Voorpagina Ervaringen, Maatschappelijk

De logopediste zei meteen: “Sorry, maar ik ga me niet verdiepen in de islam”

Huis, gezin en Allah, dat is het domein van Mohammed Benzakours moeder. Na een herseninfarct belandt ze in een rolstoel: verlamd en sprakeloos, ze wordt volledig zorgafhankelijk. Zonder haar zoon, die als tolk en belangenbehartiger optreedt, is ze verloren in een doolhof van ziekenhuizen, therapeuten en zorginstellingen die niet berekend zijn op patiënten als zij.

Benzakour beschrijft hoe hij zijn yemma langzaam ziet afglijden. Hij haalt herinneringen op aan zijn vroegere moeder, wie zij was, wat hij aan haar te danken heeft. Te midden van een gevecht tegen cultureel onbegrip, personeel en bureaucratie, die menswaardigheid in de weg staan, doet Benzakour alles om haar leven enigszins te veraangenamen.

Zo vertelt Benzakour over de logopedie-lessen die in Nederland vrijwel niet afgestemd zijn op analfabeten. Benzakour zag dat het misliep en stelde aan de logopediste voor om op melodieuze wijze zijn moeder te helpen, door bijvoorbeeld Koran-soera’s te reciteren. Waarop de logopediste meteen zei: “Sorry, maar ik ga me niet verdiepen in de islam.”

Benzakour vertelt ook over het voedsel in het verzorgingstehuis. Doordat zijn moeder niet kon wennen aan de Nederlandse keuken, besloot hij om vanuit huis zelf eten mee te nemen. Maar na twee weken werd er roet in het eten gegooid, omdat de horeca-chef zei dat het niet de bedoeling was dat er eigen voedsel mocht worden meegenomen. Benzakour mocht het eten alleen buiten in de tuin eten, en vanwege het gebrek aan mooi weer besloten ze om dan maar in de kelder de Berberse maaltijden in het geheim te verorberen.

Benzakour vertelt ook het grotere verhaal. Over de vergrijzing van de eerste generatie migranten, die hun eigen behoeftes en voorkeuren hebben. Hij geeft aan dat er weliswaar decennia is gewezen op multicultureel samenleven, maar vraagt met ‘Yemma’ ook aandacht voor multicultureel samen sterven.

Het boek ‘Yemma, stilleven van een Marokkaanse moeder’ is te bestellen via bol.com

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie