Voorpagina Maatschappelijk

Marokkanen delen gratis knuffels uit in Antwerpen

Het is een winterse Zondag in een Vilvoordse Turkse Snack. Zaka houdt de deur voor me open. Zaki vertelt honderduit over hun uitgebreide plannen en ideeën voor de toekomst. Twee galante jongemannen vol energie, het duo Zaka & Zaki, die hun boodschap verkondigen aan de wereld via Youtube.

Zaki (19) en Zaka (21) leerden elkaar 10 jaar kennen in het park. Anderhalf jaar geleden begonnen ze met het maken van filmpjes. Omdat ze merkten dat ze samen veel mensen aan het lachen brachten, besloten de twee om met de opname van korte filmpjes te starten.

Zaka monteert de filmpjes waarin ze Nederlands, Frans en Berbers door elkaar spreken, maar omdat de meeste fans die zich al achter hen hebben geschaard Nederlandstalig zijn is dat de voertaal.

‘Free Hugs’ in Antwerpen
De slogan van het duo luidt als volgt ‘Just smile peace & love’ en het voornaamste doel is ‘to make people happy’. Een mooi voorbeeld is het filmpje waar ze samen met een pak fans ‘free hugs’ gaan uitdelen in Antwerpen. Check hier

Zaka en Zaki vinden het leuk en belangrijk dat er interactie is met de fans, een heel diverse groep mensen. In het begin waren het vooral jongeren met Marokkaanse roots, maar na wat meer bekendheid (nvdr. een filmpje over ‘pesten’ werd bijna 163.000 keer bekeken op Youtube) volgden er ook andere fans.

‘We houden rekening met de diverse achtergrond en verschillende levensbeschouwingen van onze fanbasis’, zegt het duo. ‘Het thema religie ontwijken we liever’. Zaki vindt het erg betreurenswaardig dat er weinig goeds over de islam wordt gesproken. Ook de hebzucht van mensen komt ter sprake; ‘Mensen hebben het goed, maar willen steeds meer’, aldus Zaki. De aandacht die ze door de filmpjes krijgen willen ze benutten om hun slogan uit te dragen en hun doel na te streven.

Je wordt een racist, je bent dat niet.
Volgens Zaka en Zaki is niemand een racist bij geboorte maar word je het, door omgeving en opvoeding. ‘We willen iedereen blij maken. Maar sommige mensen staan niet open voor ons. We krijgen racistische commentaren onder onze filmpjes naar ons hoofd gesmeten. Het lijkt wel of die mensen iemand van andere origine zien verschijnen, vervolgens het filmpje niet verder bekijken, een oordeel vellen en dat met de wereld willen delen in een vuile reactie onder de video. Ze nemen niet de tijd om onze filmpjes te bekijken, het kan zo’n mensen niks schelen wat je zegt of doet.’

‘We proberen het beeld van Marokkanen tegenover Belgen te veranderen, maar zijn de Belgen klaar om die verandering te aanvaarden? Respect moet langs twee kanten komen. Mensen hebben eerst een goed voorbeeld nodig.’
Volgens de jongens verdient iedereen respect. Veel mensen zijn echter bang, zeggen ze, in deze wereld is er bijna geen vertrouwen.

‘In Marokko zijn de deuren van huizen open. Hier is de voordeur op slot. Mensen missen veel dingen als ze altijd bang zijn om met anderen te spreken. Waarom stap je de bus niet op en zeg je niet iedereen even gedag? De mensen zijn het hier zo gewoon dat het normaal is geworden dat dat niet gebeurt. Ik vind het spijtig dat niet iedereen gewoon ‘hallo’ zegt tegen elkaar. Alles heeft te maken met het vertrouwen in de mens’, aldus Zaki. ‘Ik vertrouw niemand maar ik geef iedereen kansen en respect’, zegt Zaka.

Productiewerk
Er kruipt veel werk in het maken van een filmpje. De twee zitten aan zo’n drie dagen voorbereiding alvorens te beginnen filmen. Soms krijgen ze goede ideeën van fans. Na een film over pesten bijvoorbeeld kwam er veel vraag naar een gelijkaardig filmpje maar dan over racisme. Dus dat gaat het duo in de toekomst dan ook maken.

Zaka en Zaki willen van de ‘Zaka&Zaki show’ echt werk maken en ze zijn op de goede weg, met de weinige middelen die ze nog maar ter beschikking hebben. De creativiteit is erg fris en vernieuwend. Veelbelovend dus!

Waarom Zaka blij is dat hij bekendheid heeft?
‘Als mensen me op straat tegenkomen zijn ze blij. Vroeger moesten ze je eerst leren kennen en nu zijn de mensen blij om je te zien’, zegt Zaka.

Voor Zaki is het zien van een glimlach op iemands gezicht genoeg.

Dit artikel verscheen eerder op de website van onze Belgische vrienden kifkif.be

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie