Voorpagina Algemeen, Maatschappelijk, Media

‘Schouders ophalen als de moslim slachtoffer is, vinger wijzen als de moslim dader is’

Het was misschien wel het ‘rationele’ interview na de krankzinnige daad wat opviel. Een verdachte die op klaarlichte dag, met zijn moordwapens en bebloede handen, op ‘kalme’ wijze, vertelt waarom hij tot zijn daad gekomen is. Hij excuseerde zich zelfs; dat de mensen dit moesten zien. Surrealistisch wandelde hij tussen de ooggetuigen, hij leek zelfs over te willen gaan tot de orde van de dag. Voor de vraag hoe zo’n jongen tot zijn daad komen is in het debat geen plek. De emoties voeren de boventoon, vooral als het over moslims gaat.

Zoals verwacht werd meteen de islamitische achtergrond van de dader benadrukt en het predikaat ‘terrorist’ opgeplakt. Het kabinet kwam in een spoedzitting bijeen, de geheime dienst opgetrommeld. Het was wereldnieuws. Het moslimterrorisme in het Westen kreeg weer een gezicht.

Waar velen terecht hun afschuw toonden, gebruikten anderen het incident om het eigen wereldbeeld te bevestigen. Het ‘ziejewelisme’ vanuit de islamofobe hoek, tegenover het ‘eenmansgekisme-argument’ uit de andere hoek.

Wat wel vaststaat is dat er met twee maten wordt gemeten. Of zoals Tofik Dibi terecht opmerkte: ‘Schouders ophalen als de moslim slachtoffer is, vinger wijzen als de moslim dader is’.

Het verklaart in ieder geval waarom de 75-jarige Pakistaanse moslim die begin mei bruut werd neergestoken in Birmingham – hoogstwaarschijnlijk met een racistisch motief – veel minder aandacht kreeg in de wereldwijde media en publieke opinie.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie