Voorpagina Politiek

Vox populisme

Steeds meer mensen in Nederland kiezen vaker openlijk partij voor de PVV van Wilders. Volgens de laatste peiling van De Hond is de partij inmiddels goed voor 32 zetels. Het staat uiteraard iedereen vrij in een (parlementaire) democratie op een politieke partij te stemmen naar keuze. Voorwaarde is dat de partij op de landelijke kieslijst voor de 2e Kamerverkiezingen moet staan en een ‘volle’ zetel moet halen. De kans dat een extreem rechtse partij zitting neemt in de landelijke politiek is vrijwel uitgesloten. Op de PVV na dan.

Vrije en eerlijke verkiezingen hebben altijd het verschil gemaakt tussen een vrije democratische samenleving en democratieloze dictatuur. Daarmee is nog niet bewezen dat de emotionele stem van het volk ook electoraal en rationeel gezien de beste oplossing is voor ’t land. De complexiteit van de politieke agenda laat het regeren begrijpelijk liever over aan politici die een mandaat hebben gekregen van het electoraat. Verstandige kiezers bepalen, als het goed is, wie op het pluche in de Tweede Kamer mag plaatsnemen.

Wie zijn die kiezers die uit protest in de verkeerde bus zijn gestapt en wat beweegt hen op een spookrijder te stemmen? Het baart mij zorgen dat nu ook steeds meer hoogopgeleide Nederlanders op de partij van Wilders stemmen. De politiek van Wilders is destructief voor dit land. Dat is mijn heilige overtuiging. Ik weiger plaats te nemen in een bus die tegen het verkeer in met grote snelheid richting de afgrond koerst. Uitstappen is geen optie. Ik ben in dit land geboren, woon en leef in dit land. Daarom doe ik een beroep op het gezonde verstand en geweten van potentiële PVV-stemmers. Het is evident dat dit land grote problemen kent, die één voor één benoemd en opgelost moeten worden.

Ik juich ook toe dat raddraaiers hard worden aangepakt en dat fraudeurs tot de laatste cent gestraft worden. Ik ben tegen de exorbitante bonussen van topmanagers van internationaal opererende banken, die overeind worden gehouden met overheidssteun. Ik wil ook een redelijk salaris en goed pensioen. Ik maak me alleen geen illusie dat de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders de antwoorden heeft op al die lastige vragen om uw en mijn wensen in vervulling te laten gaan. Ook ik wil uiteraard later een goede toekomst voor mijn vrouw en kinderen, maar maak me geen illusie dat populisten als Verdonk en Wilders de problemen in dit land kunnen oplossen in al hun simplisme.

Het oplossen van complexe maatschappelijke vraagstukken neemt veel tijd in beslag en is niet weggelegd voor populisten, die met simpele oneliners zand in de ogen van hun kiezers strooien. Het is geen kunst om de aandacht op je te vestigen. Elke ‘dorpsgek’ krijgt aandacht van het passerende publiek dat uit verveling smacht naar live entertainment en gratis leedvermaak. De kunst is om de aandacht van je kiezers voor de lange termijn vast te houden. Wilders beheerst die kunst duidelijk niet. Hij heeft publiciteitsstunt na publiciteitsstunt nodig om in beeld te blijven bij zijn kiezers. Ook al weet hij te stijgen in de wekelijkse peilingen van Maurice de Hond. Stemmen op Wilders heeft voor mij eerder een suïcidaal karakter. De toekomst van dit land ligt nog net niet in de handen van een avonturier, die letterlijk wegloopt uit de Tweede Kamer voor de problemen van dit land.

Mijn liefde voor dit land is groter dan die van Geert Wilders. Ik ben verwikkeld in een polemische strijd met populisten, die zogenaamd het beste voor hebben met dit land. Ik ben Ata, beetje burgerlijk ongehoorzaam en al heel wat lentes jong. Mijn naam is seculier, mijn pen messcherp en voel me gelukkig nog altijd thuis in dit land. Ook ik blijf hier!

Lees andere stukken van Ata