Voorpagina Maatschappelijk, Opmerkelijk

Griekse moslims bedreigd: “Natuurlijk vindt niemand van ons het fijn om gehaat te worden”

Europa verkeert nu al geruime tijd in een diepe financiële en economische crisis. Niet alle landen worden hierdoor even hard getroffen en niet alle Europese inwoners hebben hier evenveel last van. Daar waar de mensen de crisis wel in de portemonnee en bestedingsruimte kunnen voelen, vallen zij vaak terug in een reflex die in dit deel van de wereld helaas niet nieuw is. Snel wordt de schuldige voor de malaise aangewezen – dat is dus de ‘ander’ – en een voedingsbodem voor extreemrechtse politiek groeit. Zo ook in Griekenland, waar de relatief jonge partij Chrysi Avgi (Gouden Dageraad) in 2012 een flink aantal zetels in het parlement verwierf.

Anna Stamou, Head PR and Marketing Moslim Associatie Griekenland en dreigbrief

Binnen dit parlement stapelen de schandalen zich op; partijleden lieten recentelijk een luid ‘Heil Hitler’ horen bij het verlaten van de plenaire zaal en aantijgingen van het dragen van vuurwapens op het pluche lijken te kloppen. Maar het zijn de acties van de Gouden Dageraad buiten de politiek die het meest verwerpelijk zijn.

Afgelopen weekend ontving de Moslim Associatie van Griekenland een schriftelijke bedreiging. Een brief met overduidelijk het swastika-achtige partijsymbool van de Gouden Dageraad erop. De boodschap laat weinig aan de verbeelding over: moslims krijgen tot 30 juni de tijd om het land te verlaten, anders worden zij ‘afgeslacht’. Na 1 juli zal er ‘bloed vloeien’ van diegene die nog in Griekenland aanwezig zijn. Ongeveer tegelijkertijd kondigde partijwoordvoerder Ilias Kassidiaris aan dat de Gouden Dageraad een ‘front van 100.000 Grieken’ zal formeren tegen de bouw van een moskee in Athene. Deze moskee zou de eerste officiële moskee van Griekenland worden, waar alleen in het noorden enkele officieuze gebedshuizen zijn.

Tijd om te bellen met Anna Stamou, Head of Public Relations and Marketing van de Moslim Associatie van Griekenland. Deze organisatie speelt een grote rol in de bouw van de nieuwe moskee. “De bedreiging die we hebben ontvangen komt niet helemaal uit de lucht vallen. We wisten dat de afgelopen weken zowel de adresgegevens van de associatie als de telefoonnummers circuleerden op diverse extreemrechtse internetfora dus we hielden er rekening mee dat er iets zou gebeuren. Toch is een schriftelijke bedreiging nieuws voor ons.”

Immigranten hebben al langere tijd te maken met acties vanuit de Gouden Dageraad en haar sympathisanten. Meestal betreft het verbale of fysieke aanvallen op mensen of hun eigendommen, zoals de brandstichting in een officieuze moskee in 2011 waarover toen ook op WijBlijvenHier werd geschreven. “We denken niet dat de Gouden Dageraad zelf direct betrokken is bij deze dreigbrief, maar dat het vanuit enkele sympathisanten komt. Meestal wordt eerst met kleine acties getest hoe weerbaar een organisatie of de mensen in een bepaald gebied zijn. Na de eerste bedreigingen of mishandelingen volgen hardere acties. Ze zullen nu wel willen testen in hoeverre wij ons laten afschrikken door een dreigbrief; niet dus!”

Dat de dreigbrief zich zo specifiek richt op moslims is volgens Stamou opmerkelijk. “Je moet weten dat de Griekse moslimgemeenschap bestaat uit zowel immigranten als uit mensen die zelf etnisch Grieks zijn. Deze mensen stammen af van moslims die in het gebied zijn blijven wonen na het Osmaanse rijk. Doordat de dreigbrief zich richt tegen moslims in het algemeen gaat het dus niet alleen om immigranten maar ook de eigen etnisch Griekse islamitische bevolking. Het is geen vreemdelingenhaat maar islamhaat. Dat is best heftig.”

Door de bedreigingen en de uitspraken van de partijwoordvoerder laat de Moslim Associatie zich niet afschrikken. “Het enige mogelijke gevolg is dat de bouw van de Moskee weer iets vertraagd wordt. En we wachten nu al meer dan 7 jaar. Het project is veel tegengewerkt, onder andere door invloedrijke priesters die op hun beurt openlijk werden gesteund door de Gouden Dageraad. Maar het besluit dat de Moskee er mag komen is door een breed gedragen groep van politieke partijen bevestigd en zal niet door zoiets ongedaan gemaakt kunnen worden.”

Onbedoeld heeft de dreigbrief ook een positief effect. “Nadat het nieuws over de dreigbrief bekend werd, verzamelden zich ongeveer 50 betrokkenen van diverse niet-islamitische antiracismeorganisaties voor de deur van ons pand. Zij wilden aan ons hun steun betuigen. Uiteindelijk denk ik ook dat veel andere Grieken die aan de Gouden Dageraad hun stem hebben gegeven als ‘proteststem’ uiteindelijk zullen inzien dat de partij vooral Griekenland vernietigt, niet zozeer de Moslims in Griekenland.”

Op de vraag wat een dergelijke dreigbrief persoonlijk voor haarzelf en andere leden van de associatie betekent kon ze kort en bondig antwoorden: “Natuurlijk vindt niemand van ons het fijn om gehaat te worden, maar overal ter wereld zal je moslims vinden die niet bang zijn om op te staan ter verdediging van hun religie. Dat geldt ook voor ons.”

Nourdeen Wildeman is een Nederlander van christelijke komaf die op 24 jarige leeftijd moslim is geworden. Nourdeen is oprichter en voorzitter van Stichting as-Salaamah wal'Adaalah.

Lees andere stukken van