Voorpagina Ervaringen

Bad scarf day

Gisteren werd ik vroeg wakker. Om 06.30 uur ging mijn oh-zo-irritante-wekker af en hoopte ik dat er een mooie dag zou aanbreken. Om 09.00 uur zouden mijn colleges beginnen en gelijk daarna had ik een paar belangrijke afspraken. Ik zou twee andere steden in Nederland gaan bezoeken. In de avond zou ik na een hele lange tijd met mijn Grey’s Anatomy-klikje uit eten gaan en onze emoties uiten in een all-you-can-eat-restaurant. Het zou een lange dag worden. Des te moeilijker het werd om een bijpassende outfit en hoofddoek te kiezen. Mijn vrouwelijke instinct zei tegen mij dat het fysiek en mentaal een moeilijke dag zou worden.

365 dagen per jaar, dus elke ochtend, krijg ik een kick als ik voor mijn kaptafel sta. Er is keuze uit tientallen -met die van mijn zus erbij honderden- hoofddoeken in letterlijk allerlei kleuren en maten. Mijn hoofddoekverzameling is de perfecte afspiegeling van onze samenleving: even kleurrijk, divers, rijk aan geschiedenis en mooi.

Voor de rest van mijn uitrusting ga ik de confrontatie aan met mijn klerenkast. Discriminatie is zó 2002, dus mijn Patrizia Pepe blouse hangt gewoon naast mijn even belangrijke must-have H&M-tuniekje. Indien ik in mijn bohemian-bui ben, hoop ik deze perfect te combineren met mijn Uggs of Minnetonka’s. Met mijn katoenen hoofddoekencollectie en keurige witte Keds-gympen kan ik zo de tennisbaan op.

Ik ben één van die personen die niet één bepaalde kledingstijl heeft, maar heeeel veel meer. Shit happens, zou je denken? Nee, dit is de mooiste situatie die je (op modegebied) zou kunnen bedenken! En voor wie denkt dat ik minder vrijheid heb als moslima met hoofddoek, slaat de plank helemaal mis. Het tegendeel is waar. Behalve dat mijn hoofddoek een spirituele waarde heeft, heeft hij mij ook vrijheid te bieden en is het een echt kledingstuk dat niet kan en niet mag afwijken van de rest van mijn outfit. Inderdaad, het leven is extreem mooi en it’s all about the fashion.

Mogelijk klinkt het erg spijtig als ik dit zeg en vraag je je af of ik onder mijn hoofddoek misschien stiekem blond en/of naïef ben. Maar vergis je niet, zoals een oud gezegde luidt: kleren maken de man, of in mijn geval.. de vrouw. Het is een van de eerste dingen die je van een persoon ziet. Een moslima met hoofddoek bijvoorbeeld, wordt meestal per definitie onderdrukt, is radicaal en koopt haar kleren op de wekelijkse braderiemarkt.

Gelukkig zijn er nog mensen op de wereld, zoals jij en ik, die wel beter weten. Het voordeel van een moslima met hoofddoek is wel dat ze een extra kledingstuk heeft!  Ha.. inderdaad, dus veel meer vrijheid dan elk ander persoon zonder hoofddoek en ja.. grotere kans om af en toe een bad scarf day te hebben. Zoals alle andere meisjes die zo nu en dan te kampen hebben met bad hair days, hebben moslima’s met hoofddoek te maken met bad scarf days. En basta, uitgerekend vandaag, op deze lange en belangrijke dag, heb ik een bad scarf day. Hoe ik er dan uit zie? >>>> -_-                                                                                                                                               

Voor diegene die zich afvragen wat het nou precies inhoudt, zou ik zeggen dat ze niet zo moeilijk na moeten denken. Bad scarf day is gewoon een dag wanneer je hoofddoek maar niet goed wil zitten. Je weet wel.. zo’n dag wanneer je je haar niet geföhnd hebt en dan de rest van de dag hij zo pluizig en warrig is? Zoiets wens je je aartsvijand niet eens toe.

Hoe stylish ik er ook uit zag vandaag, hoe oogstrelend mijn bijpassende accessoires waren en hoe apart mijn tas ook was.. dit allemaal werd in de afgrond geduwd door mijn hoofddoek. Hoewel hij altijd erg mooi is, charisma en kwaliteit uit straalt, voldeed hij vandaag niet aan de uiterlijke eisen. Ik weet niet wat er aan de hand was. Misschien is er tijdens het strijken of bij het opvouwen van de hoofddoek iets goed mis gegaan. Het zag er niet uit en ik kon wel huilen. Het gekke is namelijk: op een bad scarf day, heb ik er mentaal ook last van. Ik voelde me niet goed vandaag en zat in een dip.

Ondanks alle stress die ik vandaag ben tegengekomen, is het toch nog goed gekomen. Hoewel ik er spijt van heb dat ik vandaag schoenen aan had getrokken die ik hiervoor nog niet aan had gehad waardoor nu mijn voeten nu onder de blaren zitten, is het toch goed gekomen. Ondanks dat mijn designers blouse, waar ik een maand lang voor had moeten werken, aan het eind van de dag onder de Thaise saus zat, heb ik genoten van deze mooie dag. En ondanks al de negatieve belevenissen en emoties waar ik vandaag mee te kampen had, blijft mijn hoofddoek mijn favoriete kledingstuk. Het is meer dan een kledingstuk, het is een weergevave van mijn persoonlijkheid. Zoals alle andere mensen op aarde kan ook ik mijn dag niet hebben en vandaag was toevallig mijn bad scarf day.

Who cares. Ik kijk nu al uit naar de volgende.