Voorpagina Opmerkelijk, Ramadan

Video: Britse Channel 4 zendt oproep tot gebed uit

Het Britse Channel 4 onderbreekt vandaag de programmering voor de Adhaan. De Adhaan zal vooraf worden gegaan door een korte gedenking van enkele minuten.

In de video zie je een hippe moslim die in de straten van Londen tot het gebed oproept. Hij wordt weliswaar opgemerkt door passanten, onder andere politieagenten, maar die kijken er niet vreemd van op.

Ralph Lee, programmeur van Channel 4, zegt dat hij dit opzettelijk als provocatie heeft gedaan. De Britse moslims krijgen te weinig aandacht, hoewel één op de twintig Britten moslim is. Daarnaast is de Islam nog steeds groeiende in het Verenigd Koninkrijk. “We geven een stem aan zij die niet vaak worden gehoord – dat is onze taak”, aldus Lee.

De Britse Moslimraad is hiermee verheugd. “Deze erkenning door een groot station getuigt niet alleen van een streven naar samenhorigheid en solidariteit, maar kan ook bijdragen aan een eerlijker beeld van de Islam en moslims”, oordeelt een woordvoerder in The Guardian.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie