Voorpagina Algemeen

THE 99: Moslim striphelden

THE 99 is een zeer populair stripboek in de Arabische wereld. Een reactie op de dominerende ‘Westerse’ stripverhalen als de duistere Batman en de plakkigere Spiderman. Het verhaal kent een internationaal gezelschap van 99 karakters. De personages hebben bijnamen en krachten die zijn afgeleid van de 99 Schone Namen van Allah. Dana Ibrahim is er één van. Geboren in de UAE, bijgenaamd Noora, het licht. Zij kan het ‘licht’ in iemand zien en holograms creëren. Ook is er de Britse Amira Khan: Hadaya, de gids. Haar hersenen werken als een GPS systeem waarmee ze iedere locatie moeiteloos kan vinden. Jabbar de krachtige (echte naam Nawaf al-Bilali) is het vermelden ook waard. Een krachtpatser die alles probleemloos zo plat als een dubbeltje kan maken.

Met z’n allen gaan de bijzondere jongeren onder leiding van Dr Ramzi op zoek naar de 99 Noor Stones, Lichtstenen. De stenen bevatten kennis die in Bagdad verloren is gegaan, doordat de Mongolen in 1258 alle boeken die de centrale bibliotheek van Bagdad rijk was in de rivier Tigris hebben gegooid. De rivier kleurde zwart van de tranen van de boeken. De zoektocht naar de stenen gaat uiteraard niet zonder vallen en opstaan.

Het fraai geïllustreerde stripboek is in 2006 opgericht door Dr. Naif Al-Mutawa, een Kuwaiti met een sterke achtergrond in de stripwereld. Zijn bedrijf Teshkeel Media Group importeert ook Arabische versies van de bekende Marvel Comics en hij is schrijver van verschillende kinderboeken. Toen Naif op negenjarige leeftijd van huis wegrende, troffen zijn ouders hem een poos later aan op straat met niets anders dan een dozijn stripboeken bij zich. ‘Wat anders had ik nodig?’, vertelt hij. Als geen ander weet Dr Naif dan ook de jongeren te boeien.


Dr Naif Al-Mutawa naast een THE99 Mascotte

Sinds de oprichting heeft het idee een vogelvlucht genomen. De stripboeken worden al in de VS verkocht, een computerspel is op komst en de strip zal verschijnen in Europese landen, zoals Spanje. Er wordt hard gewerkt aan een animatieserie, waarvan ik de vroege versie heb mogen zien. De productie ervan is in handen van het bedrijf Endemol, een Nederlands trots.

En of dat niet genoeg is, is afgelopen week de eerste van de zes "THE 99" themaparken geopend in Qatar. Het geeft de jongeren een nieuwe wereld en de generatie groeit op met nieuwe helden waar zij zich beter mee kunnen associeren. De stripboeken zijn een mooie mix van de islamitische/oosterse tradities en de westerse wereld, iets dat mist bij Superwomen en andere stripverhalen. Ik ben groot fan van THE 99 en hoop dat de stripboeken snel naast Kuifje liggen.


THE 99 villlage

update: Download hier een gratis exemplaar! (dank Najiba)

De oprichter. Geboren, getogen en woonachtig in die mooie stad achter de duinen. Altijd klaar voor een revolutie of gewoon een kopje thee. Typisch Faisal...

Lees andere stukken van Faisal