Soms is het gebrek aan kennis en consistentie bij onze regeringsleiders verbijsterend. Neem nou onze minster van Volksgezondheid, Ab Klink. Hij komt met het plan om maagbeschermers voortaan niet meer te vergoeden. De besparing hiermee van 300 miljoen euro per jaar moet zijn hoofd dol hebben gedraaid. Want het ministerie liet zelf een onderzoek uitvoeren waaruit bleek dat maagbeschermers van onschatbare waarde zijn om ziekenhuisopnames te voorkomen.
Per jaar zijn er 90.000 ziekenhuisopnames ten gevolge van onjuist geneesmiddelengebruik, waarbij het preventief gebruik van maagbeschermers een groot deel hiervan kan voorkomen. Met dit gegeven zijn artsen en apothekers massaal gaan controleren of kwetsbare patienten wel zo’n maagbeschermer gebruiken. Zo niet, dan wordt door de arts of apotheker bij dit risico patienten een maagbeschermer toegevoegd. Dit zal het aantal maagbloedingen en andere vormen van maagschade aanzienlijk verlagen. Ik heb zelf eens een maagdarm-bloeding tijdens een ziekenhuisstage meegemaakt en het was echt letterlijk een bloedblad. En als je dan bedenkt dat 5 tot 10% van de maagbloedingen een dodelijke afloop heeft, dan berijpt iedereen wel hoe waardevol een maagbeschermer is.
Helaas denkt de minister daar anders over, het onderzoek dat hij zelf heeft laten uitvoeren – was ook niet gratis – kan de prullenbak in, want de minister moet bezuinigen. De ouderen en chronisch zieken zijn inmiddels al gewend om hard aangepakt te worden, dus dit kan er ook wel bij. Ondanks het feit dat de geneesmiddelen voorziening in Nederland tot de goedkoopsten van Europa én kwalitatief tot de besten van de wereld behoort, kunnen de ministers er maar niet met hun poten van afblijven.
Gevolg hiervan is dat de kwaliteit van onze zorg steeds verder afglijdt naar een bedenkelijk niveau. De rijkere zieken willen misschien wel betalen voor alles wat nodig is en niet meer wordt vergoed, maar de armere zieken kúnnen het niet betalen, al zouden ze willen.
Ik vraag me dan af of het niet logischer is om op zulke cruciale posten als Volksgezondheid op z’n minst iemand te plaatsen die kennis heeft van de medische wereld? Zo iemand kan veel realistischer en verstandiger afwegingen maken en beslissingen nemen over zaken die een hele grote groep mensen aangaan. Of hebben we liever een minister van Volksgezondheid die de gezondheid ernstige schade kan toe brengen?
21 Reacties op "Klinkklare onzin"
Het land word geregeerd door mensen die gekozen zijn. Niet door mensen die er verstand van hebben. Zo gaat dat in een democratie.
Zo staat een minister een regeerperiode aan het hoofd van “Wonen, Werken en Integratie” een volgende periode bij bijvoorbeeld “Verkeer en Waterstaat”, en de daaropvolgende regeerperiode is hij/zij minister van “Volksgezondheid”.
Nederland zou wellich beter geregeerd worden als wetenschappelijke takken van het regeren, (waterschappen, wegenbouw, gezondheid) overgelaten worden aan ingenieursbureaus.
Die weten tenminste waar ze het over hebben.
Leve de technocratie!
Mee eens, laat alsjeblieft mensen die er verstand van hebben beslissen – niet één of andere joker die door interne patronage binnen bestaande machtsblokken carriere maakt; welke machtsblokken door het ontbreken van direct representation bitter weinig binding meer met de kiezer hebben.
Je hoeft geen verstand van zaken te hebben om Nederland te besturen en toch overal je geurspoor a la prestigeproject achter te kunnen laten. Je moet alleen lid zijn van de juiste partij en het kader trouw volgen…
Moet altijd grimlachen als een politicus/ambtenaar geroemd wordt als “hardwerkend, visionair, oog voor de grote lijn, dossierkennis” etcetera, omdat dit vooral veel zegt over de 99% die deze complimenten niet krijgt – die zijn dus relatief “lui, kortzichtig, alleen lettend op hun eigen toko, met gebrekkige dossierkennis” etc :(
Goed dat je dit falen in je column aankaart. Jammer dat je niet tot de old boys network hoort en het dus niet zal helpen.
Nou, geloof me. Ik heb afgelopen week afgestudeerd als technisch natuurkundige. Veel van mijn technocratische medestudenten wil je echt niet aan de macht hebben! Je moet toch ook een beetje mensen kennis hebben of niet soms!
Ingeneurs moet je meestal alleen in een adviserende rol houden.
Democratie is niet perfect… maar dat is het leven in het algemeen toch niet?
Geheel off-topic.
Wat een onfrisse site is dit toch.
Alleen de kopfoto doet ons rechtsmensen al gruwelen.
‘Wij bidden hier’! Oftewel, jullie Hollanders hebben dit maar te slikken. Wij willen helemaal niets te maken hebben met de Barbaarse, Middeleeuwse Islam! Duidelijk?
En maar klagen: geen respect, tolerantie en andere kernwoorden. Ga je godverdomme eerst eens aanpassen!
Opdonderen!
Kennis van de medische wereld draagt ook weer allerlei gevaren in zich. Dit las ik weer af uit alle commentaren van experts op de mexicaanse griep. In hoeverre zijn alle voorgestelde maatregelen vooral in het belang van de farmaceutische industrie? Daarom vind ik het wel goed dat een politicus zich laat adviseren door verschillende experts uit die wereld. Maagbeschermers zouden volgens schattingen van het ministerie 20 euro per jaar kunnen kosten voor een patient maar volgens anderen kan het oplopen tot 200 euro. Dan vraag ik mij af of dat product van 200 euro dat 10 keer zo duur is ook 10 keer beter is of vooral 10 keer zoveel winst oplevert omdat er een patent op zit. Zijn de protesten tegen deze maatregel vooral ingegeven door de gedachte dat men nu massaal voor het goedkope middel gaat?
#3, Bij mijn studie kom ik in aanraking met technische studenten, maar ook met alle andere richtingen. (economie, verzorging e.d.).
Ik wil geen van hen aan de macht hebben, maar in de toekomst zal er toch iemand leider worden.
#4, Ik kan me wel vinden in jouw statement
#4,6
[i]His Masters Voice[/i]
De wolven huilen,
zijn lijfwacht spreekt.
Terzake als de blonde haren en blauwe ogen van de soldaat van Oranje zelf.
Kuifje.
Sohail,
Kennis van zaken lijkt mij een randvoorwaarde voor besturen, maar alleen niet voldoende.
Staggering Reflex…90.000 ziekenhuis- opnamen. Horror verhalen eigenlijk, ook als je het Britse NHS en het Amerikaanse ziekenzorg systeem bekijkt.
Wat gebeurt er als de Europese en Westerse economie nog verder zakken in financieele tekorten? Bezuinigen en bezuinigen begint altijd at the bottom of the pile…de burgers! De beste bescherming is om verstandig te eten en vooral al jong zijnde een gezonde levensstijl er op na te houden en sparen voor een appeltje voor de dorst. Misschien zelfs geen auto maar een fiets inplaats. Enfin, het slotsom blijft het zelfde dat diegenen met geld
het eerste geholpen worden, that’s life!
Serkte en cheers van Christchurch.
Sohail : Nou, geloof me. Ik heb afgelopen week afgestudeerd als technisch natuurkundige.
Ben, geloof ik, niet meer van deze tijd, vrees ik.
As salaam alaikum,
Goede post Reflex!
Helaas heb ik me er allang bij neergelegd dat dit soort feedback praten tegen dovemans oren is. Mensen, en ook de overheid, doen toch wel wat zij denken dat het beste is (vaak ook nog voor henzelf) En als er eenmaal een standpunt ingenomen is, dan wordt hier niet van afgeweken.
Dat is ‘normaal’ (van menselijke aard).
Hetzelfde (praten tegen dovemans oren) geldt ook voor sommige reageerders hier, zucht, ..
Ik hoop dat jij niet de moed verliest, zoals ik dat wel doe, en hier blijft om je statement uit te dragen :)
Salaam,
Naila
@10
Naila,
je schreef:
“…En als er eenmaal een standpunt ingenomen is, dan wordt hier niet van afgeweken….”
Dit doet me denken aan een artikel uit het NRC:
http://www.changetosuccess.nl/Lists/Laatste%20Nieuws/DispForm.aspx?ID=3
“De meeste mensen verlaten niet graag een eerder ingenomen standpunt en zeker niet publiekelijk. Waarom eigenlijk?”
“…om te kunnen groeien als collega, als partner, als mens zo nu en dan onze eigen automatismen, gedachten en veronderstellingen ter discussie moeten durven stellen. Meestal hebben we daar een duwtje in de rug voor nodig.”
als ik het nodig zou hebben en het wordt niet vergoed dan betaal ik die 20 tot 200 euro’s toch gewoon zelf
Vele,
Niet iedereen kan 20 (200) euro per maand missen. Zeker niet als andere bijkomende kosten ook niet vergoed worden.
In de basisprincipe dat eenieder waar mogelijk zelf verantwoordelijkheid neemt voor ziektekosten – o.a. door ongezonde levensstijl – kan ik mij vinden.
Ben het overigens verder wel eens met de impliciete strekking van Simon eens, dat waar mogelijk minder medicijnen voorschrijven beter is dan automatisch meer, want vergoed en gepusht. En, dat de farmaceutische industrie een groot belang heeft bij het als noodzakelijk voorstellen van medicijnengebruik – liefst de hunne.
Het zijn de jaarkosten 20 tot 200 euro. als het uit het pakket valt zal de prijs waarschijnlijk erhens bij de 75 op jaar basis uitkomen.
waar hebben we het over
Ik ben het eens dat het voorschrijven van medicijnen zeer restrictief moet plaats vinden. Mijn huisarts doet dit gelukkig.
Medicijn gebruik onder de allochtone bevolking is zeer hoog. Geef de schuld hiervan alsjeblieft niet alleen bij te luie huisartsen maar ook bij de bevolkingsgroep zelf.
Vele,
De enige pil die alles oplost is de pil van Drion, en zelfs die niet als je in reincarnatie gelooft, of de Hel na zelfdoding.
Ja, het westen lijkt in sommige opzichten en in sommige mensen een ‘post-farmaceutische’ fase te bereiken. Niet-natuurlijke middelen zijn natuurlijk in de letterlijke zin chemotherapie, alsook achteraf genezen met ernstige bijwerkingen – zoals maagbloedingen.
Nu de psychiatrie nog – waar platspuiten vaak makkelijker is dan praten – van hun pillenverslaving afhelpen.
#Vele dat is makkelijk gezegd. Voor ouderen die veel medicijnen gebruiken is het zeker niet altijd makkelijk op te brengen. Althans niet als het om die 200 euro gaat. Maar ik heb toch mijn vraagtekens bij dit alles en ken niet alle overwegingen van de overheid. Ik las bijvoorbeeld dat juist het overmatig medicijngebruik van ouderen er toe leidt dat ze zo vaak vallen en hun botten breken. Als je maag niet meer medicatie verdraagt dan is dat misschien ook wel een natuurlijk teken dat je moet minderen ? Nu ja ik natuurlijk geen expert maar zou het zeker niet alleen overlaten aan de farmaceutische industrie.
Simon
Ben ik met je eens
Ik denk dat Klink over de ruggen van de patienten de pharmacie wil dwingen dit medicijn in prijs te verlagen.
Pharmacie heeft met haar kennis ook veel goede dingen ontwikkeld en het leven van veel patienten kunnnen verbeteren, dus laten we de pharmacie niet alleen de boeman toespelen.
dit soort hocus-pocus wordt wel vergoed.
http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Nederland/Verzekeraars-twijfelen-over-spiritueel-medium.htm?forum=194636&showall=true#774964
Natuurlijk moet je in de overheid ook geen personen hebben met banden met de farmaceutische industrie of andere banden die ervoor kunnen zorgen dat het spel niet zuiver wordt gespeeld. (het is nog maar vraag de vraag of deze er al niet zijn in de politiek en zelfs in de wetenschap)
Wat betreft de kosten van de maagbeschermers. De goedkoopste ben je inderdaad maar een paar tientjes per jaar kwijt, maar dat is voor mensen met een uitkering of een oudere met een schamel AOW’tje al te veel. Zeker ook omdat er vaak nog wel meer middelen niet vergoed worden. Deze patienten laten zo’n preventief middel dan ook liggen met alle gevolgen en risico’s van dien.
Als deze goedkopere middelen niet aanslaan of bijwerkingen veroorzaken en ze dus genoodzaakt zijn om een duurder maagbeschermer te gebruiken, dan kunnen ze dat helemaal niet opbrengen.
Op deze wijze krijgt men toch een soort van scheiding van armen (die het niet kunnen betalen en dus meer risico lopen en op langer termijn dus meer kosten) en de rijken (die het wel kunnen betalen en zoch beter kunnen beschermen).
Het is maar de vraag of we in Nederland naar zo’n zorgsysteem willen?
Kennis van medische zaken is heel belangrijk, maar omgaan met mensen en weten wat het is om een zeer ernstige ziekte te hebben en steeds maar weer in te moeten leveren, is ookbelangrijk!
En daar schort het nogal aan…..