Mijn leesverslaving begon meer dan een kwart eeuw geleden door toedoen van een aardige juffrouw op de basisschool die vond dat mijn zusjes en ik lid moesten worden van de openbare bibliotheek. Dat was in een andere tijd, toen Marokkaanse jongetjes nog zeldzaam exotisch waren, per definitie aardig werden gevonden en van die leuke zwarte krullenbollen hadden waar juffrouwen en oude mevrouwen graag met hun vingers doorheen woelden. Zo werd ik de trotste bezitter van een lenerspas van de plaatselijke openbare bibliotheek. Het eerste boek dat ik leende, was een stripboek uit de kuifjesreeks: Kuifje, Het Gebroken Oor. Met dat stripboek begon een leesgekte die zo uit de hand liep dat mijn vader inlevering van de lenerpas eiste en tot mijn grote verdriet een quotum instelde voor het aantal te lezen boeken per week.
Op de lange zomervakanties in Marokko kreeg ik zowaar ontwenningsverschijnselen. Om maar aan die leeshunkering te voldoen, begon ik de kranten waarin mijn moeder meegebrachte spullen uit Nederland had verpakt, gebruiksaanwijzingen en bijsluiters te lezen. Kortom alles wat maar in het Nederlands ontcijferd kon worden. Die naar een gekte neigende leeshunkering is in de loop der jaren wat afgenomen. Maar lezen is, voor iemand die van jongs af aan eenmaal verslaafd is, een nooit geheel te lessen dorst naar woorden op papier.
Een goedkope verslaving, dat wel. Voor een paar tientjes kan de verslaafde een jaar lang zich totaal overgeven aan zijn verslaving. Er is geen aangenamere verblijfplaats dan een bibliotheek. Vooral wanneer het mooi weer is en bij de meeste mensen het niet in hun hoofd opkomt om een boek ter hand te nemen. Laat staan een bibliotheek te bezoeken. Op zulke tijden kun je je in een privé-bibliotheek wanen, omringd door je eigen boeken. Zelfs de zeldzame bezoekers die er wel zijn, verstoren die illusie niet. Zij zijn meestal van dezelfde soort: lezen en laten lezen. Mensen die elkaar vriendelijk toeknikken ter begroeting en verder elk contact vermijden. Menig mooie zomerdag bracht/breng ik daar door, domweg gelukkig lezend en alleen zijnd tussen de boeken.
Heel soms denk ik wel eens: "als ik al die uren, die ik al lezend door heb gebracht, had geïnvesteerd in een degelijke opleiding, gevolgd door een degelijke en goed betaalde baan, ik beter afgeweest zou zijn. Wat heeft al dat boeken lezen mij gebracht?" Het houdt een mens aangenaam bezig en misschien is dat ook wel het enige doel van al dat lezen. Een erudiete vorm van bezigheidstherapie, maar praktisch gezien is het verder weinig van nut. Echter die spaarzame twijfel verdwijnt als sneeuw voor de zon wanneer ik plaats neem aan de leestafel en ongegeneerd toegeef aan mijn nooit eindigende, onverzadigbare hunkering naar het gedrukte woord.
Er wordt over al-Jahiz (781 – 869) verteld dat hij deze wereld verliet door toedoen van een boek. De man, oud van dagen, wilde een boek pakken van de bovenste plank. Hij stapte op een bankje, verloor zijn evenwicht en greep zich vast aan de boekenkast… met gevolg dat hij de hele boekenkast over zich heen kreeg en bedolven onder de boeken zijn laatste adem uitblies. Of de man werkelijk op die manier aan zijn einde kwam, kan niemand met zekerheid beamen. Misschien is het gewoon een verhaal om de dood van de beroemdste bibliofiel van zijn tijd van een passend einde te voorzien. Wat het waarheidsgehalte van deze anekdote ook is… voor een dergelijk einde zou ik zonder enige twijfel gelijk tekenen!
27 Reacties op "Leesverslaving"
Beste Mohammed,
Is deze verslaving constant aanwezig? Ik herken het gevoel mbt tot het lezen wel. Merk alleen dat ik overal kan en mag lezen van mijzelf, behalve thuis! Thuis vecht alles en iedereen om voorrang! Zodra ik daar een boek ter hand neem, lig ik na 5 min. in coma.
Het gekke is dat ik daar in een vliegtuig en in het buitenland totaal geen last van heb. Ik en de partner lezen dan voor het plezier, en de kids moeten verplicht 1 boek lezen. Ik durf zelfs te stellen dat, het feit dat onze koffers altijd tegen het max. gewicht aan zitten stelselmatig wordt veroorzaakt door het meegebrachte leesvoer.
Van de week nog 3 boeken gekocht. dit ivm de aanstaande reis en het verblijf van 8 weken in Midden Amerika. Kan ik mij al weken op verhuegen. Echter naar nu blijkt zal dit nog even op zich moeten laten wachten. Er schijnt daar een griepje rond te waren. Iets waar ik mijn kids voorlopig liever niet aan lijfelijk aan blootstel.
Ik heb het altijd raar gevonden dat iemand zich kan ontspannen bij het lezen van een boek, voor mij is het altijd een kwelling. Het enige waar ik bij ontspande bij het lezen is de recitatie van de koran.
Ik moet zeggen dat ik de laatste 10 jaar bijna geen boek heb gelezen, behalve uiteraard vakliteratuur, maar dat is noodzakelijk.
Mohammed,
Zoals ik het zie ben je gelukkig met wie je bent, dit is het pad dat je voor jezelf gekozen hebt. Het jammere van moderne samenlevingen is dat leergierige, creatieve geesten niet worden gewaardeerd, mensen die dromen en in het wildeweg filosoferen, alles wordt afgerekend op nut.
Ik denk dat mensen die houden van lezen en leergierig zijn samen in een denktank gestop moeten worden, en dan meningen moeten geven over bepaalde zaken en een visie over het land.
Re : ik en mijn zusjes
mijn zusjes en ik
Re 1 : ik en de partner
de partner en ik
Anoniem,
Goed van je zeg!
Ik en mezelf lezen samen dagelijks. Op een of andere manier lees ik en mezelf nooit een boek uit maar begin ik en mezelf altijd al met een ander boek voor het uit is. Momenteel ben ik en mezelf daardoor met zo’n 20 boeken bezig, de meeste daarvan zullen wij nooit helemaal uitlezen. Herkennen jullie dit verschijnsel?
Herman,
Ik herken het verschijnsel niet…Ik weet wel uit ervaring dat je ff moet doorzetten waarna je vanzelf in het boek rolt..Lezen maakt het leven aangenamer..
Ik herken me goed in het artikel van Mo. Ik liet soms de prachtige stranden van Al Hociema links liggen om thuis te lezen. Ik kan het me niet meer vorstellen maar ik was toen (1989) dolblij met een Telegraaf van 2 weken oud!
Sinds dat Delgado de Tour won, had ik er weer een nwe verslaving bij….
Ach, lezen, het zoete lezen…
Waar de een een schoenenfetisjiste is, is de ander compleet verslaafd aan boeken – liefst kleine oplage, duur en niet om door te komen voor de niet vakidioot. C’est moi. Helaas voor mijn bankrekening :(
Moet tot mijn schande erkennen, dat ik ze sneller aansleep dan dat ik ze kan lezen en dat mijn leesverslaving tegenwoordig afgewisseld wordt met LOTRO (Lord of the Rings Online ;) ) – totaal beneden mijn fictieve stand, ik weet, maar o zo hersenloos leuk …
Khalid,
In al hoceima is het inderdaad moeilijk te komen aan Nederlandse kranten, in Nador niet tenminste als je fan bent van de Telegraaf en AD. Tot mijn grote vreugde werd de volkskrant dagelijks in Meknes aangeleverd, heerlijk was dat.
Maar gelukkig heb je nog altijd het internet.
Boeken zijn charmant
Heerlijk om je stuk te lezen. Ik heb al een week geen boeken gelezen( dat is voor mij heel lang).
Ik ga nu naar de bieb op er weer een paar te halen:P
Een mooie ode aan de bibliotheek, waar ik me alleen maar voor 100% achter kan scharen. Speaking of which, ik ga er vanavond nog even heen.
Rest mij de vraag of je ook nog weleens fictie leest Mohammed, en zo ja welk soort het graagst?
Wat betreft die degelijke goedbetaalde baan ben ik er voor dat je TV-deskundige/columnist wordt. Ik heb het idee dat je onderwerpen genoeg hebt om deskundig over te lullen. Echt degelijk is het niet maar verwacht dat je met één tv optreden en één column per week een riant salaris bij elkaar kan schrapen en voldoende tijd over houdt om te lezen (en de boeken kan declareren natuurlijk of op zij minst van de belasting af kan trekken als je ze niet al toegestuurd krijgt van de uitgeverij)
Ik sluit me bij Jack aan. Je zou er goed in zijn ;)
Ik ben het met Jack eens! Mohammed vind ik één van de weinigen hier die echt kan vlammen.
Leuk en herkenbaar stukje. Al moet ik toegeven dat ik al jaren niet meer literatuur lees. Na Dostojevsky, kon geen enkel boek mij meer bezielen.
Lees nog enkel informatie literatuur, essays van schrijvers/filosofen of wetenschappers. Bijvoorbeeld laatst: Louise Richardson, titel: wat terroristen willen. Kan ik iedereen aanbevelen. Oh ja…als ik op de wc zit, en er is niets te lezen, ga ik de etiketten van schoonmaakmiddelen lezen. Je moet inderdaad wat met de tijd die je gegeven is. ;-) Geen slechte tijdsbesteding overigens -lezen- kan me veel erger voorstellen. Ik heb de indruk dat Mohammed voor een schrijfcarrière- ondanks zijn eruditie, maar te grote bescheidenheid, veel te integer is. Als mens ben je in ieder geval- is mijn indruk- bijzonder geslaagd. Ik zou zeggen: wees wat minder bescheiden en gebruik je talenten. Schrijven kun je, debatteren als de beste…
Het beste,
Piet
#16 Piet schrijft:
Ik heb de indruk dat Mohammed voor een schrijfcarrière- ondanks zijn eruditie, maar te grote bescheidenheid, veel te integer is.
Waarom zou je niet oprecht/onkreukbaar kunnen zijn om een loopbaan als schrijver na te streven?
Begrijp ik niet, tenzij je politieke en/of
religieus getinte pamfletten bedoelt waarvan je als schrijver überhaupt niet kunt rondkomen.
Hier thuis noemen de kinderen mij een boekenwurm. Zelf vind ik het wel meevallen,al kan ik heerlijk wegdromen met een goed boek uit de bibliotheek.
Maar wat, als je plots in de krant leest dat de bieb in je dorp gaat verdwijnen vanwege een of andere maffe bezuinigingsmaatregel.Nu mag ik straks eerst 10 kilometer fietsen voor ik de eerste bieb gevonden heb. Die tijd kan ik beter gebruiken. Met het lezen van een boek bijvoorbeeld.
groeten ANra
Ik verwachtte al een reactie van jouw kant Ernst. ;-) Geen enkele succesvolle schrijver is onkreukbaar…een paar daargelaten. Het eerste wat je leert op een redactie is dat jouw persoonlijke mening er totaal niet toe doet… Om met schrijven je brood te verdienen, moet je of uitzonderlijk getalenteerd zijn en opvallen, of geluk hebben dat jouw schrijstijl net in de smaak valt, of moeiteloos water bij de wijn kunnen doen. 98% doet het laatste..
Herman ik herken dat ook. Ik ben nu ook met 8 boeken tegelijk bezig en ik weet dat ik ze nooit ga uitlezen.
Ik had dat ook tijdens mijn studietijd met mijn studieboeken. Ik heb nog nooit een studieboek van begin tot het eind gelezen.
Ah, Piet, vandaar.
Ik ben na een leven in de muziek
(contrabassist/jazz) Sociaal Raadsman geworden met steady income en ik voel me er wel bij!
Als ik thuiskom en de bas grijp behoor ik, bij vlagen, bij die 2 % die jij
benoemt :-)
It´s all in the mind.
En ja, Piet, ook ik ben een van die velen die wel eens schrijft:
De schrijfopdracht van Manon Uphoff in de uitzending van Knetterende Letteren
van 6 maart 2004 voor de uitzending van 20 maart luidt:
Je kan niet slapen, het is nacht. Je zit in de huiskamer. Op de muur zie je een grote vlieg.
Als je opstaat om hem dood te slaan, begint de vlieg te praten………………….
Schrijf een zo kort mogelijke monoloog.
De okévlieg en de beschaafde wereld
”˜Oké’, zei de vlieg.
”˜Aan de luchtstroom om mij heen voel ik uw verbijstering.
Vindt U het goed dat ik even op de muur blijf plakken om U gerust te stellen?
Hendrik van de Tak. Aangenaam. Gaat U toch zitten.
Ik ben zeer gecharmeerd van uw lichtende ogen en uw ravenzwarte haar,
ik zou er graag een nest in bouwen maar ik vermoed dat U te jong bent.
Te opstandig naar mijn smaak.
Ik hou meer van grijze duiven. Minder goed ter been, begrijpt U?
Genoeg, ik dwaal af zoals gewoonlijk.
U bent het die de slaap niet kunt vatten en hier in het donker opvliegers krijgt van
sprekende beelden, druppelende kranen, spoken in de kast, vluchtige kapitalen, mannen in jurk en de blauwe brief van de boekhouder en de dominee.
De wereld naar de klote, zie ik U denken?
Maakt U zich geen zorgen, mevrouw.
Gevleugelde woorden misschien maar morgen is het licht.
Kent U de late strijkkwartetten van de grote componisten door de eeuwen heen?
Ach, de klank van drie zoemende violen en een ronkende cello.
Ik kan alleen maar brommen tot mijn onuitsprekelijk verdriet.
Mag ik U vragen om een gunst ?
Sla me dood.
Dat deed de deur dicht.
De vrouw des huizes stond op, opende het raam en vouwde
haar handen voorzichtig om zijn trillende lijf.
Een even wreed als opwindend gebaar in de ogen van zo´n uitgekookt exemplaar.
Ernst Oosters
Don’t worry, ik ben ook maar een muzikant die wat van zijn leven probeert te maken. En verhalen maken de mens…
Salam Mohammed,
Ook ik moet bekennen dat ik een zwak heb gekregen voor je retorica. Ik geloof ook dat een weldenkende persoon als jij hebt bewezen dat je ondanks WBH :) er nog veeeeeel meer uit kunt halen! Maar het siert je nog meer als je dat helemaal niet ambieert. Wat je ook doet, heb er vertrouwen in dat je de juiste keuzes maakt!
Wslm,
Abdelkarim!
Ik weet nooit wat ik moet lezen. Gelukkig kan je boeken terugbrengen naar de bieb. Aan de zoekmachines in de bieb heb je ook niks. Soms heb je een goeie schrijver/ster en dan lees je al haar/zijn boeken en dan?
Ik heb jaren niet gelezen omdat ik gewoon niet wist waar ik moest beginnen. Nu ga ik in mijn pauze, de bieb is op de hoek. Als er bij elke 5 boeken die ik leen een goeie tussen zit, mag ik blij zijn. Nu heb ik weer alle Nicci French gelezen….
bizar boeiend!
Subliem geschreven.
Rob