Voorpagina Maatschappelijk, Politiek

Klinkklare onzin

Soms is het gebrek aan kennis en consistentie bij onze regeringsleiders verbijsterend. Neem nou onze minster van Volksgezondheid, Ab Klink. Hij komt met het plan om maagbeschermers voortaan niet meer te vergoeden. De besparing hiermee van 300 miljoen euro per jaar moet zijn hoofd dol hebben gedraaid. Want het ministerie liet zelf een onderzoek uitvoeren waaruit bleek dat maagbeschermers van onschatbare waarde zijn om ziekenhuisopnames te voorkomen.

Per jaar zijn er 90.000 ziekenhuisopnames ten gevolge van onjuist geneesmiddelengebruik, waarbij het preventief gebruik van maagbeschermers een groot deel hiervan kan voorkomen. Met dit gegeven zijn artsen en apothekers massaal gaan controleren of kwetsbare patienten wel zo’n maagbeschermer gebruiken. Zo niet, dan wordt door de arts of apotheker bij dit risico patienten een maagbeschermer toegevoegd. Dit zal het aantal maagbloedingen en andere vormen van maagschade aanzienlijk verlagen. Ik heb zelf eens een maagdarm-bloeding tijdens een ziekenhuisstage meegemaakt en het was echt letterlijk een bloedblad. En als je dan bedenkt dat 5 tot 10% van de maagbloedingen een dodelijke afloop heeft, dan berijpt iedereen wel hoe waardevol een maagbeschermer is.

Helaas denkt de minister daar anders over, het onderzoek dat hij zelf heeft laten uitvoeren – was ook niet gratis – kan de prullenbak in, want de minister moet bezuinigen. De ouderen en chronisch zieken zijn inmiddels al gewend om hard aangepakt te worden, dus dit kan er ook wel bij. Ondanks het feit dat de geneesmiddelen voorziening in Nederland tot de goedkoopsten van Europa én kwalitatief tot de besten van de wereld behoort, kunnen de ministers er maar niet met hun poten van afblijven.

Gevolg hiervan is dat de kwaliteit van onze zorg steeds verder afglijdt naar een bedenkelijk niveau. De rijkere zieken willen misschien wel betalen voor alles wat nodig is en niet meer wordt vergoed, maar de armere zieken kúnnen het niet betalen, al zouden ze willen.

Ik vraag me dan af of het niet logischer is om op zulke cruciale posten als Volksgezondheid op z’n minst iemand te plaatsen die kennis heeft van de medische wereld? Zo iemand kan veel realistischer en verstandiger afwegingen maken en beslissingen nemen over zaken die een hele grote groep mensen aangaan. Of hebben we liever een minister van Volksgezondheid die de gezondheid ernstige schade kan toe brengen?

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van