Voorpagina Grappig, Media, Recensies

Runbo en Sayid doen auditie…

Het is echt niet zo dat, wanneer je telefoon het begeeft, je internetkabel uit de muur wordt gejast en de postduif met een  recessiesaussie is opgegeten – het is niet zo dat je dan echt niet meer weet wat er in de wereld gebeurt. Zo ben ik de afgelopen acht maanden voornamelijk op de hoogte gehouden over wereldse zaken door elke zondagavond naar Draadstaal te kijken, een half uurtje aan sketches met meestal straffe en maffe misverstanden in dialoogvorm. Soms ook een ‘monoloog voor twee’ van Fred en Ria, dan weer een straatinterview dat standaard gesaboteerd wordt door de man op de straat. Daarnaast nog een klassieke Jopie/Leonsketch in ‘ut frietkot’, ditmaal beginnende met Papa Chico maar altijd eindigende in kipcorn en "doe maar een milkshakey banaan ook, Jopie". 

Echter, eerlijk is eerlijk, baas boven baas. Hoewel ik in het begin niets van ze moest hebben, groeide het onderstaande duo gaandeweg in mijn ogen. Sayid, puur in zijn onnozelheid, leek me in het begin een slap aftreksel van een stereotype jaren ’80-feelgoodallochtoon. Ruben, kwetsbaar in zijn boosheid, stotterde en schold zich elke week door de raarste internetfratsen. Dat leek me een simpel truukje dat snel zou vervelen. Echter, elke week werden de karakters krachtiger uitgediept in solosketches van twee minuten, tot ze echte persoonlijkheden leken te worden. Dit culmineerde een paar weken terug in de auditie voor een blockbuster die volgend jaar staat uit te komen. Hierbij werden Ruben en Sayid opeens samen in een sketch gedouwd. Meesterlijk! Echter, laat me nu niet die shizl analyseren of duiden of zo, want welke idioot gaat er nou weer grappen uitleggen als je ze gewoon kunt zien en horen!

In het jaar dat Elvis stierf, werd Noureddine geboren. Op zijn negende kreeg hij een skateboard. Op zijn 20ste werd hij in Schotland verliefd op boeken. Op zijn 27ste werd hij moslim en vond hij zijn draai. Hij werkt in de gehandicaptenzorg en denkt soms dat hij bijna Arabisch kan lezen maar vraagt dan toch om een klinker. Hij jat de beste grappen van de missus, steun en toeverlaat sinds 2006. Af en toe vertaalt hij wat poëzie omdat het leven dan gewoon beter is.

Lees andere stukken van