Voorpagina Politiek

Dubbele Moraal

Ondanks mijn mooie vintage Obama button, had ik zeker niet het idee dat de eerste zwarte president van Amerika het even anders zou doen. Zo naïef ben ik nog net niet, maar wat mij toch verbaast is het gemak waarmee het handelsverkeer met Saudie-Arabië geen enkele maatschappelijke discussie oplevert. We lopen allemaal te klagen dat Turkije geen waarde hecht aan de mensenrechten en té islamitisch zou zijn. Vervolgens staan we er bij en kijken naar een ongeloofwaardige Obama, die in één zin aantoont dat de hele Westerse ideologie op schijnidealen is gebaseerd. Als het maar geld oplevert toch? Maar waarom kan Turkije er dan niet bij?! Want zo’n erge schurkenstaat als Saudie-Arabie is niet te evenaren. Steek even je hand op als je niet walgt van het volgende citaat:

US President Barack Obama has praised the "wisdom" of Saudi King Abdullah, saying he has travelled to the birthplace of Islam to seek counsel before his keenly awaited speech to the Muslim world. (bron: www.smh.com.au)

Citaat komt een beetje over als de eerste regel uit een sprookje: "Er was eens een dappere, maar onzekere president van Amerika. Toen hij besloot om de Arabische wereld toe te spreken zat er niets anders op dan de koning met de vier vrouwen en tweeëntwintig kinderen om advies te vragen. En zo reisde de dappere president af naar het paleis van de wijze koning Abdullah."

Uhmmmm, van de term ‘wijsheid’ word ik een beetje duizelig. Als hij dezelfde wisdom bedoelt waarmee er onthoofdingen plaatsvinden, vrouwen geen rechten hebben, homo’s het liefst worden opgehangen, afvalligen met de dood worden bestraft, kinderen ter dood worden veroordeeld, buitenechtelijke kinderen niet worden erkend, verkrachte vrouwen worden gestenigd, mannen kunnen trouwen met wie ze willen, misbruiken wie ze willen en verwaarlozen wie ze willen.. Dan zie ik het voor de komende vier jaar weer somber in. Voor mij zit er niets anders op dan mijn button ver weg te stoppen. 

Abdelkarim. Voormalig hoofdredacteur van Wijblijvenhier.nl. Documentairemaker. Is geboren in de Zeeuwse contreien en wist al op vroege leeftijd dat het boerenleven niet voor hem was weggelegd. Hij besloot om zijn hooivork aan de wilgen te hangen, de koeien vaarwel te zeggen en zijn geluk te beproeven in Rotterdam. Hij studeerde Nieuwe Media aan de Universiteit van Amsterdam, was als journalist werkzaam bij de VARA, columnist voor KRO Hemelbestormers en Joop.nl, praat graag tegen vreemden, schaamt zich slechts voor zijn tenen en hoopt dat zijn levensmotto ooit de geschiedenisboeken ingaat: "Als je een geit een jurk cadeau geeft, weet je nooit wat er gebeurt"

Lees andere stukken van Abdelkarim