Voorpagina Media

‘De man die te knap zou zijn voor Saoedi-Arabië was niet te knap, eerder een beroerde danser’

Het klonk te mooi om waar te zijn. En dat is het waarschijnlijk ook. In Saudie-Arabie zouden woest aantrekkelijke mannen uit de Emiraten van een festival zijn geweerd, en vervolgens terug zijn gestuurd naar het land van herkomst. Omdat ze de aanwezige mannen vrouwen het hoofd op hol zouden brengen, ofzoiets.

Daar blijkt volgens de website Islawmix.org niets van te kloppen. Er was wel degelijk een incident, maar wat er volgens Islawmix gebeurde was dat de religieuze politie demonstreerde tegen een optreden van een zangeres én een ongepaste danspartij van een gast: de inmiddels wereldberoemde Omar Borkan Al Gala. Maar verder dan een berisping en het wegsturen van de religieuze politie door de beveiliging kwam het niet.

Een broodje aap, zo lijkt het, of in ieder geval een verdraaiing van de feiten. Een verhaal waar vooral één van de mannen – Al Gala – enorm van geprofiteerd heeft. Zijn foto’s gaan viraal; hij heeft veel 13-jarige meisjes als fans erbij gekregen; en heeft zelfs een filmrol in de pocket. En de media (ook de serieuze) die het bericht klakkeloos hebben overgenomen? Tsjah, die checken dit type berichten niet op zijn merites, want als het over landen als Saudie-Arabie en Iran gaat dan moeten het vooral verhalen zijn die de karikaturen bevestigen.

Islawmix: The Man Too Handsome for Saudi Arabia Who Wasn’t

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie