Voorpagina Algemeen, Gastarbeiders

Te Voet Naar Mekka

Miriam Rafai is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl.

Met alle communicatie- en transportmiddelen die ons tegenwoordig ter beschikking staan, wordt de wereld steeds kleiner. Terwijl landsgrenzen betekenislozer worden, creëren we echter nieuwe denkbeeldige grenzen die zich niet eenvoudig laten uitgummen. Alle kennis die nu voor handen is, vertelt ons niet het essentiele: dat de basis van kennis oprechte nieuwsgierigheid is. Bovendien kan makkelijk verworven kennis snel verloren gaan of slechts schijnkennis betekenen, die fundamenteel begrip in de weg staat.

Tegenwoordig reizen we bijvoorbeeld allemaal massaal met het vliegtuig de wereld af. Ik stel mijzelf de vraag of dat nog wel echt reizen is. Binnen een paar uur van de ene wereld in de ander duiken, zonder onderweg bewust het landschap hebben zien veranderen, is eigenlijk geen reizen meer. Het is juist die reis die ons zoveel kan leren. Het zijn de reizigers in de geschiedenis die ons over andere culturen en landschappen hebben verteld. De reiziger gaat vol vertrouwen de wereld in. Hij is niet bang om nieuwe mensen te leren kennen, sterker nog; hij durft van die mensen afhankelijk te zijn door gastvrijheid te vragen en nieuwsgierigheid en waardering terug te geven. Hij geeft vertrouwen en hij krijgt vertrouwen terug.

Zo vertelde mijn moeder me over haar oom die de bedevaart naar Mekka te voet heeft afgelegd vanuit Marokko. Hij was bijna vijf jaar weg. Ze vertelde me over de verhalen waarmee hij terugkeerde. Hij had niets dan lof gehad voor de vele families waarbij hij gelogeerd had. Het was geen makkelijke reis maar wel één die hem had verrijkt en mild gestemd.

Wij komen nu allemaal bij elkaar de huiskamer binnen via die doos met lampjes en draadjes erin. Dat betekent niets. We zijn als mensen verder van elkaar verwijderd dan ooit, juist omdat we denken dat we het allemaal wel weten en hebben gezien. We zijn er alleen maar banger op geworden. Ik wil niet stellen dat we terug in de tijd moeten. Vliegtuigen, internet, televisie, ze zijn niet weg te denken… Zij moeten alleen wel middelen blijven. Instrumenten die onze ontdekkingsreizen vergemakkelijken. Als ze ons alleen maar doen vluchten in een wereld van schijnveiligheid, terwijl de angst en het onbegrip voortwoekert, wat is dan hun waarde?