Voorpagina Media

Verwar de Rotskoepel niet met Al Aqsa moskee!

Vanochtend lees ik in de Trouw het nieuws over de plannen van Qatar om een fonds op te richten om de Arabische en Islamitische identiteit van Jeruzalem te promoten. Moslims, Arabieren en Jeruzalem vormen de rode lijn door dit artikel  en derhalve wordt gekozen voor een foto die dit illustreert. Daar is niets mis mee, maar kies dan wel de juiste foto!

Ook de redactie van Trouw heeft niet helemaal door dat dit niet Al Aqsa moskee is, maar de Rotskoepel.

Op tv vernam ik het voorstel van de Emir en op Twitter zag ik later het Nederlandse nieuws over het onderwerp nog langskomen. Ik heb vaak de neiging het nieuwsartikel dan toch te bekijken. Niet omdat ik zo nieuwsgierig ben naar het inhoudelijke, daar ben ik meestal al van op de hoogte via buitenlandse media. Ik ben geïnteresseerd in ‘’hoe’’ de Nederlandse media omgaan met het nieuws. Ook dit keer dus met het bericht over de fonds en de beeldvorming van Jeruzalem.  U voelt het al aankomen?

Nee, inhoudelijk is er niets mis met het artikel, behalve de zoveelste fout die mensen (journalisten), ook veel Arabieren en moslims overigens, maken als Jeruzalem het onderwerp is. In dit geval gaat het mij dus enkel om de foto die als illustratie wordt geplaatst in het artikel. In de foto zien we de beroemde Rotskoepel, bekend van zijn gouden koepel. De Rotskoepel bevindt zich ook in Jeruzalem en maakt een belangrijk onderdeel uit van de Arabische en Islamitische geschiedenis. Maar onder aan de foto staat: De Al-Aqsamoskee in Jeruzalem. En dat is fout!

De Al-Aqsa moskee is de eerste gebedsrichting (Qiblah) voordat Mekkah de gebedsrichting voor moslims werd. Al-Aqsa moskee is de tweede moskee die ooit gebouwd is na de Al-Haram moskee in Mekka. De moskee bevindt zich verderop nabij de Klaagmuur waar veel joden het gebed voeren.

De Al-Aqsa moskee

Je zou zeggen, a joh foutje, kan gebeuren. Maar de laatste jaren wordt deze fout nogal vaak gemaakt. De foto van de Rotskoepel vind je bijna in elk islamitisch huishouden, en bijna nooit de foto van De Al-Aqsa moskee zelf. Terwijl deze laatste toch echt net dat ene streepje extra verdient. Als je een willekeurige moslim de rotskoepel aanwijst en vraagt wat dat is, wordt zelden het juiste antwoord gegeven. ‘’Moskee El Aqsa toch?’’. NEEJ! Dat is de Rotskoepel! Als je in complottheorieën geloofd, zou je bijna denken dat hier wel een hele goeie marketingstrateeg achter moet zitten om mensen op de verkeerde been te zetten en die twee gebouwen met elkaar te verwarren. En het lijkt nog te lukken ook…

Maar goed.. cool down Khalil, ‘van foutjes leer je’ heb ik altijd meegekregen. Ik hoop hierbij dat Trouw de foto wijzigt of de juiste beschrijving onder de foto plaatst.

Alleen hierom al sta ik pal achter het promoten van de Arabisch en Islamitisch identiteit van Jeruzalem

photo credit: matas.p via photopin cc

Khalil Aitblal (1978) verbindt, organiseert en creëert gelegenheid voor inspiratie. Een eventmanager die een sterke verbinding wil leggen tusssen het MO en deze kant van de wereld. Hij is voormalig woordvoerder van de UMMAO.

Lees andere stukken van Khalil