Voorpagina Politiek

Cut the crap, gewoon

Waarom zou je überhaupt nog over de inhoud nadenken? Zonde van je tijd. Sinds mensenheugenis is nuance al lang niet meer een belangrijke factor. Waar gaat het dan wel om? [Cliché-alert] Het gaat er om hoe je hét brengt! We zagen het tijdens het debat tussen de ‘handsome’ JFK en de lijkbleke eekhoorn Nixon (JFK won de verkiezingen volgens analytici, omdat hij gewoonweg knapper was). We zagen het afgelopen jaar bij onze ‘GVN’ Obama met zijn Prodent gebit en übermannelijke radiostem (opgezadeld met een staatsschuld van 78,8 triljoen dollar). Ook de gespierde ex-terminator Schwarzenegger heeft gebruik gemaakt van zijn politiek-visuele charmes (the sky is the limit)! Maar in Nederland zijn er ook genoeg voorbeelden te geven.

Hans van Mierlo wist al op jonge leeftijd zijn charismatische kwaliteiten via de beeldbuis op verzuild Nederland te projecteren. Pim Fortuyn stond met zijn exclusieve maatpakken en gladgeschoren en geoliede kaalkop al met 1-0 voor, voordat hij zelfs wat had gezegd. Zo wist Theo van Gogh met zijn tokkie-look zich te profileren als iemand die alles kon zeggen, gewoon omdat het kon. En zo weet GW met zijn kapsel zich telkens weer te onderscheiden van de ‘gewone racist’.

Dus voor iedere raspopulist die het hart van politiek Nederland wil veroveren: Verspil geen tijd aan betekenisloze inhoud, ga bodybuilden, doe inspiratie op in carnavalske Brabant, bleek je tanden, laat je adviseren door je kapper, neem wat acteerlessen en wees uiterst zorgvuldig in de keuze van je onderbroek.

Kortom: Werk aan je ‘polivision charm’ en u heeft gegarandeerd succes! 

Abdelkarim. Voormalig hoofdredacteur van Wijblijvenhier.nl. Documentairemaker. Is geboren in de Zeeuwse contreien en wist al op vroege leeftijd dat het boerenleven niet voor hem was weggelegd. Hij besloot om zijn hooivork aan de wilgen te hangen, de koeien vaarwel te zeggen en zijn geluk te beproeven in Rotterdam. Hij studeerde Nieuwe Media aan de Universiteit van Amsterdam, was als journalist werkzaam bij de VARA, columnist voor KRO Hemelbestormers en Joop.nl, praat graag tegen vreemden, schaamt zich slechts voor zijn tenen en hoopt dat zijn levensmotto ooit de geschiedenisboeken ingaat: "Als je een geit een jurk cadeau geeft, weet je nooit wat er gebeurt"

Lees andere stukken van Abdelkarim