Voorpagina Politiek

Wilders’ Partij voor de Vrijblijvendheid

Als er vandaag vervroegde verkiezingen worden gehouden, wordt de Partij voor de Vrijblijvendheid van Geert Wilders de op één na grootste partij van Nederland. De PVV stijgt flink in de peilingen. Het kan bijna niet anders na het succesvolle mediaoptreden van Wilders en zijn vertraagde vlucht naar het Britse Hogerhuis om Fitna persoonlijk te laten zien aan zijn politieke geestverwanten. Zijn door de Nederlandse pers massaal op de voet gevolgde reis eindigde tot zijn grote teleurstelling in een van de verhoorkamers op Heathrow Airport.

Wilders kwam, zoals hem al dagen eerder was bericht per brief, niet voorbij de Britse douane en werd lang voordat zijn vliegtuig opsteeg uit Amsterdam tot Persona non grata verklaard door de Engelse regering. Londen voelde er dit keer weinig voor gastheer te zijn van de doofstomme Nederlandse boodschapper van het vrije woord.

Engeland ontving eerder Salman Rushdie en zijn Duivelse Verzen met open armen, nadat hem een fatwa ten deel viel uit Iran. Maar na de bomaanslagen in het stadscentrum van Londen in de metro en op een stadsbus, zit de angst er nog steeds goed in bij de Engelse regering. Het besef dat het land opnieuw toneel kan worden van bloedvergieten, na de terroristische aanslagen van 7 juli 2005, is niet meer weg te denken. In elk geval is dat volgens mij een van de belangrijkste redenen geweest om Wilders terug op het vliegtuig naar Amsterdam te zetten.

Geert Wilders reist nu al maanden stad en land af om Fitna uit een soort van misplaatste vaderlandslievendheid aan de islamofobe man en vrouw te brengen en om de lege partijkas van de PVV te spekken. Het staat Wilders uiteraard vrij om het voortbrengsel van zijn selectieve geheugen onder de aandacht te brengen van zijn naar het nationalisme hunkerende kiezers en politieke vrienden. Wat u geen moment uit het oog mag verliezen, is dat Wilders zelf de grootste bedreiging vormt met zijn politieke opvattingen voor de vrijheid van een bepaalde bevolkingsgroep in dit land.

Wilders staat niet voor Vrijheid maar voor vrijblijvendheid en rept alleen over vrijheid als het hem persoonlijk uitkomt. Ondertussen verloochent hij het gedachtegoed van zijn partij en is hij verworden tot de grootste vijand van het liberale denken. Het zijn vooral, het spijt me zeer, lammen en blinden die met hun onderbuik stemmen op de populistische PVV. De gastheren van Wilders die dwepen met zijn weinig kunstzinnige creatie Fitna zijn vaak rechtse politici, die naast anti-islam ook uitgesproken pro-Israël zijn.

Die twee zaken verdragen elkaar niet. Je kunt niet beweren dat je opkomt voor het vrije woord en de vrijheid van alle mensen, als je tegelijkertijd de misdadige bezettingspolitiek van Israël steunt. Het land dat op grote schaal desinformatie en leugens verspreidt in de wereld, om de rechtvaardige strijd van een onderdrukt volk naar vrijheid politiek monddood te maken op het internationale toneel. Dat er mensen zijn die anti-islam zijn of sympathiseren met Israël is niet eens zo erg. Het is veel erger dat er mensen zijn in dit land, die goed zijn voor meer dan 25 Kamerzetels, denken dat ze het vrije woord verdedigen en vechten voor de vrijheid van alle Nederlanders. Dat is pas erg!

Wilders’ morele steun aan de politiek van Israël staat haaks op de grenzeloze vrijheid die de PVV propageert aan haar kiezers. Kennelijk zijn de PVV-stemmers, die geen lid kunnen worden van de partij zelf, zich niet bewust van het gevaar dat zij aan de macht kunnen brengen met hun proteststem. Zonder dat ze echt de kans krijgen om invloed uit te oefenen op de partijleiding. Het is helaas niet de eerste en ook niet de laatste keer, dat niet ons gezond verstand, maar de sympathie voor een charismatische politieke leider en steun van een met angst geïndoctrineerd volk de loop van de geschiedenis kan bepalen.

Mijn liefde voor dit land is groter dan die van Geert Wilders. Ik ben verwikkeld in een polemische strijd met populisten, die zogenaamd het beste voor hebben met dit land. Ik ben Ata, beetje burgerlijk ongehoorzaam en al heel wat lentes jong. Mijn naam is seculier, mijn pen messcherp en voel me gelukkig nog altijd thuis in dit land. Ook ik blijf hier!

Lees andere stukken van Ata