Voorpagina Algemeen

De Saoedische Marathon Man

Terwijl honderden omstanders zich na de eerste bom uit de voeten maakten, werd er één gewonde persoon gevloerd en overgedragen aan de politie. Hij zou naar explosieven hebben geroken, en iets hebben geroepen over een tweede bom. Die was er ook, zoals heel vaak bij aanslagen. Terwijl hij in het ziekenhuis aan zijn wonden werd behandeld, werd zijn appartement doorzocht, kamergenoten verhoord, zijn naam getwitterd en in verband gebracht met terroristische organisaties. Het overkwam een twintigjarige Saoediër.


Waarom? Omdat hij er Arabisch uitzag, en hij – volgens een woordvoerder – gewoon ‘op de verkeerde plaats was, op het verkeerde moment’. Een dag later werd bekend gemaakt dat hij toch een getuige was, en geen verdachte. Volgens Amy Davidson, journaliste voor The New Yorker, is het typisch. Het geweld kreeg meteen een gezicht. En dat zag er nou eenmaal Arabisch en islamitisch uit.

Lees hier het stuk The Marathon Man

Foto: hahatango via photopin cc

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie