Voorpagina Algemeen

‘Beste jihadist, ik heb bewondering voor je’

Hoi jihadstrijder,

Hoewel je misschien een baard hebt en in een jurk loopt, en hoewel veel mensen op je spugen omdat je gelooft in Allah, wil ik je vertellen dat ik bewondering voor je heb. Mensen vinden mij raar als ik dat zeg. Beter niets doen dan een jihadstrijder die iets doet, lijkt het onuitgesproken credo. Tussen al die struisvogels kijk jij om je heen en trekt je eigen conclusies. Ik vind dat dapper.

Steun geven mag wel in Nederland, maar alleen met woorden in discussies aan tafel bij Pauw & Witteman. Mondelinge steun kost immers niets en het levert je nog goodwill op ook. Selectieve mondelinge steun, dat wel. Religieuze strijders krijgen geen grammetje. Dat zal ze leren. Geld geven? Ben je bedonderd! Als je die moslims financieel ondersteunt dan kun je net zo goed direct doneren op Giro al-Qaida. Daarbij: geld geven kost geld, het blijft een heet hangijzer in Nederland. Toch is iedereen het er wel over eens, die Assad moet zo snel mogelijk zijn biezen pakken. Geef dat regeringsleger op z’n sodemieter en maak een einde aan die onzin. Tja, jihadstrijder, dat probeer jij dus. Chapeau!

Helaas. Geen chapeau’s voor jou, want jij gelooft in Allah en je hebt een baard. Bovendien ben je vanuit Nederland naar Syrië gereisd en dat is niet de bedoeling. De Syriërs moeten zelf vechten en als ze dat niet doen, dan gaan ze dus dood. Als ze niet genoeg wapens hebben gaan ze ook dood. En als ze manschappen tekort komen dan maken ze eveneens een enkeltje paradijs. Ik snap wel dat jij jouw broeders wilt helpen.

For your information: mochten je Nederlandse strijdmakkers die kant uit willen komen, dan kan het zomaar zijn dat de inlichtingendienst hen voortijdig van hun bed licht en ze van ‘voorbereidingen van een terroristisch misdrijf’ beschuldigt. Want dat is dus wat jij bent, een terrorist, terwijl je vecht tegen een regeringsleger waarvan jouw eigen overheid heeft gezegd dat het legitiem is om er tegen te strijden. Heel verwarrend allemaal…

Ze denken hier ook dat jij de behoefte voelt om aanslagen te plegen als je eenmaal bent teruggekeerd. Zelfs ons fantastische terrorismealarm is een kleurtje opgeschroefd. Voor jou! Maar ze vergeten, jij bent geen monster. Slechts een individu die vecht voor zijn ideologie in een land dat door de rest van de wereld genegeerd wordt. Jij bent een vrijheidsstrijder, een hedendaagse Che Guevara. Helaas is de één z’n vrijheidsstrijder de ander z’n terrorist. In een gepolariseerde samenleving kon het niet anders dan dat jij de nieuwe dreiging was. Al-Qaida ben je, maar ook kanonnenvlees, want dat degradeert je status van heldhaftigheid en glorie zo lekker. ‘Kanonnenvlees’, alsof je een volslagen debiel bent die nooit heeft geleerd rationele keuzes te maken. Toegegeven, je overlevingskansen in Syrië zijn niet heel groot, maar al zou je het overleven, bij thuiskomst zullen we je alsnog slachtofferen voor het Oorlogstribunaal in Den Haag. Geen medailles voor jou, geen rondje door de grachten. Bereid je maar vast voor op een ijskoud welkom.

Dit artikel is geschreven door Bertus Huidschuiver en verscheen in het Algemeen Nijmeegs Studentenblad (ANS)

Foto: FreedomHouse via photopin cc

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie