Voorpagina Ervaringen, Spiritualiteit

Het Nut van het Zelfhulpboek

We worden ouder aan de dameskant bij WBH! Lang zullen ze blijven… Na mijn lieftallige collega’s Eighty en Meryem mocht ik afgelopen zaterdag ook een x aantal kaarsjes uitblazen. En hoewel ik iedereen uit-en-te-na had gezegd geen moeite te doen mij te ‘verrassen’ met verjaardagsgeschenkjes, heb ik, stiekem met een bijna kinderlijke agitatie, het ene pakje na het andere in snelvaart opengeslagen. Een boek als cadeau herken je in één oogopslag. Zo dacht ik bij het zien van alle rechthoekige pakjes vereerd te zijn met een goede stapel hoogstaande literatuur, terwijl ik in werkelijkheid gedwongen ben op een meervoudige zelfanalysekuur.

De zelfhulpboekindustrie is een ware goudmijn. Geen mentaal probleem of levensdilemma is te groot voor een in 200 vellen tellend boek. Het is privé, goedkoop, laagdrempelig en belangrijker nog: veelal in omloop! Loop je continu te stressen? Loop dan eerst even naar de dichtstbijzijnde Bruna om die ondermijnende beroering te lessen. Weet je je geen raad meer met die liefdesperikelen? Zoek het niet langer bij de bonbon maar maak eens eindelijk gebruik van die boekenbon! En associeer je het woord recessie met een identiteitscrisis? Ontdenk wie je bent door jezelf weg te lezen. De bestsellerslijst is er een waar niet langer de beste literaire stukken, maar de populairste zelfhulpboeken triomferen. Kennelijk zijn wij Nederlanders minder gelukkig en tevreden met ons leven dan we willen toegeven.

Ik vraag me af met wat voor signalen ik de gulle gevers op dergelijke boeken heb gewezen. Het heeft toch zeker niet te maken met mijn lichte zucht om af en toe in negativisme te verkeren? Met The Secret weet ik dat geluk hebben ‘stiekem’ een kwestie is van geluk visualiseren. Of wordt het tijd dat ik voor eens en altijd nee-is-nee leer zeggen? Het boek "Brave meisjes komen in de hemel, brutale meisjes overal" zal me de fijne kneepjes van bitchiness instrueren. En mocht ik me weer eens minder als een Vis in het water voelen, dan is "Vissen; De psychologische kracht van uw sterrenbeeld" mijn rots in de turbulente wateren.

Gelukkig is niet iedereen zo enthousiast over zelfhulpboeken en ik denk ook niet dat ik mijn nieuwe ‘houvast’ gauw zal verslinden. Ik geloof best dat ze behulpzaam kunnen zijn maar ze blijven onterecht een kunstmatige hoop creëren en vaak ook een gemakkelijke oplossing suggereren. Persoonlijk grijp ik, in moeilijke tijden of in het geval van moeilijk te beantwoorden vragen, naar het boek dat ik veel te weinig heb opengeslagen. Mede door het gedenken van de geboorte van de profeet Mohammed (vzmh), en tussen de studieboeken door, zal ik mijn toevlucht nemen in de openbaringen die hij heeft ontvangen; en zo zal de Koran, als het (zelfhulp) Boek bij uitstek, mijn levensbeschouwing blijven bepalen.