Voorpagina Maatschappelijk, Media

Zorgelijk. Zo reageren ze bij Spits, RTL en Powned op moskeebrand Enkhuizen

Islamofobe reacties onder artikelen over moslims zijn al jaren de normaalste gang van zaken. Zo normaal dat het geaccepteerd wordt onder het mom van islamkritiek. Eerder besteedde Wijblijvenhier.nl aandacht aan de reacties onder een artikel over een Belgische moslim op Nieuwsblad.be. Nadat Belgische media als Dewereldmorgen.be en Kifkif.be naar aanleiding van ons artikel er ook bijdrages over schreven, besloot de Nieuwsblad redactie de stuitende reacties te verwijderen. In een mail aan Wijblijvenhier legde Nieuwsblad uit waarom het dweilen met de kraan open is:

We leveren op onze redactie een voortdurende strijd om racistische en onwelvoeglijke reacties te weren. Dat kost ons enorm veel moeite en zelfs dan slagen we er amper in om alle debatten wat gescreend te houden. Ik kan alleen maar vaststellen dat er in Vlaanderen erg veel mensen zijn die dit soort racistische praat willen verkondigen, wat ik betreur.”

Ook Joop.nl publiceerde zondag een overzicht van islamofobe en racistische reacties op de Facebook-pagina ‘Nederland mijn vaderland’. Daar werd de aangestoken brand in een moskee in Enkhuizen onthaald als een overwinning tegen de ‘islamisering’ van Nederland. Van die marginale Facebook-pagina is echter al bekend dat het een verzamelplek is voor nationalistische en islamofoben die hun frustratie uiten op alles wat naar multiculti, links en islamitisch riekt. Over de reacties op mainstream websites werd geen woord gerept. Wat blijkt namelijk, vrijwel onder elk artikel wat over moslims gaat – en reacties toestaat – komen ongelooflijk veel islamofobe reacties voor. Wij maakten een overzicht van verontrustende reacties op Spits, Powned en RTL. Hou je vast.

Een greep uit de reacties op Spitsnieuws.nl:

‘Oog om oog’:

Of de daders hun adres zouden willen achterlaten? Dan kan Gruttepier namelijk zijn complimenten overbrengen:

Denk je bijna een fijne reactie te lezen, maakt de reageerder zich slechts druk over de kans op het overslaan van de brand:

SamKoeman vindt dat het afbranden van gebedshuizen opgenomen moet worden in de lijst van ‘verzachtende omstandigheden’:

Inktpot biedt zich aan voor molotovcocktail-advies:

Robert had liever met varkenskoppen gesmeten:

Adolfje vindt het zelfs jammer dat er geen mensen gestorven zijn:

Helden, ze bestaan nog. Blijkbaar:

Een kleine selectie van de reacties op Powned:

‘Moslims parasiteren op kosten van de staat’. aldus reaguurder Roy:

Mozeskriebels kan er niet me zitten: ‘Ze mogen allemaal afbranden, de haathutten!!!’:

Rokus heeft zijn lolbroek aan en combineert zijn haat met een grap over Pasen:

BinAardig is niet zo aardig: ‘Importtroep en gastheren’:

‘Nog 500 te gaan..’:

Ook RTL Nieuw mag niet ontbreken in het overzicht. Een aantal populaire reageerders steken de loftrompet:

En last, but not least. Onze racistische islamkritische vrienden van De Dagelijkse Standaard. Navy Seal: ‘Praten helpt niet..’

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie