Voorpagina Algemeen

Britse journalist Mehdi Hasan verplettert islamofoben tijdens Oxford debat

Mehdi Hasan – een van de bekendste islamitische journalisten in Groot-Brittanie – heeft een verpletterende speech gehouden tegen de stelling dat de islam een haatvolle religie zou zijn. Op de campus van Oxford University debatteerde Hasan, onder andere werkzaam voor Huffington Post en Al Jazeera, tegen islamcritici Anne-Marie Waters, Daniel Johnston en Peter Atkins.

In zijn speech benadrukt hij dat de islam veel meer omvat dan die enkele gewelddadige incidenten die in naam van de islam worden gepleegd. Hij wijst op de wetenschappelijke invloed van de islam, en de overgrote meerderheid van moslims die geweld structureel veroordeelt. Hasan zoekt in zijn emotionele speech de grenzen op. Op het argument dat de christelijke cultuur superieur is, wijst hij op enkele gruwelijke historische gebeurtenissen die in naam van het christendom zijn gerechtvaardigd. Tegen het argument dat Europa ‘islamiseert’ zegt hij dat als moslims het in de jaren veertig in Europa voor het zeggen zouden hebben gehad, de holocaust niet zou zijn gebeurd. De charismatische Hasan komt er echter mee weg; hij had zo nu en dan zelfs de lachers op zijn hand:

Je beweert dat de islam in Saudie-Arabie is gesticht. De islam zag het levenslicht in 610 (nc). Saudie-Arabie werd pas gesticht in 1932. Je zat er dus maar 1322 jaar naast. Niet slecht, maar over rekenen gesproken. Er was eens een man, genaamd Al-Khwarizmi. Een van de grootste wiskundigen ooit, moslim. Werkte in een van de gouden eeuwen van de islam. Hij kwam niet alleen met algebra, maar bedacht ook algoritmen. Zonder algoritmen zou je geen laptops hebben, zonder laptops zou Daniel Johnson zijn speech niet kunnen uitprinten waarin hij stelt dat moslims niet kunnen tippen aan westerse innovatie.

Affijn, kijk zelf!

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie