Voorpagina Ervaringen, Ingezonden, Maatschappelijk

Ouder(s) worden

Dit stuk is ingezonden door ‘phab’

Als kind maakte ik weleens minder plezierige dingen mee met mijn ouders. Situaties waarvan ik later zou zeggen: "Ik doe het helemaal anders dan mijn ouders". Waar ik achteraf wel een beetje om kan lachen. Net als die ene keer dat er een soeplepel stuk ging toen ik er klappen mee kreeg en ik daarna ook nog eens de schuld kreeg van het slopen ervan. Of die ene keer dat ik zei mee te doen voor spek en bonen. Waarna mijn vader mij een klap verkocht en zei: "Alleen voor bonen!".

Ja, ik heb lang volgehouden dat ik het helemaal anders zou doen. Ik nam het mijn ouders kwalijk dat ik een hele slechte opvoeding zou hebben gekregen. Maar, weet je, achteraf ben ik hen erg dankbaar voor de opvoeding en vind ik dat ze het heel goed hebben gedaan.

Naarmate je ouder wordt, ga je toch beseffen dat het helemaal niet zo makkelijk is om op te voeden. Tuurlijk kun je regels opstellen die nageleefd moeten worden. Praktische supernanny regels, zoals op tijd naar bed, op tijd eten, enzovoorts. Maar het lijkt me erg moeilijk om van een Aziatisch land naar Nederland te komen en hier je kinderen op te moeten voeden. Je leeft constant tussen twee culturen en probeert je eigen waarden te beschermen, terwijl je wel graag in Nederland wilt wonen. Echter, je kinderen krijgen meer van de Nederlandse waarden mee. Natuurlijk weet je als ouder ook niet altijd wat het beste is om te doen en kun je in paniek raken.

Ik begrijp de paniek en denk dat zelfs mensen van mijn generatie – ik ben 26 – hier nog mee zullen worstelen. Wij zullen in hetzelfde schuitje komen als onze ouders. En zo’n moment doet je toch waarderen wat je ouders voor elkaar hebben gekregen.

Ik word ouder en bedank mijn ouders

Dus op de vraag ‘zou ik het anders doen dan mijn ouders?’ antwoord ik: "Ja, want de situatie is anders. De problemen zijn anders. Daardoor zullen ook mijn oplossingen anders zijn".

Of ik het beter zou doen? Ik hoop dat ik het zo goed als zij kan doen.

Phab

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van Wij Blijven Hier!