Voorpagina Algemeen, Maatschappelijk, Media

Weer twee wandelende Marokkaanse jongens aangehouden omdat.. ja waarom eigenlijk?

In Amersfoort zijn donderdag twee jongens van Marokkaanse komaf aangehouden omdat ze op de weg zouden hebben gelopen. Daarna werden ze tegen de politiewagen gezet en gefouilleerd. Dit gebeurde – helaas voor de politieagenten – onder het toeziend oog van raadslid en ooggetuige Youssef el Messaoudi. Hij meldde het op Twitter en RTV Utrecht deed verslag van het voorval.

Betrapt. Foto door raadslid Youssef El Messaoudi

Op de foto’s die El Messaoudi ter plaatse maakte is duidelijk te zien dat er slechts een zeer smal stoepje langs de weg staat. Dat je als passant, vooral als je naast elkaar loopt (achter elkaar lopen is meer een ding van de eerste generatie), dan een stukje autoweg meepakt waar geen hond in de verste verte te bekennen is, mag dan ook geen raadsel wezen. Agent ‘Sherlock’ besloot echter tot een staandehouding. Tweede Kamerlid Achmed Marcouch verklaarde op Twitter: ‘Dit kan niet waar zijn!!!’.

Zo, er wordt ook iemand wakker. En ja, het is wel waar.

Sterker nog; het gebeurt veel vaker. Laatst nog, toen twee jongens in Den Haag aan het wandelen waren geslagen en ze het hele politiekorps op hun dak kregen. Ethnic profling heet dat, of zoals El Messaoudi het noemt: dis-cri-mi-natie.

Of toen ik, in tegenstelling tot mijn autochtone vrienden, in anderhalf jaar tijd vier keer preventief gefouilleerd werd. Of toen vriend en WBH-schrijver Khalid Amakran van achteren – met een knie in zijn rug – door een agent tegen de bus aan werd gedrukt. Geloof me, er is in NL bijna niets vernederender dan mensen die ongevraagd aan je lichaam zitten. En hou die ‘het is voor je eigen veiligheid’ of ‘als je niets te verbergen hebt’ excuusjes voor je.

In dit geval hebben de jongens geluk gehad dat er een ooggetuige in de buurt was die toegang heeft tot de media. In het geval van de wandelende ‘zwartkoppen’ in Den Haag was dat ook zo. Maar wat met al die andere jongeren die dag in, dag uit, weekend in, weekend uit, al bij voorbaat verdacht zijn.

In Nederland zou tweederde van de Marokkaanse jongens met de politie in aanraking zijn gekomen. Ook dit ‘incident’ zal waarschijnlijk in die contextloze cijfers worden verwerkt.

Lijkt me dat het tijd wordt dat we ons niet meer gaan afvragen wat de cijfers over dit voorval vertellen, maar wat dit voorval over de cijfers zegt. Of zoals Charles Dilke, Leonard H. Courtney en Mark Twain zouden zeggen: “There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics.”

Abdelkarim. Voormalig hoofdredacteur van Wijblijvenhier.nl. Documentairemaker. Is geboren in de Zeeuwse contreien en wist al op vroege leeftijd dat het boerenleven niet voor hem was weggelegd. Hij besloot om zijn hooivork aan de wilgen te hangen, de koeien vaarwel te zeggen en zijn geluk te beproeven in Rotterdam. Hij studeerde Nieuwe Media aan de Universiteit van Amsterdam, was als journalist werkzaam bij de VARA, columnist voor KRO Hemelbestormers en Joop.nl, praat graag tegen vreemden, schaamt zich slechts voor zijn tenen en hoopt dat zijn levensmotto ooit de geschiedenisboeken ingaat: "Als je een geit een jurk cadeau geeft, weet je nooit wat er gebeurt"

Lees andere stukken van Abdelkarim