuit een grot mij probeert wijs te maken dat zijn visie op de islam de enige juiste is. Wilders is wat betreft zijn totalitaire islamvisie geen haar beter dan de ultraorthodoxe moslimfundamentalist.

Maar ik kan het Geert ook niet helemaal kwalijk nemen dat hij zo denkt. Geert is namelijk maar een simpele jongen die als volgt moet denken: “Misschien zijn niet alle moslims terroristen, maar waarom zijn er zoveel terroristen moslim? Er moet dus wel iets mis met dat geloof zijn.” Op zich geen hele gekke gedachte, gezien de vele beelden van geweld en islam die jarenlang over ons heen hebben gedonderd. Ik snap wel dat als je simpel redeneert, je gaat denken dat waar rook is vuur moet zijn. Dus laten we de 571.100 PVV-stemmers wel respecteren in hun oprechte angst. (Ik ga hier weer uit van een fascistenpercentage van 0,5% van de totale populatie 580.000 die in 2006 op de PVV heeft gestemd).

De cruciale denkfout is echter deze: de islam is niet slecht, maar je hebt altijd slechte mensen die het geloof misbruiken om geweld te vergoelijken. Een principe dat overigens voor elke religie en levensbeschouwing geldt. Iedereen kan religieuze principes en heilige teksten interpreteren op de manier die hem of haar het beste uitkomt. 

Terug naar de rechtszaak. Ik hoop eigenlijk dat de rechter Wilders niet zal veroordelen. Wilders vindt de islam vergelijkbaar met het nazisme. Het zij zo. Als de rechter hem daarvoor veroordeelt, mag ik omgekeerd niet meer zeggen dat zijn karakteriseringen van de islam en moslims mij doen denken aan Hitler’s denkbeelden over joden, zigeuners en homo’s. En dat zou ik toch jammer vinden voor het debat. Zolang hij niet letterlijk oproept tot geweld of discriminatie tegen alle moslims in Nederland, hoeft de rechter er wat mij betreft niet aan te pas te komen. Bovendien zou een veroordeling echt niets veranderen aan zijn denkbeelden en weinig aan zijn uitspraken. Waarschijnlijk komt het juist ten goede aan de populariteit van de PVV.

Eigenlijk is het belangrijkste om vertrouwen te hebben in de veerkracht van de Nederlandse samenleving en het feit dat populistische bewegingen vanzelf electoraal weer uitsterven. Kijk naar de Centrumdemocraten, de LPF, Nieuw Rechts, EénNL en Leefbaar Nederland. Het is zeker niet ondenkbaar dat de PVV (en trouwens ook Trots op Nederland) uiteindelijk ook op dit politieke kerkhof terecht zullen komen. Ik denk dat de doorsnee Nederlander al dat islamgeleuter vanzelf moe wordt. Zoals laatst iemand zei: “Ach Wilders geeft de islam nog de schuld van een kapotte stoeptegel”. Wilders moet gestopt worden in het stemhokje en niet in het beklaagdenbankje van de rechtbank. Zijn soort populisme kan alleen effectief worden bestreden met de kracht van argumenten en niet met een spreekverbod. 

Gisteren hoorde ik dat de Britse overheid onze Venlose vriend de toegang tot Groot-Brittannië wil ontzeggen. De gedachte “Mooi, net goed!” bekroop mij weer. Maar als je hier goed over nadenkt, moet je er dan wel echt blij mee zijn?


Bastiaan Verberne is religiewetenschapper en intercultureel consultant

Bastiaan Verberne is religiewetenschapper, dagvoorzitter en presentator.

Lees andere stukken van