Voorpagina Algemeen

Verlangen naar Mekka

Dit najaar presenteert Rijksmuseum Volkenkunde een unieke tentoonstelling over de bedevaart naar Mekka. Schitterende voorwerpen, persoonlijke verhalen en indringende reportages geven een alomvattend beeld van deze indrukwekkende pelgrimstocht, waar jaarlijks miljoenen mensen wereldwijd aan deelnemen. De tentoonstelling is een coproductie met het British Museum in Londen. Het is de eerste keer dat er in Nederland een tentoonstelling van deze omvang gemaakt wordt over de hadj, de bedevaart naar Mekka.



Inzameldag
De samenstellers van de tentoonstelling doen alvast een beroep op Nederlandse moslims: op zondag 2 juni is er een speciale ‘inzameldag’. Het museum is op zoek naar voorwerpen en mooie verhalen die deel kunnen uitmaken van de tentoonstelling. Iedereen wordt uitgenodigd die dag naar het museum te komen met zogenaamde hadj-souvenirs: van gebedskleden, sieraden, tassen en sjaaltjes tot mokken en boekjes en alles wat er verder in deze categorie past. Het museum wil die spullen graag lenen om ze onderdeel van de tentoonstelling te maken.

De tentoonstelling
Voor een kwart van de wereldbevolking is Mekka de plek waar je een keer in je leven geweest moet zijn. Wereldwijd richten gelovigen zich dagelijks met hun gebeden in de richting van de heilige stad. Jaarlijks gaan miljoenen pelgrims op bedevaart. De stad Mekka in Saoedi-Arabië is alleen toegankelijk voor moslims, voor anderen is Mekka alleen bekend van foto’s met stromen pelgrims rondom de heilige ka’ba. Mekka is in onze taal zelfs spreekwoordelijk ingeburgerd als ‘paradijs’ of ‘uitgelezen plaats’ (gebruikt als: Amsterdam is een Mekka voor architectuurliefhebbers).

Mekka is meer onderdeel van onze Nederlandse cultuur en geschiedenis dan we wellicht beseffen. Honderdduizenden inwoners van ons koninkrijk hebben de pelgrimstocht in het verleden gemaakt; vanuit Indonesië, Suriname, Nederland. Mekka en de bedevaart ernaartoe zijn daarmee ook onderdelen van onze geschiedenis en cultuur.
De bedevaart naar Mekka heeft eeuwenlang veel kunstenaars en vorsten geïnspireerd tot het (laten) vervaardigen van schitterende objecten. Samen met het British Museum zijn meer dan 250 unieke stukken bijeen gebracht uit enkele van de beste Islamitische kunstcollecties ter wereld. Met een grote verscheidenheid: van de tiende eeuw tot nu, van Indonesië tot Marokko.

Wat trekt de pelgrims? Welk verlangen drijft ze? Welke rituelen vervullen ze? Welke beproevingen komen ze tegen, welke loutering ondergaan ze? Welke onvergetelijke indrukken en ervaringen doen zij op, onderweg, ter plekke en na terugkomst? Aan de hand van persoonlijke verhalen wordt in deze tentoonstelling een uniek persoonlijk inzicht geboden in een van de grootste spirituele, culturele en religieuze fenomenen van de wereld.

Foto: Al Jazeera English via photopin cc

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie