Voorpagina Algemeen

Theekopjes uit de Chihuahua-fabriek

Paris Hilton, Amerikaanse society-ster, model, zangeres, actrice en steenrijke erfgename van een grote internationale hotelketen. Zij heeft met haar hondje Tinkerbell Hilton wereldwijd de trend gezet om kleine hondjes in de markt te zetten als lievelings huisdier. De Chihuahua behoort tot de kleinste ter wereld en is voor Paris het ultieme modeaccessoire.

Chihuahua, leuk op het eerste gezicht…

De Chihuahua komt uit Mexico en is verkrijgbaar in een kortharige en langharige variant. Tegenwoordig ook verkrijgbaar in een broodmagere variant; de Teacup Chihuahua. Zoals de naam al doet vermoeden is het beestje zo groot, dat het in een theekop past. Dankzij onder andere Paris Hilton hebben ook de broodfokkers het kleine ‘monster’ ontdekt als gelddrukmachine.

De Chihuahua is niet langer het favoriete speeltje van het Gooische meisje, maar wordt nu ook steeds vaker gezien als statussymbool door de gewone medemens. De vraag naar het hondje is de laatste jaren flink gestegen. Hoewel de eerste Chihuahua al in 1957 naar Nederland kwam, is pas jaren later een ware Chihuahua-hype losgebarsten in de Lage Landen.

Er is een bloeiende handel ontstaan in het viervoetertje dat door de Azteken werd gebruikt als tempelhondje. De luie medemens neemt de Chihuahua in huis, omdat het dier thuis op de kattenbak kan en dus niet uitgelaten hoeft te worden. Het hondje is daarom zeer gewild en wie een alternatief theekopje zoekt om in zijn handpalm te houden, betaalt drie soms vier keer de verkoopprijs van de gewone Chihuahua.

De Teacup is een niet officieel erkend hondenras. De naam van het hondje is verzonnen door broodfokkers, het woord ‘criminelen’ is hier ook op zijn plaats, om de niet nadenkende consument te helpen met visualiseren. De beestjes zijn vaak zeer fel van karakter en wantrouwig tegenover vreemden. De Chihuahua kan slecht tegen de kou en regen. Het is de kat onder de honden.

Over de grens bij onze zuiderburen lijken meer mensen besmet te zijn geraakt met het dieronvriendelijke Chihuahua-virus. In Chihuahua’s gespecialiseerde dierenzaken weten van gekheid niet meer wat ze de trotse Chihuahua-bezitters moeten verkopen. Noem het maar op en het is verkrijgbaar. Van jassen, tassen, broeken, joggingpakken tot smokings en galajurken. En dat voor een Chihuahua. Dan ‘zwijg’ ik nog maar even over de sweaters, truien, regenjasjes, bedden en sieraden.

De mensheid is de weg kwijt. Het ‘theekopje’ is dus eigenlijk de veel kleinere ongezonde variant van de Chihuahua. Speciaal doorgefokt door de commerciële broodfokker om de veeleisende hufter, die zich graag dierenvriend laat noemen tevreden te houden. De ‘verdwerging’ van de Chihuahua tast bijna altijd de fysieke en mentale gesteldheid van het hondje aan. Een Teacup Chihuahua met een waterhoofdje en een open fontanel door ondervoeding kan ook uw nieuwe miskoop zijn.

De mini-hondjes krijgen een mengsel van suikerwater toegediend voordat ze te koop worden aangeboden en krijgen spontaan een opleving als ze hun nieuwe baasje zien. Thuis beginnen de problemen voor de nieuwe hondenbezitter. Wet- en regelgeving schrikken de broodfokkers niet af, want een beetje broodfokker verdient al gauw duizenden euro’s aan de handel in zieke puppy’s.

Mijn liefde voor dit land is groter dan die van Geert Wilders. Ik ben verwikkeld in een polemische strijd met populisten, die zogenaamd het beste voor hebben met dit land. Ik ben Ata, beetje burgerlijk ongehoorzaam en al heel wat lentes jong. Mijn naam is seculier, mijn pen messcherp en voel me gelukkig nog altijd thuis in dit land. Ook ik blijf hier!

Lees andere stukken van Ata